Arama

Tapduk Emre kimdir? Tapduk Emre’den insanlığa ışık tutan sözler…

Aşk ve gönül dilimiz olan Yunus'u (Emre) Yunus yapan Tapduk Emre, Mevlana, Hacı Bektaş-ı Veli, Ahi Evran gibi Allah dostlarıyla aynı döneme denk gelmiştir. Anadolu Selçuklu Devleti'nin dağılmaya ve Osmanlı Beyliği'nin kurulmaya başladığı dönemde yaşamıştır. Sadece bir sıfat değil, bir anlayışın ve bir geleneğin anahtar kelimesi olan Tapduk Emre hakkında bilgileri derledik.

"Meydanlardaki cenk ne ki, insanın içinde verdiği savaşın yanında…"

  • 7
  • 14
Tapduk Emre isminden de anlaşılacağı üzere hak aşığıdır
Tapduk Emre isminden de anlaşılacağı üzere hak aşığıdır

"Mademki en kıymetli nesne aşk. En çetin sınavsa onun ile olsa gerek."

Tapduk Emre isminden de anlaşılacağı üzere hak aşığıdır. Tapduk sadece bir sıfat değil, bir anlayışın ve bir geleneğin anahtar kelimesidir. Tapduk ismi tapmak kelimesinden türemiş Öz Türkçe bir kelimedir. Emre ise İmre kelimesinden türemiş ve âşık, tutkun anlamına gelmektedir.

  • 8
  • 14
Tapduk Emre'nin ölüm tarihi
Tapduk Emre’nin ölüm tarihi

"Bu yol aşk yolu, rüya sahipleri bu yola gelemez. Benliği terk etmeden melamet ehli olup kınanmaktan korkmayan, peygamberin avlusunda yaşayan, malsız mülksüz ashab-ı suffa misali yalınca olup dünyadan yüz çevirmeden, dervişe dönülmez."

Tapduk Emre'nin ölüm tarihi ve mezarının bulunduğu yer konusu da ihtilâflıdır. Âşıkpaşazâde onun Yıldırım Bayezid döneminde (1389-1402) öldüğünü söyler. Ancak Yunus Emre'nin 13. yüzyılın sonları ve 14. yüzyılın ilk çeyreğinde yaşadığı dikkate alındığında bir şiirinde öldüğünü haber verdiği mürşidinin 13. yüzyılın sonlarında vefat etmiş olması kuvvetle muhtemeldir.

"Aşk yoluna çıkmak ise niyetin, vuslata ermek ise gönlündeki, bela ile imtihan edilirsin. Biz Çalap deriz, her daim Allah'tır gönülde adı. Ama O'nun bir adı da zü'l-celâli ve'l-ikrâm'dır."

Bursa'da, Manisa'da Kula ile Salihli arasındaki Emre adlı bir köyde, Afyon-Sandıklı, Karaman, Sivas, Erzurum, Aksaray, Isparta-Keçiborlu gibi yerlerde Tapduk Emre'ye izâfe edilen mezarlar vardır. Bunlardan bazıları hem Yunus Emre'ye hem Tapduk Emre'ye ait kabul edilmektedir.

  • 10
  • 14

"Sen gönlünü hakikat şelalesinin altında tutmaz isen dolar mı? Kimden akar bu hakikat şelalesi? Ara bul bir mürşid-i kâmil, biz ne bilelim…"

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN