Tarihi bir kaynak olarak Selimnâme
Osmanlı tarihçiliğinin gelişme dönemi ürünleri olarak bilinen Selimnameler, Yavuz Sultan Selim Han'ın dönemini anlatır. Kısa ama bereketli bir iktidar süren Yavuz Sultan Selim'i övmek isteyen pek çok şair ve tarihçi, Selimname yazarak tarihe kayıt düşmek istemiştir. Yavuz Sultan Selim'e yazılan Selimname eserleri, Osmanlı kültür ve medeniyet aynasının tarihe ve edebiyata tutulmuş birer yüzü gibidirler. Sizler için meşhur Selimnamelerden alıntılar derleyerek yazarlarını tanıtıp, minyatürleri bir araya getirdik.
Giriş Tarihi: 17.01.2022
22:56
Güncelleme Tarihi: 18.01.2022
10:47
📌 Yavuz Sultan Selim'in hayatı, yaşadıkları ve saltanatı hakkında devrinde yahut sonrasında yazılan eserlere "Selimnâme " denir. Bu gelenek ilk defa I. Selim zamanında oluşur, bir müddet devam ettikten sonra ise terk edilir. Selimnâme yazan müelliflerin çoğunluğu eserlerini Kanuni Sultan Süleyman devrinde telif eder. Zaman içerisinde kısa bir iktidar süresinde büyük işler başaran Yavuz Sultan Selim'e dair duyulan sevgi, saygı ve hürmet bu eserlerin çoğalmasına ve farklı bir tütün doğmasına vesile olur.
(x) 🔍 Bilgi Notu: Yavuz'a yazılan Selimnâme'lerin ekseriyetin dili Türkçe olmakla beraber, Farsça ve Arapça olarak yazılan pek çok Selimnâme vardır.
8 yıla 80 yıl sığdıran Yavuz Sultan Selim'in muharebeleri
📌 Osmanlı tarih yazıcılığının zirvesinde ortaya çıkan bu tür, büyük bir değer ifade eder. Bilhassa belli bir dönemi ele almaları Selimnâme ve ondan sonra ortaya çıkacak olan Süleymannâmeleri tarihi kaynak olarak müstesna bir mevkiye taşır. Ayrıca tarih ilmi bakımından bu denli kıymetli olan Selimnâmeler, edebi birer numunedir. Mensur, manzum ve mensur-manzum karışık olarak yazılan bu eserler, Osmanlı kültür ve medeniyet aynasının tarihe ve edebiyata tutulmuş birer yüzü gibidirler.
10 soruda Yavuz Sultan Selim ve hilafet
◼ İdrîs-i Bitlisî ➡ Selîmşâhnâme
◼ Şükr-î Bitlisî ➡ Selimnâme
◼ Kebir b. Üveys Kadızâde ➡ Gazavat-ı Sultân Selîm
◼ Ali b. Muhammed El-Lâhmi el-Mağribî ➡ ed Dürrü'l meşan fi sîreti muzaffer Selîm Han
◼ Muhyî ➡ Selimnâme
◼ Şîrazlı Molla Muhammed ➡ Şâhnâme-i Selîm Hânî
◼ Kılıçzâde İshak Çelebi ➡ Selimnâme (İshaknâme)
◼ Sücûdî Çelebi ➡ Selimnâme
◼ Keşfî Mehmed Çelebi ➡ Ravza-i Ehl-i Cihât
◼ Sadî b. Abdülmüteâl ➡ Selimnâme
Kanuni'nin hayatına ışık tutan en önemli kaynak: Süleymannameler