Tarihin tozlu sayfalarında kalan gizemli kütüphaneler
İnsanlığın ortak mirası olan kütüphaneler, en eski tarihlerden beri topluma hizmet etti. Fakat kurulan bu bilgi hazinelerinden bazıları büyük gizemler barındırıyordu. Dünya üzerinde, girişin yasak olduğu, kitaplarının bulunamadığı ve savaşlar neticesinde yakıp yıkılan birçok kütüphane mevcuttu. Birçoğu zamanla kaybolan bu bilgi hazineleri ne yazık ki tarihin tozlu sayfalarında kaldı. Sizler için sırrı çözülemeyen kütüphaneleri derledik.
Giriş Tarihi: 02.02.2020
16:24
Güncelleme Tarihi: 24.09.2021
10:20
İSKENDERİYE KÜTÜPHANESİ NEDEN YAKILDI?
İskenderiye Kütüphanesi'nin üç kez yakıldığı rivayet edilir. Neden ve kim tarafından yakıldığı tartışmaları hala devam ederken çeşitli eserlerde ilk büyük yıkımın, İskenderiye'yi kuşattığı sıralarda Jül Sezar tarafından gerçekleştirildiği ve yakılan el yazma eserlerin, şehrin hamamlarında bir hafta boyunca yandığı söylenir.
Çeşitli badireler atlatan kütüphane, 2002 yılında Yeni İskenderiye Kütüphanesi adıyla eskisiyle aynı büyüklükte tekrar inşa edildi.
Kedili Kütüphane'nin bilge Hafız-ı Kutubu
JOHN DEE’NİN KAYIP KÜTÜPHANESİ
Döneminde gizemli kimliğiyle bilinen John Dee, Kraliçe Elizabeth'in hokkabazıydı. Bu nedenle de Shakespeare'in "Fırtına" adlı eserindeki sihirbaz Prospero karakterinin esin kaynağı oldu. Dee, İngiltere'de bulunan kitaplardan dikkate değer özel bir koleksiyon oluşturabilmek için bütün İngiltere'yi gezdi. 1580 yılında ise ülkenin en büyük kütüphanesi oluşturdu.
Kraliçeye bağlı araştırmacı ve astrolog olan John Dee'nin koleksiyonunda 4.000 adet eser vardı. Fakat çıktığı seyahatler sırasında kütüphanesi ve laboratuvarı yağmalandı. Bu felaketin ardından geriye yalnızca 100'ü aşkın kitap kaldı.
DEE'NİN ENDER KOLEKSİYONU
Kraliçenin özel araştırmacısı Dee'nin ender koleksiyonundan 100 kitap günümüzde British Museum'da sergileniyor. Koleksiyonun bilimsel ve büyüsel eserler içermesi, bu iki olgu arasındaki farkın o dönemin Avrupası'nda çok keskin olmadığını gözler önüne seriyor. 16. yüzyılın Avrupası'nda matematiğe ilgi duymak büyücülüğe ilgi duymak olarak görülebiliyordu.
John Dee'in koleksiyonunda yer alan kitaplarda kendisinin notları yer alır. Kitapların kenarlarındaki bu karalamalar; önemli metinler üzerindeki gözlemlerini, simyaya dair düşüncelerini, burçlarını ve hatta biyografik bilgileri içeriyor.
Dünyanın en güzel 10 modern kütüphanesi
1900 yılında Taocu bir kişi, Magoa mağaralarında yerdeki kumları temizlerken gizli bir kapı buldu. Bu kapının ardında küçük bir mağaranın içinde binlerce antik el yazması ve resim vardı. Uzmanlar, 9. yüzyılda inşa edilen mağaranın 11. yüzyılda mühürlendiğini söylüyordu.
Saklı Mağara Kütüphanesi, Çin'in Gansu eyaletinin Dunhuang şehrinin 25 km güneydoğusunda Mingsha dağı eteklerinde yer alıyor. Kütüphaneyi bulan Wang, durumu yetkililere bildirse de kimse ilgilenmedi. Fakat yıllar sonra Wang, Çinli yetkilileri belgelerin önemine ikna etti. Mağaralarda bin yıllık bir dilimi kapsayan süreç içinde yapılmış Budist sanatın önemli örnekleri bulunuyor.
DUVARDAKİ GİZEMLİ KÜTÜPHANE
1907 yılında Macar araştırmacı, bulunan el yazmalarının büyük bir kısmını satın aldı. Ertesi yıl, Fransız arkeolog Paul Pelliot da benzer bir anlaşma yaptı. Aynı zamanda Batılı bilim adamları, bu mağaradaki duvar resimlerini, "duvardaki kütüphane " olarak adlandırdı.
1961 yılına gelindiğinde Çinli yetkililer Mogao'daki bu mağaranın önemini anladı. Ulusal anıt ilan edilen Saklı Mağara Kütüphanesi 1987 yılında "Dünya Mirasları Listesi'ne alındı.
Beyazıt Devlet Kütüphanesi tarihçesi