Tarihte toplumu dönüştürme ve kültürel hegemonya aracı olarak mizah dergileri
Mizah dergilerinin günümüze ait bir tür olduğunu mu düşünüyorsunuz? Oysa serüveni Osmanlı'ya dayanıyor. Tanzimat dönemi ile birlikte modern anlamdaki dergiciliğin yayın hayatına girmesi, farklı dergi türlerini de ortaya çıkardı. Bunlardan biri de mizah dergileri. Osmanlı'da 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren yaygınlaşmaya başlayan ve değişen siyasi, sosyal, ekonomik koşullarla şekillenen mizah dergilerinin günümüzde olduğu gibi büyük oranda toplumsal algıyı şekillendirme rolü vardı. Osmanlı'da geleneksel mizah anlayışından Batılı mizah anlayışına geçişi ve mizah dergilerinin üstlendiği temsiliyet rolünü, dönemin mizah dergileri üzerinden inceledik.
Giriş Tarihi: 22.12.2019
12:45
Güncelleme Tarihi: 22.12.2019
13:41
Karagöz dergisi (1908-1955)
En uzun soluklu Türk mizah dergilerinden biri olan Karagöz'ün Osmanlı'dan Cumhuriyet dönemine uzanan bir serüveni var. Halk kültürüne bağlı kalınan dergide, devrin siyasal ve sosyal konuları Karagöz ve Hacivat'ın alaylı üslubu kullanılarak eleştirildi . Haftada iki gün çıkan Karagöz dergisi, halkın anlayabileceği türden sade bir mizah anlayışına sahipti. Ayrıca bol karikatür içeriği sayesinde döneminde halkın beğenisini topladı. Her ne kadar harf inkılabından sonra hem Latin hem de Arap alfabesini kullansa da derginin satış rakamlarında ciddi bir düşüş yaşandı. 1950 yılında yayın hayatına tamamen son verdi.
2. Meşrutiyet'in ilanından sonra ortaya çıkan dergilerin yine asıl konusu Abdülhamid idi. Bu derginin de ilk dönemlerinde Abdülhamid'e getirilen hakarete varan eleştiriler devam etti. İttihat ve Terakki'nin elinde olan iktidar, yeni sistemi meşrulaştırmak adına mizah aracılığıyla Abdülhamid'in miras bıraktığı kültür geleneğini alaşağı ederek varlığını sürdürdü.
Karagöz dergisinde Abdülhamid "paragöz" yaftası ile çizildi.
Çıngıraklı Tatar dergisi ( 1873)
Diyojen'in kapatılmasıyla Teodor Kasap tarafından çıkarılan bir diğer mizah dergisiydi. 1873'te 29 sayı olarak çıktı. Yayın politikası sebebiyle derginin yayın hayatı Diyojen'den daha kısa sürdü.
Kalem, İstanbul'da, Türkçe ve Fransızca olarak yayımlanan haftalık mizah dergisiydi. Salah Cimcoz ve Celal Esat Arseven tarafından yayımlandı. Dergi aynı zamanda 2. Meşrutiyet döneminde yayımlanan Batılı mizah dergiler arasında yer aldı. Derginin yazar kadrosunun Batı'da eğitim alması, modernleşme ile ilgili fikirleri, Kalem'in Batılı mizah dergileri arasında anılmasına sebebiyet verdi.
Derginin diğer özelliği ise yayıncılığın henüz çok fazla gelişmediği bir dönemde Kalem'in kâğıt ve baskısıyla kaliteli bir yayın organı olmasıydı.
Dergide çalışan önemli yazarlar şunlardı: Sedat Nuri İleri, Refik Halit Karay, İzzet Melih Devrim , Hüseyin Rahmi Gürpınar , Mithat Cemal Kuntay , İzzet Ziya, Ahmed Rasim.
Şaka, bahsi geçen dergilerin aksine 1909'da mühendislik öğrencileri tarafından amatör şekilde çıkarılan bir mizah dergisiydi. Dergide mühendislik öğrencilerinin gözünden kaleme alınan bilmeceler, karikatürler, düşünceler ve haberler yer almaktaydı.
Yine dönemdeki mizah dergilerinin aksine, Şaka'nın çıkarılış amacı öğrencilerin birbirini daha iyi anlaması ve tanışmasıydı.
Derginin en güçlü yanını çizimler ve karikatürler oluşturdu. Aynı zamanda okuldaki hocaların çizimleri ve yazıları da dergide yer edindi.
Cem dergisi 1910'da Cemil Cem tarafından İstanbul'da yayımlanan haftalık mizah dergisiydi. Kalem dergisinden sonra Batılı anlamda çıkan ikinci dergidir.
Derginin başyazarlığı Refik Halit Karay tarafından yapıldı. İlk basım yıllarında Fransızca sayılar da çıkaran dergi, Cumhuriyet'ten sonra tamamen Türkçe yayımlar yaptı. Dergi 1929'da Cemil Cem'in iktidarla olan uyuşmazlığı sonucu 49. sayısından sonra kapandı.