Arama

Tarık Buğra'nın Küçük Ağa romanı hakkında 10 bilgi

Tarık Buğra edebiyatımızın önde gelen roman, hikâye ve tiyatro yazarlarındandır. Usta kalem Tarık Buğra'nın akla ilk gelen eserlerinden biri Küçük Ağa'dır. Romanda, tarihte dönüm noktası olarak kabul edilen bir süreç, Kurtuluş Savaşı ele alınır. Peki, Küçük Ağa'yı Anadolu'yu konu edinen diğer romanlardan ayırt eden özellikler nelerdi? Buğra, Küçük Ağa karakterine milletimizin tarihiyle özdeştirilecek ne tür semboller yükledi? İşte Tarık Buğra'nın ölümsüz eseri Küçük Ağa romanı hakkında 10 bilgi...

  • 4
  • 10
Küçük Ağa romanında anlatıcı unsur 📝
Küçük Ağa romanında anlatıcı unsur 📝

📌Romanda genellikle nesnel tutumlu gözlemci anlatıcı tipi uygulanır. Bu anlatıcı tipine göre romandaki olaylar, kişiler, mekânlar, nesneler ve olgular, romanın dışında yer alan bir gözlemci figür tarafından aktarılır.

📌Yazarın amacı, romantik bir üslupla hamasî bir roman yazmak değil; gerçekçi bir üslupla dramatik bir roman yazmaktır. Bu amacına en uygun olan tutum da nesnel tutumdur. Yazar roman kurgusuna uygun bir anlatıcı tipi seçer.

"Fakat hatırlamamak vazgeçmek değildir."

Küçük Ağa kitabını incelemek ve satın almak için tıklayınız

  • 5
  • 10
Küçük Ağa'nın konusu 📙
Küçük Ağa’nın konusu 📙

📌Küçük Ağa, Tarık Buğra'nın en çok üzerinde durulan eserlerinden biridir. Küçük Ağa'nın konusu toplumsal bir dönüm noktasının ifadesi olarak görülen İstiklâl Savaşı'dır.

📌Romanda İstanbullu Hoca olarak bilinen "Küçük Ağa"nın milli kurtuluş hareketini yavaş yavaş idrak etmesi ve bilinçlenmesi doğal bir akış içinde anlatılır.

"Aslını pek anlamıyordu, ama hayatın akıp gittiğini, bu akışın bir şeyler götürüp bir şeyler getirdiğini ve gidenlerin daima iyi, daima lüzumlu, gelenlerin de hep kötü, zararlı, istenmeyen şeyler olduğunu sağlam biliyordu."

15 ünlü edebiyatçının az bilinen yönleri

  • 6
  • 10
Küçük Ağa'nın yazılış öyküsü 📋
Küçük Ağa’nın yazılış öyküsü 📋

Tarık Buğra Küçük Ağa'nın yazılış öyküsünü "Kurtuluş Savaşı: Niçin ve Nasıl?" isimli yazısında şu şekilde dile getirir:

"Kurtuluş Savaşımız ile ilgili çok roman yazılmıştı. Ben de bunların çoğunu okumuş ve hemen hepsinde bir önemli yanılgı bulmuştum. Konu bilinen ve artık değiştirilemez sonuca göre ele alınıyor, insanlar da, bulundukları ortam ve şartlara, bu ortam ve şartlar içerisinde geçerli olan anlayışlara, tutumlara, davranışlara göre değil, gene sonuca göre yorumlanıyor, yargılanıyor, değerlendiriliyordu. Önemli bir yanılgı dedim. Aslında önemli bir yanılgıdır bu; çünkü ben, bir yazarın-bir roman yazarının- bir bilim adamı gibi, tam o kadar objektif olması gerektiğine inanıyorum. Aksini insana ihanet sayarım. Küçük Ağa'yı, bu inancıma özel bir titizlikle sarılarak yazdım."

"Kabul etmek, her zaman doğru bulmak değildir."

  • 7
  • 10
Eseri diğer Milli Mücadele romanlarından ayıran özellikleri nelerdir?📜
Eseri diğer Milli Mücadele romanlarından ayıran özellikleri nelerdir?📜

📌Eserin aynı konuyu işleyen birçok romandan farkı, olaylara dönemin penceresinden bakılmasıdır.

📌Romanda bireylerin toplumla ve mazisiyle yaşadığı çatışmalar, kurguyu besler. Yazar burada Küçük Ağa ile Çolak Salih'in şahsiyetlerinde milletçe gerçekleştirilen yeniden doğuşu ortaya koyar.

"Sağlığın ve hayatın hastalıktan hatta ölümden beter olduğu hâller vardır. Biz işte öyle günler yaşıyoruz."

  • 8
  • 10
Romandaki sembolik unsurlar nelerdir? 📖
Romandaki sembolik unsurlar nelerdir? 📖

📌Tarık Buğra'nın bu romanda Küçük Ağa ve Çolak Salih isminde iki önemli karakteri yer alır. Bu kahramanlar sembolik anlamlar taşır.

📌Buğra, Çolak Salih ve Küçük karakterleri üzerinden "insan-toplum" ve "insan-devlet" ilişkisine değinir.

📌1919 sonrasında Türk milletinin içine düştüğü trajik olaylar ve ülkenin yaşadığı değişim; Mehmet Reşit Efendi'nin İstanbullu Hoca'dan, Küçük Ağa'ya geçiş evresinde anlatılır.

"Harp, insanlardan ayrılamaz dedikleri taraflarından çoğunu silip süpürüp götürmüştü."

Fikriyat TV'de yer alan edebiyat içerikli videolarımızı izlemek için tıklayınız

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN