Arama

Taşlıca Yahya'nın hayatı, edebi kişiliği

Taşlıcalı Yahya ya da Dukaginzâde Yahyâ, 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşamış Osmanlı askeri ve divan edebiyatı şairidir. Kanuni ile birlikte Bağdat Seferi'ne katılan Taşlıcalı Yahya, aynı zamanda dönemde büyük yankı uyandıran Şehzade Mustafa mersiyesini de yazdı. Hayali ile çağdaş olan ve döneminin büyük edebiyatçıları arasında sayılan Taşlıca Yahya kimdir, edebi anlayışı nasıldır? İşte hayatı, edebi anlayışı ve şiirlerinden örneklerle Taşlıcalı Yahya...

  • 3
  • 3
Şehzade Mustafa mersiyesi
Şehzade Mustafa mersiyesi

Kanuni'nin oğlu Şehzâde Mustafa'nın öldürülüşü başta yeniçeriler olmak üzere toplumda büyük bir yankı uyandıran ve tepkiyle karşılanan büyük bir hadisedir. Yeniçeriler ayaklanır, olaya sebep olan kişilerin cezalandırılmasını isterler. Yeniçerilerin tepkisinin dindirilmesi ve olayın etkisinin hafifletilmesi için Rüstem Paşa sadrazamlıktan azledilir, yerine kubbe veziri Kara Ahmed Paşa sadrazam olarak atanır.

Rüstem Paşa'nın görevden uzaklaştırılması olayın yeniçeriler arasındaki tepkisini azaltsa da toplumun diğer kesimlerindeki yankısı artarak devam eder. Askerler arasında kargaşaya sebep olan bu durum, Ahmet Atilla Şentürk'ün Osmanlı Şiir Antolojisi'nde belirttiği üzere orduda başlayarak ülkenin her köşesine matem ve kızgınlığı yaymıştır. Aydın kesim ve özellikle şairler bu zamansız ölümü kabullenmekte güçlük çekerler. Bu durum sonucunda Şehzade Mustafa'ya mersiyeler yazılmaya başlanmıştır. Şehzade kendisine yazılan 16 mersiye ile Türk edebiyatında şahsına en çok mersiye yazılan kişi olmuştur. Yazılan bu mersiyeler arasında en çok yankı uyandıran Yahya Bey'in mersiyesidir. Şehzade Mustafa mersiyesi bütün herkes tarafından beğeniyle karşılanır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN