Tatarların günlük hayattaki tezahürleri: Maniler
Rusya sınırları içinde bulunan Kazan, yer altı kaynakları ve gelişmiş sanayisiyle önemli zenginliklere sahip. Bu zenginliklerin içerisine edebiyat alanı da giriyor. Öyle ki anonim türlerden biri olan maniler, Tatar Türklerinin kültüründe hususi bir mahal teşkil eder. "Qısqa cırlar" yani "kısa şarkılar" olarak anılan maniler, Tatarların sonbahar ve uzun kış gecelerini süsler. Çuha doldurma, kendirden ip yapma, dokuma tezgahı başında kumaş veya halı dokuma ve kaz yolma imecelerinde söylenir. Okurken keyif alacağınız Tatar manilerini sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 03.07.2022
15:36
Güncelleme Tarihi: 07.02.2023
14:43
"April citse yaz citiy Erip agıp kar betiy Bu tünyalar ütey kitey Tatulıkka ne citiy"
"Nisan gelse ilkyaz gelir Erir akar kar biter. Bu dünyalar geçer gider. Bir dostluğa ne yeter?"
🔸 Halk yönetiminde ve ordunun komuta edilmesinde oldukça başarılı olan Süyüm Bike, diğer devletlerin suikast ve saldırılarına maruz kalır. Halkını koruyabilmek uğruna Tatarların kahraman lideri Han Bike Rusların eline esir düşer.
Dünya tarihinde iz bırakan 10 kadın
"Bu ellerden kiterbez? Küp şeherler üterbez Sügenlerne tugan ilne Niçek taşlap kiterbez."
"Biz bu ellerden gideriz Çok şehirler geçeriz. Ahbapları, ana yurdu Nasıl bırakıp gideriz."
🔸 Süyüm Bike, esir olmadan önce Han Camii'ni inşa ettirir. Vefat etmeden evvel içerisinde sık sık ibadet eder. Düşmanların durmak bilmez saldırıları ve yıkımlarına rağmen ayakta kalan Han Camii minaresine Süyüm Bike'nin adı verilir ve bir kuleye tebdil edilir. Süyüm Bike Kulesi Tataristan ve Kazan şehrinin bir simgesi haline gelir.
Tarihte ilklere imza atan Türk kadınları
"İşek aldın kızıl buday Kügerçenler çüplesen Kimge süylim kemge cılım Kemler süzem cüklesen"
"Avlun kızıl buğday Güvercinler bir bir yesin. Kime söyleyeyim kime ağlayayım? Kimler sözümü dinlesin?"
🔸 Tatar edebiyatının ve şiir ekolünün önemli isimlerinden birisi genç yaşta vefat eden Abdullah Tugay'dır. Tataristan ulusal marşı başta olmak üzere pek çok esere imza atan büyük şair, gerisinde 5 cilt halinde yayımlanacak bir ilmi yekûn bırakır. Tatar halkının ulusal marşları gibi gördüğü "Ana dil" şiiri ise dillerden düşmez. Her yıl ona ithafen "Abdullah Tukay Şiir Bayramı" başkent Kazan'da yapılır ve önemli şair ve yazarlara ödüller verilir.
Bir lügat savaşçısı: Şemseddin Sami'nin dil hakkında görüşleri
"Başlarına kigen tübeteyen Tüne tügereven kem kuygan Adın matur, biten kürken Ad şeriflerin kem kuygan"
"Başına giydiğin kalpağın Yuvarlak tepesini kim koymuş. Adın güzel, yüzün güzel Şerefli adını kim koymuş?"
Tataristan'ın önemli turistik yerleri 📍
◾ Kazan Kremlini ◾ Kul Şerif Cami ◾ Süyüm Bike Kulesi ◾ Spass Kulesi ◾ Tarımcılar Sarayı ◾ Tataristan Ulusal Müzesi ◾ Milenyum Park
Orta Asya'nın kadim şehri Türkistan'daki tarihi yerler
"Esterhannın almasen Aşamiyler peşmiçe Cılamiyler cırlamiyler Duslar iske tüşmiçe"
"Astrahan'ın elmasını Yemezler olmayınca. Ağlamazlar (türkü) çağırmazlar Dostlar akla düşmeyince."
🔸 Kazan Kremlini, Kazan'ın merkezinde Kazanka ve İdil nehirlerinin kıyısına kurulmuş bir kaledir. Yüksek bir tepeye konumlanan kremlin, şehrin kalbi niteliğindedir. 2000 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girer. Rus Çarı Korkunç İvan'ın emriyle Kazan hanlarının eski kaleleri üzerine inşa edilir. Bu yapı bölgedeki tarihi ve mimari değeri oldukça yüksek eserlerden biridir.
Geleneksel Türk okçuluğuna UNESCO övgüsü