Arama

Teoman Duralı'ya göre ne, nedir?

Ülkemizin yetiştirdiği en saygın ilim insanlarından, kıymetli yazarımız Prof. Dr. Teoman Duralı hocamız 6 Aralık 2021'de, 74 yaşındayken vefat etti. Duralı'nın naaşı, bugün (7 Aralık 2021) Fatih Camisi'nde ikindi vaktinde kılınacak cenaze namazının ardından Aşiyan Mezarlığı'ndaki aile kabristanına defnedilecek. Duralı, felsefe denilince ilk akla gelen isimlerden biriydi. Peki, Duralı'ya göre dürüst kişi kimdir? Mahrem ne demek? Nefs nedir? Nasıl tutarlı düşünebiliriz? Sizler için, Anadolu ve İslam kültürümüze vurgu yapan, Türkçeye ayrı bir hassasiyet gösteren Teoman Duralı'nın Fikriyat'ta yer alan yazılarından önemli kavramların altını çizdik

  • 9
  • 17
TEOMAN DURALI’YA GÖRE İNSAN NEDİR?
TEOMAN DURALI’YA GÖRE İNSAN NEDİR?

İnsan: Ölçülmez, biçilmez, kalıba sığmaz bir bilmece!

Teoman Duralı'nın Fikriyat'ta yer alan "Aydınlanmacı Toprak Ağası" yazısını okumak için tıklayın.

  • 10
  • 17

Barbar, medeniyet seviyesine ulaşmış olmakla birlikte, Batı Avrupalı olmayan kültüre mensup kimsedir. 'Barbar', 'vahşî adam'ın tersine, insan tarafından değişikliğe uğratılmamış demek olan 'yabanî çevre'de yaşamayan kimsedir.

Teoman Duralı'nın Fikriyat'ta yer alan "'Barbar' Batı Avrupalı olmayandır…" yazısını okumak için tıklayın.

  • 11
  • 17
İSLAM NEDİR?
İSLAM NEDİR?

İslâm, bir başkaldırma hareketidir; Müslüman olmanın manâsı da, haksızlığa, adâletsizliğe, suistimâle, sömürüye, Sömürgecilik ile İmperyalisme, Irkcılık ile Kavimciliğe başkaldırma irâdesinde yatmaktadır.

  • 12
  • 17

İlkece, İslâm, Allah tebliğinin verisidir. Buna karşılık, daha önce de çeşitli vesîlelerle bildirilmiş olduğu üzre, ideoloji, insan dimâğının eseri olan felsefe-bilim çıkışlıdır. Bu ikisi, şu hâlde, birbirine zıttır. İkisinden birini öbürüne indirgemek, felsefe-bilim bakımından saçma; din yönündense, küfürdür. Ne İslâmı ideolojileştirebilirsiniz ne de ideolojiyi İslâmîleştimeğe mezunsunuz.

Teoman Duralı'nın Fikriyat'ta yer alan "İslâm, bir başkaldırma hareketidir" yazısını okumak için tıklayın.

  • 13
  • 17
TEOMAN DURALI’YA GÖRE GERÇEKLİK NEDİR?
TEOMAN DURALI’YA GÖRE GERÇEKLİK NEDİR?

Varlık öğretisinden (ontologie) çıkan varlık vahdetine hakîkat denir. Fizik işlemlerle, öyleki matematik hesaplamalar yoluyla ve nihâyet, genellikle gerek olağan gündelik, gerek bazı ârifâne sezgiler sûretiyle de olsa, hakîkatın bilebildiğimiz kısmına, yanî hem soyutlamalar ile teorik düşünüşe hem de uygulamalarımıza açık kalan kesimine gerçeklik diyoruz. Gerçekliğin fizik bütünlüğüyse, evrendir (kâinât).

Teoman Duralı'nın Fikriyat'ta yer alan "Gerçeklik: Hakîkatın bilebildiğimiz kısmı…" yazısını okumak için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN