Arama

Tolstoy Nobel Ödülü'nü neden reddetti?

Edebiyat dünyasının büyük yazarlarından Tolstoy, yalnızca edebi bir deha değil, sıra dışı bir kişilik ve yaşadığı dönemde dünyanın en ünlü insanıydı. Eserlerini "mürekkep hokkasının içine vücudundan etler bırakarak" yazıyordu. Peki, dünya edebiyatının bu önemli yazarı, Nobel ödülünü neden reddetti?

Çocukluk anılarını anlattığı 'Çocukluk'u 1851'de henüz yirmi üç yaşındayken kaleme almaya başladı. Kafkas halklarının yaşamını ele aldığı "Hacı Murat" ve "Kazaklar" romanlarını 1852'de, Kırım Savaşı'nı anlattığı "Sivastopol Hikâyeleri"ni 1855'te yayımladı.

Ardından Fransa, İngiltere ve Belçika'ya seyahatler düzenledi. 1862'de evlendi. Ertesi yıl en önemli eserlerinden "Savaş ve Barış"ı yazmaya başladı, altı yıl sonra 1869'da tamamladı. 1873'te bir diğer klasik eseri "Anna Karanina"yı kaleme almaya başladı ve üç yılda bitirebildi.

Bir diğer güçlü eseri "Diriliş"i yirmi yıl sonra yazmaya başladı ve 1899'da tamamladı. Ara dönemde "Din Nedir"i, "Ölüm Manifestosu" ve "Üç Ölüm" gibi insan, yaratıcı ve ölümü ana tema olarak ele aldığı hikâye ve romanları yazdı.

Tolstoy'dan hayata dair alıntılar için tıklayın.

  • 5
  • 8
NOBEL ÖDÜLÜ NEDİR?
NOBEL ÖDÜLÜ NEDİR?

Çeşitli patlayıcıyı icat ederek birçok ölüme neden olan Alfred Nobel, aynı zamanda silah sanayisine yatırım yapmış bir mucitti. Nitekim silah sanayisinden yüklü paralar kazandı. Fakat 1888'de kardeşi Ludvig öldüğünde, bir Fransız gazetenin kendisi ile kardeşinin ölüm haberini karıştırıp "Ölüm tüccarı öldü" başlığının üzerine öldüğü zaman çok kötü biri olarak anılacağını düşündü. Kötü imajını silme amaçlı olarak da servetinin yüzde 94'ünü insanlığa üstün hizmette bulunacak kişilere verilecek bir ödül fonu kurulması için bağışladı.

Peki, Nobel gerçekten barış ödülü müydü? Nobel ödülü ile ilgili detaylı bilgilere ulaşmak için tıklayın.

  • 6
  • 8
NOBEL ÖDÜLÜNÜ NEDEN REDDETTİ?
NOBEL ÖDÜLÜNÜ NEDEN REDDETTİ?

Tolstoy, Nobel ödülü ile gelen paranın hayırdan ziyade kötülük getireceğine inanıyordu. Tolstoy'un eserlerinin yeterince "idealistik" bulunmadığı gerekçesiyle yazara ödül verilmemişti. Rus basını ise Tolstoy'un Nobel Edebiyat Ödülü'nü istemediğini yazdı.

7 Ekim 1906'da Rusya Bilimler Akademisi yazarı ödüle aday gösterince Tolstoy, olaya müdahale etti. Tolstoy, arkadaşı Fin yazar Arvid Yarnefelt'e yazdığı mektubunda, ödülün kendisine verilmemesi için elinden gelen her şeyi yapmasını rica etti. Rus yazar, 'Eğer bana bu ödül verirlerse, bu durumda ödülden vazgeçmem hiç hoş olmayacak.' dedi

Yarnefelt'in Tolstoy'un ricasını yerine getirerek ödülü İtalyan yazar Giosue Carducci'ye verdi. Buna çok sevinen Tolstoy'un, 'Bu kararım beni paraları nasıl harcayacağım ile ilgili birçok zorluktan kurtardı. Bana göre paralar her zaman olduğu gibi ancak ve ancak kötülük getiriyor. İkincisi ise tanımadığım, ama derin saygı duyduğum çok sayıda insanın üzüntü mesajını almak bana büyük onur ve memnuniyet verdi.' dedi.

Böylece Tolstoy, 1906 yılında adaylığını reddederek, Nobel Edebiyat Ödülü'nün Yazar Giosue Carducci'ye verilmesini sağladı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN