Arama

Tolstoy’dan 20 alıntı

Dünya edebiyatının önemli yazarlarından Tolstoy, hayatı boyunca yaşamı anlamaya çalıştı. İnsanlara her ne olursa olsun ahlakını yitirmemesini ve eğer önce insanın kendisi iyi olursa, dünyanın geri kalanının da iyi olacağını öğütledi. Bu yüzden de herkes onu insan ruhunun doktoru olarak tanımladı. Fakat aslında o, en çok kendi ruhunun doktorluğunu yaptı. İlk Gençlik, Sivastopol Hikayeleri, Gençliğim, Savaş ve Barış, Anna Karenina, İvan İlyiç'in Ölümü, Kroyçer Sonatı, Diriliş ve Hz. Muhammed Risalesi eserlerinin yazarı Tolstoy'dan 20 alıntıyı sizler için derledik.

Herkes dünyayı değiştirmeyi düşünür, ama kimse kendini değiştirmeyi düşünmez.

Bütün mutlu aileler birbirlerine benzerler, her mutsuz ailenin ise kendine özgü bir mutsuzluğu vardır.

Kardeş, arkadaş, karı-koca, efendi, uşak gibi hep bir arada yaşayan insanların aralarında tam bir içtenlik olmadığı zamanlardaki bakışları davranışları, belirsiz gülümsemeleri altında sezilen gizli ilişkileri kim fark etmemiştir? Gözleriniz şöyle rastgele karşılaştığı sırada bütün söylenmemiş istekleriniz düşünceleriniz, bunu karşınızdakinin anlamış olmasının doğurduğu korku, duraksama, çekingen bakışlarınızda okunur.

Ne onu, ne de beni değiştirmek mümkün değil. Bütün denemeler yapıldı, vida yerinden çıktı.

Ayağınızın altındaki zemin yerine, gökyüzüne bakarsanız, tüm bunları anlar ve güneşin sadece sizi ve sizin ülkenizi aydınlatmadığını görürsünüz.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN