Arama

Tolstoy’un Hacı Murat kitabından 20 alıntı

Tolstoy, dünya edebiyat tarihine adını altın harflerle yazdırmış bir isim. Edebi dehasının yanında sıra dışı bir kişiliğe de sahip olan Tolstoy, yaşadığı dönemde dünyanın en ünlü insanıydı. Kaleme aldığı Hacı Murat adlı eserinde, 1800'lü yılların ortalarında, Kafkasya'da Ruslara karşı mücadele etmiş Hacı Murat isimli Müslüman bir komutanın dramatik hikâyesini anlatıyor. Tolstoy farkının her cümlesinde hissedildiği tarihi ve belgesel nitelikli bir roman olan Hacı Murat kitabından 20 alıntıyı derledik.

İhtiyarlar derlerdi ki, o zaman bütün insanlar kutsalmış. Tütün içmezler, içki kullanmazlar, ibadeti bırakmazlar, birbirlerinin fenalıklarını bağışlarlar, hatta kan davasından bile vazgeçerlermiş. O zaman para ya da bir eşya buldukları zaman onu bir direğe bağlarlar ve yol kıyısına bırakırlarmış. O zaman Allah da halka başarı verirmiş her konuda. Şimdiki gibi değil.

Eğer yürüdüğünüz yolun doğru olduğuna inanıyorsanız devam etmek zorundasınız. Ne olursa olsun.

Ne acıma, ne kin, ne herhangi bir arzu... Başlamakta olanın, hatta onun için artık başlamış olanın yanında öylesine önemsizdi ki bunların hepsi.

Nasıl da acımasız, yok edici bir varlık şu insan; kendi yaşamını sürdürebilmek için ne çok canlı varlığı, bitkiyi yok ediyor.

Ey üzerimi örten kara toprak, sen değil miydin atımın toynakları altında inleyen?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN