Turgut Cansever’e göre “İslam’da Şehir ve Mimari”
İslam her alana olduğu gibi mimari alanına farklı ve bambaşka bir bakış açısı getirmiştir. Batı mimarisinden farklı olarak kapsayıcılık ve mekanı güzelleştirme olarak kurulan bu yapı, yüzyıllar boyunca insanlığa huzur vermiştir. Sizler için Turgut Cansever'in "İslam'da Şehir ve Mimari" adlı eserinden eskimeyen bir bakış açısını yansıtan alıntıları derledik. Turgut Cansever eserleri, islam ve mimari, alıntılar, sözleri, islam mimarisi hakkında…
Giriş Tarihi: 08.01.2022
16:25
Güncelleme Tarihi: 08.01.2022
16:31
"Her şeyi doğru yerine koymak" (adalet), İslâm mimarîsini tasarlamak için atılması gereken ilk adımdır. Bu da ancak, her şeyi diğer şeylere göre doğru yere koymakla; sadece maddî varlık düzeyinin unsurlarına göre değil, aynı zamanda biyo-sosyal ve dinî hakikatlere, kanunlara göre doğru yere koymakla mümkündür."
Turgut Cansever
Osmanlı'nın ilk mimari eseri: Kuyulu Mescid
"İnsana maddî kudretini büyük ölçüde artırma imkânı bağışlayan makineler onu (insanı) tabiat ve var oluşa karşı savaşan birisi durumuna dönüştürmektedir. Öte yandan, teknolojik gelişme bu küstah savaşçının zaferini sembolize etmektedir. Bu savaşçının mimarîsi ve çok daha ezici, çok daha gizemli ve makinemsi olan zaferi, bütün mevcudat tabakalarında "her şeyi kendi yerine koymayı" amaç edinen İslâm mimarîsinden açıkça farklıdır."
Turgut Cansever
Tarihin en büyük fuarında büyüleyen Türk mimarisi
"Her varlık tabakası bir altındaki tabaka tarafından taşınır. Bu bakımdan maddî varlık tabakası, yani madde hakkındaki bilgi, teknoloji olmadan diğer üst tabakalara ait sorunlar da ele alınıp çözümlenemez ve var olamaz. Aynı husus diğer varlık tabakaları arasındaki ilişkiler için de geçerlidir."
Turgut Cansever
Türkiye'nin mimari harikası camileri
"Yaşanılan çevrenin fark edilmesinin anlam ve önemini bir başka şekilde daha açıklamak istiyorum. İnsanı pasif seyirci haline dönüştüren tiyatro, sinema ve ayaktopu yerine insan hayatının her anını ve çevresini oluşturan mimarînin geometrisini, değerlerini, dokusunu, renklerini ve güzelliğini tatma ve bunları geliştirmeye katılma imkânı veren, insanı pasif seyircilikten arındıran bir kültürün üstünlüğünün tartışılmaz olduğunu belirtmeyi görev biliyorum."
Turgut Cansever
Osmanlı, Balkanlar'a farklı bir mimari taşıdı