Turgut Uyar’ın kaleminden 15 unutulmaz şiir
Turgut Uyar, Türk edebiyatında derin izler bırakmış önemli bir şairdir ve "İkinci Yeni" akımının öncülerinden biridir. Çağdaşlarından farklı bir ses ve hüzün taşıyan Uyar, şiirlerinde insanın mutluluk arayışını derinlemesine ele almıştır. Turgut Uyar'ın en sevilen ve etkileyici 15 şiirini sizler için derledik. Bu seçki, şairin edebi tarzını ve duygu dünyasını daha yakından tanımanıza olanak sağlayacaktır.
Giriş Tarihi: 27.08.2024
10:06
Kullanmam ucuz özgürlüğü sana sığınırım Azarladığım bir dünyayı suya bırakıp Günlük dövüşü en uygun yerinde keserek Ve kan biraz daha akar durur, akmalıdır Bir çaresizlik sanırım, öfkem büyür uğunurum Oysa bir çiçek bir güzel dünyaya bakmalıdır Ve kuytulardan, unutulmaktan tek tek Ölülerimiz toplanacaktır.
Senin yıldızların güneşlere dönüşür En karışık en bozgun bir öğle uykusunda bile Ve sonsuz sevinç taşıyan bir çığlıktır Bir suyun bir başka suya karışması
🔶 İlk kitabı "Arz-ı Hal" 1949'da Kaynak Yayınları'ndan çıkan Uyar, 1952'de "Türkiyem " adlı ikinci kitabını Nurullah Ataç'ın ön sözüyle yayımladı. Kitap, o ve sonraki dönemlerin ünlü şairlerinin kitaplarının yayımlandığı yayınevlerinden biri olan Varlık Yayınları'ndan çıktı.
kırlardan geliyorlar ellerinde sümbülteber elbette kırlardan kırlardan gelecekler başka türlü nasıl güzelleşir bu akşamüstleri söyleyin nasıl dayanılır dükkanlara depolara bu katran kokusu başka türlü nasıl geçer
sonsuza varmadan bir önceyiz sanki -o sayının da bir adı vardı unuttum – her şey öyle saydam öyle madensel kapıların kilitleri açık ve herkes uykusuz hepsinin elinde bir saat bir sümbülteber
...
🔶 "Göğe Bakma Durağı" isimli şiir, "Dünyanın En Güzel Arabistanı"ndaki öteki şiirlerle birlikte okunduğu zaman anlaşılacak şekilde yazıldığı için edebiyatçılar tarafından, bağımsız bir metin olmak yerine Turgut Uyar şiirinin ana gövdesinin homojen bölgelerinden biri olarak tarif edildi.
Türk şiirinin bir dönemine damga vuran isim
Güzel günlerim vardı yağmurlarla ıslanan, Ve güzel gecelerim masallarla dopdolu. Her şey, her şey güzeldi, gözyaşı, dünya, zaman, Böğürtlen topladığım ıssız, tozlu köy yolu, Güzel günlerim vardı yağmurlarla ıslanan.
Ufacık korumuzda dolaşırdım korkuyla, Ve Allahı arardım serçe yuvalarında, Bulamayınca dua yollardım akan suyla, Göğü bulutlar saran bahar havalarında, Dolaşırdım ufacık korumuzda korkuyla.
...
🔶 Şairin, şiirlerinin yanı sıra, şiirinin poetikasını ortaya koyduğu "Efendimiz Acemilik", "Çıkmazın Güzelliği" gibi yazıları Türk şiirinin bir döneminin kavranmasında başvurulan temel metinler arasında yer aldı. Uyar, Abdülhak Hamid Tarhan 'dan Orhan Veli Kanık'a kadar geçen süreci, her şairin bir şiirini esas alarak incelemeye tabi tuttu.
Mutsuzluktan söz etmek istiyorum Dikey ve yatay mutsuzluktan Mükemmel mutsuzluğundan insansoyunun Sevgim acıyor
Biz giz dolu bir şey yaşadık Onlarda orada yaşadılar Bir dağın çarpıklığını bir sevinç sanarak
…
🔶 Uyar, 1958 yılında, zorunlu hizmetini tamamladıktan sonra yüzbaşı rütbesindeyken ordudan ayrıldı. Ankara'da, SEKA İrtibat Bürosunda ve Sanayi Bakanlığı' nda memur olarak çalıştı. 1969'da emekliye ayrılarak İstanbul'a yerleşen Uyar, 22 Ağustos 1985'te siroz hastalığı nedeniyle yaşamını yitirdi.
Turgut Uyar'dan 50 alıntı
Kalın ve karanlık bir çatı merdiveni gibi giderilmez eksikliğini tanırım onun suyun bardakta duruşu gibi bir öfke usul usul büyürken kuytuda yemyeşil bir çayır görünümündedir haziran ortasında bir gümüş lüfer büyülü bir fotoğraf bir gümüş çerçevede ve evinde hemen hazır bir silâh böyle kargaşalı günler döneminde beşer onar koparılan bir takvim sanki bahara.
...
🔶 1950'den sonra İkinci Yeni akımının başlıca isimleri arasında yer alır. Gerek öz gerekse biçim bakımından sürekli değişen, halk şiirinden divan şiirine geniş bir kültür birikimini değerlendirirken kendisi olabilen bir şiiri geliştirir.