Arama

Türk edebiyatının sürgün kalemleri

İnsanın iradesi dışında istemediği bir coğrafyada yaşamaya mecbur edilmesidir sürgün. Adem ile Havva'nın cennetten dünyaya sürgünü nasıl bütün insanlığın kaderini etkilemişse sürgün cezaları da muhatap şair ve yazarların hayatlarını, kaderlerini, eserlerini ve hatta ailelerinin istikballerini bile etkiledi. Niyazi Mısri'den Mehmet Âkif'e sürgüne gönderilen yazarlar ve şairleri sizler için derledik.

  • 23
  • 23
CAVİT ŞAKİR KABAAĞAÇLI (1890-1973)
CAVİT ŞAKİR KABAAĞAÇLI 1890-1973

Halikarnas Balıkçısı, dört asker kaçağının kadersizliğiyle ilgili olarak "Hüseyin Kenan" Takma adıyla kaleme aldığı 13 Nisan 1925 tarihli "Hapishanede İdama Mahkûm Olanlar Bile Bile Asılmağa Nasıl Giderler" başlıklı öyküsünden ötürü İstanbul İstiklal Mahkemesinde "Memlekette isyan bulunduğu bir dönemde askeri isyana teşvik edici yazı yazmak" suçundan yargılanıp suçlu bulundu. Kabaağaçlı mahkeme başkanı Ali Çetinkaya tarafından idama mahkûm edildi.

Kılıç Ali Bey'in önerisiyle idam edilmesinden vazgeçilerek Kalebentlikle Bodrum'a sürüldü. Sürgünlüğünün yarısını Bodrum'da diğer yarısını İstanbul' da tamamladı. İstanbul'daki sürgün cezasını tamamladıktan sonra Cavit Şakir, tekrardan Bodrum'a döndü ve 25 yıl boyunca orada kaldı.

Bodrum sürgününden sonra Bodrum'a hayran kalan yazar, İstanbul sürgününün bitmesiyle Bodrum'a döndü. Cavit Şakir Kabaağaçlı, Bodrum yıllarıyla birlikte akıllarda "Halikarnas Balıkçısı" olarak kaldı.

Yazar sürgün yıllarına hitaben "Mavi Sürgün" adlı eserini kaleme aldı. Aslında bu sürgün Cavit Şakir'in hayatını tamamıyla yeniden şekillendirdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN