Arama

Türk edebiyatının usta kalemi: Ahmet Rasim

Yazar, bestekar ve gazeteci kimliğiyle Ahmet Rasim, her dönemin sevilen ismi olmuştur. Edebiyata olan tutkusu ömrüne yansımış, durmadan yazmıştır. Okul kitaplarından tutun da cilt cilt tarih kitaplarına, güftelerinden edebiyata ve dönemsel geçişlerindeki tahlil ve gözlemlerini edebi bir zevkle okurlarına sunmuştur. İşte, edebiyatımızın duayeni Ahmet Rasim'in hayatı....

POSTA VE TELGRAF NEZARETİ'NDE BİR MEMUR

Daruşşafaka okulunda bestekâr Zekai Dede ile tanışır ve ondan müzik dersleri alır. Ahmet Rasim burada kendi çabasıyla Fransızca öğrenir ve başarılı bir eğitim dönemi yaşar. Bu okuldaki öğrenimini 1883 yılında birincilikle bitirir.

◾ Hobisi yazı yazmak olan Ahmet Rasim'in asıl mesleği, Posta ve Telgraf Nezareti'nde memurluktur. Aynı zamanda bu kurumda kısa bir süre de kâtiplik görevini icra eder.

Zekai Dede kimdir?
1824-1897 arasında yaşamış Osmanlı döneminin en önemli Türk musiki bestekarı ve hocasıdır.

SARSILMAZ KALEMİN YAZI HAYATI

◾ Yazmayı hayatının her istikametinde taşıyan Ahmet Rasim'in ilk yazısı, "Yolcu" başlıklı bir tercümesidir. Ahmet Rasim'in bu tercümesi, Ahmet Mithat Efendi'nin Tercüman-ı Hakikat gazetesinde yayınlanır.

◾ Ardından usta kalem Ahmet Rasim, fenni konularla ilgili Ceride-i Havadis'te yazı ve tercümeler yayımlamaya başlar.

10 SORUDA "HACE-İ EVVEL" AHMET MİTHAT EFENDİ

AHMET RASİM'İN MESLEK HAYATI

◾ Yazar, bir süre Mekteb-i Behrami isimli okulunda öğretmenlik yapar. Komonto Musevi okulunda da muallimlik yapan Ahmet Rasim, meslek hayatında da yazmaya devam eder.

◾ Ahmet Mithat'tan gördüğü ısrarlı teşvik ile 1885'ten sonra kendisini tamamen gazeteciliğe verir. Yayın hayatına ise 1891'de başlayan Servet-i Fünun dergisinde fen konularındaki yazılarının yanında, tefrik halinde romanlarını çıkarır. Leyal-i Izdırap, Meşak-ı Hayat ve Afife burada yayınlanır.

➡ Leyal-i Izdırap (Acı Dolu Geceler) konusu: Ahmet Rasim bizlere bu eseri ile iki aşığın ızdırap dolu hikayesini anlatmaktadır.

Meşak-ı Hayat konusu: Usta yazar bu eserinde Firdevs adlı karakterinin üzerinden evlilik müessesini tüm gerçekliği ile aktarmaktadır.

YAZARIN KALEMİ TÜM DERGİ VE GAZETELERDE

◾ Ahmet Rasim, Servet-i Fünûn yazarlarının genel edebi çizgisini benimsemeyerek, Ahmet Cevdet Paşa ve Ahmet Mithat Efendi'nin doğu ve batı edebiyatının olumlu yanlarını sentez haline getirmeyi amaçlayan edebi anlayışını benimser.

1908'de Hüseyin Rahmi ile birlikte 37 sayı süren "Boşboğaz ile Güllâbi" adlı bir mizah gazetesi çıkaran Ahmet Rasim, gazeteciliği Malumat, Sabah, Sebat, Güneş Maarif, Resimli Gazete, Mecmuai Ebüzziya, Türk Yurdu, Yeni Mecmua, Dosyali Ay, İkdam, Boşboğaz, Basiret, Tasvir-i Efkar, Vakit, Akşam, Cumhuriyet gazete ve dergilerindeki yazılarıyla sürdürür.

Ahmet Mithat Efendi kimdir?
Osmanlı'da 1829-1912 yılları arasında yaşayan gazeteci, yazar ve romancıdır.

TÜRK EDEBİYATINA PİTORESK BİR BAKIŞ

Gülşen, Sebât, Hamiyyet, Şafak, Servet, Tanîn, Envâr-ı Zekâ, Maarif, Resimli Gazete, Hazine-i Fünûn, Mektep, Pul, Fen ve Edep, İrtika, Surâ-yı Ümmet, Donanma, Resimli Kitap, Musavver, Muhit gibi dergilere gerçek adıyla yazılarını gönderir.

Ahmet Rasim, Hanımlara Mahsus Muallim Naci etkisinde yazdığı Malûmât'ta ise "Leyla Feride" adını kullanarak yazılar göndererek yazma aşkını her yerde sürdürür.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN