Arama

Türk edebiyatının yazarlarından az bilinenler

Bilinç akışı tekniğiyle döneme damgasını vuran edebiyatımızda yeni bir çağı başlatan Oğuz Atay, Tutunamayanlar adlı eserini hangi kitaptan esinlenerek yazdı? Ya da Cemal Süreya soyadındaki "Y" harfini nasıl kaybetti? Sabahattin Ali'nin neden mezarı yok? İşte Türk edebiyatının ünlü yazarlarının hayatlarındaki gizli ayrıntılar…

  • 4
  • 14
Sezai Karakoç'un nüfusa yanlışlıkla yazılan ismi neydi?
Sezai Karakoç’un nüfusa yanlışlıkla yazılan ismi neydi?

Şairin doğduğunda Muhammed Sezai olan ismi nüfusa yanlışlıkla Ahmet Sezai olarak kaydedilir.

  • 5
  • 14
Mehmet Akif neden istifa etti?
Mehmet Akif neden istifa etti?

Haksızlığa asla tahammül etmeyen Mehmet Akif'in Veteriner İşleri Müdür Yardımcısı görevini üstlendiği yıllarda müdürünün bir haksız karar ile azledilmesi üzerine görevinden istifa etti.

  • 6
  • 14
Necip Fazıl'ın asıl mesleği neydi?
Necip Fazıl’ın asıl mesleği neydi?

Edebiyatımızda derin izler bırakan Necip Fazıl, 13 yıl boyunca memuriyetinde bulundu; pek çok eserini de banka memurluğu sırasında kaleme aldı.

O yıllarda bankacılık, en gözde mesleklerden biriydi. Osmanlı Bankası, İş Bankası gibi bankalarda yıllarca çalışan Necip Fazıl, bankacılık mesleğinden sonra gazetecilik yapmaya başladı.

Bir dönem edebiyat öğretmenliği de yapan büyük şair, dönüm noktası olarak kabul edilen Çile şiirini yazdığı sırada da öğretmenlik görevini icra ediyordu.

  • 7
  • 14
Orhan Kemal'in en büyük tutkusu neydi?
Orhan Kemal’in en büyük tutkusu neydi?

Orhan Kemal'in gençliğinde başlayan kahvehane tutkusu hayatı boyunca sürdü. Orhan Kemal'e göre kahvehaneler bir çeşit laboratuvardı.

  • 8
  • 14
Cemil Meriç nasıl kör oldu?
Cemil Meriç nasıl kör oldu?

1916 ve 1978 yıllarında yaşamış olan Cemil Meriç, yazarlık kimliğinin yanında çevirmen ve düşünürdür. Cemil Meriç'in en ünlü sözleri kitap ve okumak üzerinedir. Kitaba olan tutkusunu her fırsatta dile getirir. Hayatı boyunca okuyan Meriç, bu tutkusundan görme yeteneğini kaybedene kadar vazgeçmemiş. Gençlik yıllarında iki gözünde de oluşan bir mikroptan dolayı askerlikten muaf tutulmuş. İlerleyen yıllarda bu sorun artarak devam etmiş.

Ama Cemil Meriç okumaktan hiçbir zaman vazgeçmemiş. Artık yazılanları seçemeyecek duruma geldiği dönemlerde, ışığa yakın olmak için, sandalyesini masanın üstüne çıkarır, yine de okurmuş. Yazmaya ve okumaya olan aşkı, gözlerini tamamen yitirdiğinde bile bitmemiş. Gözleri görmez hale gelince, çevresindekilerin yardımıyla yazmaya devam etmiş. Hatta yazarın en üretken çağının bu olaydan sonra başladığı biliniyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN