Türk Folklorünün Öncü İsmi Ahmet Kutsi Tecer Hakkında 10 Bilgi
Öğretmen, şair ve folklor araştırmacısı Ahmet Kutsi Tecer, edebiyatımızda yaptığı çalışmalarla aslında var olan fakat fark edilmemiş bir alanı keşfetti. Anadolu'daki cevheri tüm Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmak için büyük çaba sarf eden bu isimle ilgili 10 bilgiyi sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 07.09.2022
14:13
Güncelleme Tarihi: 09.09.2022
10:58
🔹 1940'lı yıllarda Garip hareketinden önce Türk şiirinde sadeleşme hareketinin öncülerinden biri olur. Özellikle "Nerdesin", "Orda Bir Köy Var Uzakta" ve "Halay" şiirleri, adının halk tarafından duyulmasında ve edebiyat camiasında yer edinmesinde etkili olmuştur.
"Bütün sevgileri atıp içimden, Varlığımı yalnız ona verdim ben. Elverir ki bir gün bana derinden, Ta derinden bir gün bana ''Gel'' desin."
Ahmet Kutsi Tecer - Nerdesin
Tatar Türklerinin sürgün hikayesi: Korkunç Yıllar
🔹 Batı edebiyatından Baudelaire, divan edebiyatından Fuzûlî, halk şiirinden Köroğlu ve Dadaloğlu'nu çok beğenen şair, modern edebiyattan ise Yahya Kemal Beyatlı, Faruk Nafiz Çamlıbel ve birlikte şiir mecmuası çıkardıkları Ahmet Hamdi Tanpınar'ı ilgiyle takip etmiştir.
"Aşkımın başı için silme beni yadından An beni seherlerde bir kuşun feryadından!"
Ahmet Kutsi Tecer - Eğer Bir Gün Ölürsem
🔹Sivas'ın âşıklık meselesinde bir derya olduğunu keşfeden Ahmet Kutsi, 1931'de düzenlediği Âşıklar Bayramı'yla başta Âşık Veysel olmak üzere birçok halk şairinin tanınmasını sağladı. Düzenlenen âşıklar bayramı Türkiye ve edebiyatımız için ilkti.
"Aç pencereni ılık bahar akşamlarında, Benim öksüz ruhumdur çırpınan camlarında!"
Ahmet Kutsi Tecer - Eğer Bir Gün Ölürsem
Yavuz Bülent Bakiler'in şiirlerinde İstanbul'u aramak
🔹 Halk edebiyatına gönül veren Ahmet Kutsi, halk şairlerinin ve halk şiirinin yaşatılıp tanıtılması için 1932'de Sivas Halk Şairlerini Koruma Derneği'ni kurdu.
"Allahım, ne güzel şey bu dost yüzü! İnsanın kalbine dolan bu bakış! Ey çorak ruhlara veren bu süsü, Ey gönül, sana alkış, alkış, alkış!"
Ahmet Kutsi Tecer - Dost Yüzü
🔹 1950'de UNESCO Yürütme Komitesi'nde Türkiye adına görevlendirilen şair, yurt dışında kaldığı süreçte Türk kültürünün tanıtılması için hizmetlerde bulundu. Paris'te yayımlanan Turkey Ancient Miniatures (1961) adlı albümün hazırlanmasına katkı sağladı.
"Boynundan koparıp hiddetli elin, Mermerler üstüne attığı inci, Sonra birden coşar sesi her telin, Ruha damla damla akan sevinci."
Ahmet Kutsi Tecer - Musiki
Nurettin Topçu'nun 'Ahlak' kitabından 50 alıntı