Arama

Türk kültürüyle harmanlanan Balkan edebiyatı

Türklerin bölgeye adımını atmasından itibaren Balkan edebiyatı şekillenmeye başladı. İki kültür arasındaki etki ve sentez Osmanlı'dan eski tarihlere uzansa da asıl etkileşim büyük oranda 14. yüzyıldan itibaren kendisini gösterdi. Osmanlı Devleti beş asır boyunca Balkanlarda hüküm sürdü, bu müddet boyunca Türk kültür ve sanatı, gelenek ve görenekleri, edebiyatı bölgenin ayrılmaz unsurları haline geldi. Üsküp, Selanik, Saraybosna, Prizren, Priştine, Sofya, Belgrad, Filibe, Manastır, Vardar Yenicesi gibi şehirler kültürümüzü besleyip büyüten bir merkez haline geldi. Peki, Birinci Dünya Savaşı sonrasında değişen neydi? Siyasi ve ideolojik sebepler, Balkan edebiyatını nasıl etkiledi?

➡ Anadolu'da kültür senteziyle doğan edebiyatımız Balkan kültürünü besleyen en önemli kaynaklar arasındaydı. Tarih boyunca göçlerle bölgeye yerleşen Türkler, aynı zamanda kültürel kimliklerini de beraberinde taşımıştı.

14. yüzyıla kadar bölgede azınlığı teşkil eden Türkler, Osmanlı döneminden sonra bölgenin hakimi rolüne büründü. Osmanlı'nın Kosova Savaşı'ndan sonra başlayan Balkanlar hakimiyetiyle kültürel bütünleşme de sağlanmaya başladı.

➡ Balkan edebiyatı ile ilgili çalışma yapan Prof. Dr. Rıdvan Canım, "Yirmi birinci Asrın Başında Balkanlarda Yaşayan Türkçe" isimli eserinde Balkan ve Türk kültürü arasında asırlarca devam eden etki hakkında şunları dile getirir:

"Rumeli" veya "Balkanlar" olarak adlandırılabilecek bu coğrafî bölge asırlar içerisinde Türk mimarî eserleriyle, Türk kültür ve sanatıyla, Türk'ün güzel Türkçesiyle, Türk gelenek ve görenekleriyle, inançlarıyla bezenmiş, bu bölgenin ayrılmaz unsurları olmuşlardır. Özellikle, başta Edirne olmak üzere Balkan coğrafyasında Üsküp, Selânik, Saraybosna, Prizren, Priştine, Sofya, Belgrad, Filibe, Manastır, Vardar Yenicesi, Serez ve Kalkandelen gibi Rumeli şehirleri birer kültür merkezi hâline geldi. Bu şehirler, asırlarca Türk kültürünü besleyip büyüten, yaşatan gürül gürül pınarlar oldular."

➡ İşte yıllar sürecek birlik ve beraberlik; "Rumeli Fatihi" olarak anılan Osman Gazi'nin oğlu Süleyman Paşa'nın Çanakkale Boğazı'nı geçerek başlattığı fetih hareketleriyle filizlendi, Kanuni'nin yönünü kuzeye çevirdiği Balkan seferleriyle de tam anlamıyla kurulmuş oldu.

Balkan edebiyatındaki Türk tesirini üç döneme ayırmak mümkündü. İlk dönem, Osmanlılar tesiriyle gelişen edebiyattı.

  • 10
  • 26

➡ Osmanlılar bölgeyi yalnızca yönetmekle kalmadı ayrıca bir kültür merkezi haline de getirdi. Anadolu'dan Balkanlara gelen aşıklar, aşıklık geleneğini buraya da taşıyarak yaydılar. Ayrıca çeşitli bazı dervişler gelip bu bölgede medrese ve tekke kurdu.

Bu dönemlerde Balkanlarda gelişen Türk edebiyatının temelleri atıldı. Burada doğan birçok şair de İstanbul'a gelip orada şöhret buldu.

  • 11
  • 26

➡ Balkanlar 154 tarihinden itibaren yaklaşık beş yüz yıl Osmanlı yönetiminde kaldı. Bu süreçte yeni bir kimlik kazanan Balkanların, en çok etkilendiği alanlardan biri Türk edebiyatıydı. Balkanlarda Anadolu'da varlığını sürdüren halk, divan ve tekke edebiyatından etkilenme söz konusuydu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN