Türk lehçelerinde "afet, felaket"
Doğal afetler, insanların müdahalesi dışında gerçekleşen ve büyük yıkım ve hasarlara sebebiyet veren tabiat olaylarıdır. Sel, deprem, heyelan, tsunami, yangın gibi doğal afetler insanlara ve insanlığa tarih boyunca büyük zarar verdi. Bu felaketlere, tarih boyunca acı tecrübeler edinilerek çeşitli isimlendirmeler verilmiştir. İşte, Türk lehçelerinde afet ve felaket kelimelerinin karşılıkları...
Giriş Tarihi: 07.02.2023
15:57
Güncelleme Tarihi: 07.02.2023
17:28
KARAY TÜRKÇESİ
Afet/ felaket - Tarlıh
🔹 Karay Türklerinin kullandığı Karay Lehçesinde, diğer lehçelerden farklı olarak, "afet/ felaket kelimelerini "tarlıh " ifadesi karşılamaktadır.
Karay Türkçesi
Karay Türkçesi, Türk dillerinin Kıpçak grubuna ait bir lehçedir. Kırım Tatarcasına yakındır. Musevi inancına mensup bir Türk grubu tarafından konuşulması sebebiyle de ayrı öneme sahiptir. Karay Türkçesi, yok olma tehlikesi altında yer alan Türk yazı dillerinden sadece biridir.
Ortak değerlerimiz "sevgi"
KAZAK TÜRKÇESİ
Afet/ felaket - Opat/ balaket
🔹 Kuzeybatı grubunun temsilcisi olan Kazak Türkçesinde "afet/ felaket " kelimesini "Opat/ balaket" ifadesi karşılar. Afet kelimesindeki aharfi ise f, e harfi ise e değişimine urağmıştır.
Kazak Türkçesi
Kıpçak grubundan olan Kazak Türkçesi, Orta Asya'daki Kazakistan Devleti'nde konuşulan Türk dillerinden biridir. Nogay Türkçesi ve Kırgız Türkçelerine benzemektedir. Dünyada yaklaşık 23 milyon kişi, Kazakistan'da da 13 milyon kişi tarafından konuşulmaktadır.
KIRGIZ TÜRKÇESİ
Afet/ felaket - Opat/ balaket
🔹 Kuzeybatı grubunun yuvarlaşma özelliği ile bilinen Kırgız Türkçesinde "afet/ felaket " kelimesi, Kırgız Türkçesinde "opat/ balaket" sözcükleri kullanılarak karşılanır.
Kırgız Türkçesi
Kırgızistan, Orta Asya'daki Türk cumhuriyetidir. Kırgızistan, günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletlerinden biri olup Türk Devletleri Teşkilatı ve TÜRKSOY'un üyesidir.
Ortak değerlerimiz "baba"
KAZAN TATAR TÜRKÇESİ
Afet/ felaket - Afät/ fälakät
🔹 Kuzeybatı grubu temsilcisi olan Tatar Türkçesinde "afet/ felaket " sözcüklerine karşılık olarak "afät/ fälakät" kelimeleri kullanılmaktadır.
🔎 Bir Bilgi:
"Tatar" kelimesi, Çarlık Rusyası döneminde yaşayan bütün Türklere verilen ortak bir isimdir. "Yabancı" anlamına gelen bu kelime daha sonra Tataristan'da ve Kırım'da yaşayan halkın resmi adı olur. Tataristan Cumhuriyeti'nde yaşayan Tatarları ifade etmek için ise "Kazan Tatarı" adı kullanılır.
SAHA TÜRKÇESİ
Afet/ felaket - iedeen/ aldarxay
🔹 Kuzeydoğu yani Sibirya grubunun en çok nüfusa sahip olan Saha Türklerinin konuştuğu, Saha Türkçesinde "afet/ felaket " kelimesine karşılık olarak "iedeen/ aldarxay" ifadesi kullanılmaktadır.
Saha / Yakut Türkçesi
Yakut Türkçesi veya Saha Türkçesi olarak bilinen, Saha Türklerinin konuştuğu dildir. Ayrıca Taymir Yarımadası'nın doğusunda yaşayan halkların ticaret dilidir. Konuşucuların çoğunluğu Rusya'ya bağlı Saha Cumhuriyeti'nde yaşamaktadır .
Ortak değerlerimiz "anne"