Türk lehçelerinde Nisan ayı
Bahar, ağaçların çiçek açtığı, insanların ise sevgiyle dolup taştığı bir mevsimdir. Bu dönem aynı zamanda en güzel haberlerin müjdesidir. Baharın ikinci ayı olan Nisan ile her şey canlanmaya ve dönüşmeye başlar. Bu ay Türk lehçelerinde birbirinden güzel kelimeler ile karşılık bulur. İşte, Türk lehçelerinde Nisan ayı.
Giriş Tarihi: 19.04.2024
08:56
Güncelleme Tarihi: 23.04.2024
11:22
KARAKALPAK TÜRKÇESİ
Nisan - Sawir
🔹 Özbekistan'ın kuzeybatısında yaşamlarını idame ettiren Karakalpaklar , Ceyhun Nehri 'nin alt kısımlarına ve Aral Denizi 'nin Güney kıyısındaki Ceyhun'un deltasına yerleşmiştirler. Kara , siyah manasına gelirken kalpak ise şapka anlamında kullanılır.
🔹 Kuzeybatı Türk lehçelerinden biri olan Karakalpak Türkçesinde Nisan ayını, "sawir" ifadesi karşılar.
KIRGIZ TÜRKÇESİ
Nisan - Çın kuran
🔹 Kuzeybatı grubunda Kazak Türkçesinden sonra en bilinen ve yaygın olan lehçe, Kırgız Türkçesidir. Bu Türkçede Nisan ayı, "aprel veya çın kuran" ifadeleriyle karşılık bulmaktadır.
➡ Aprel - bak-daraktardagı güldördün güldögön eŋ sonun ay.
➡ Nisan ayı ağaçtaki çiçeklerin açtığı en güzel aydır.
SAHA TÜRKÇESİ
Nisan - Muus ustar
🔹 Yakut Türkleri olarak da bilinen Sahalar, Rusya sınırları içinde yaşamlarını sürdüren Türk topluluğudur. Konuştukları lehçe ise konumu itibariyle Sibirya grubunda yer alır.
🔹 Saha Türkçesinde Nisan ayı, "muus ustar" ifadesiyle karşılanmaktadır.
TATAR TÜRKÇESİ
Nisan - Aprel
🔹 Kuzeybatı Türk lehçeleri grubunda yer alan Tatar Türkçesinde Nisan ayını Rusça kökenli bir kelime olan "aprel" ifadesi karşılamaktadır.
➡ Aprel agaçlardagı çeçekler atkan in matur ay.
➡ Nisan ayı ağaçtaki çiçeklerin açtığı en güzel aydır.
Türk lehçelerinde Eylül ayı
SALAR TÜRKÇESİ
Nisan - Dötinci ay
🔹 Salarlar, Salırlar olarak da tanınan Türk topluluğu, başta Çin'in Çinghai bölgesindeki Hunhua çevresi olmak üzere Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nin Gulca şehrinde, Gansu eyaletinde yaşamlarını sürdürmektedirler.
🔹 Salır Türkçesinde Nisan ayı, "dötinci ay" ifadesi ile karşılık bulmaktadır.