Arama

Türkiye’de basılan ilk sözlük: Vankulu Lügatı

Osmanlı müellifi Vankulu'nun Cevheri'nin eserinden tercüme ettiği sözlük, Türkiye'nin "ilk basımevi olarak kabul edilen" Yalova merkezli kurulmuş matbaasında basılan ilk eser olur. Arapça - Osmanlıca bir lügat olup, iki cilt olacak şekilde ahaliye sunulur. Batı Türkçesi'nin önemli kaynaklarından biri olan bu sözlüğü ve günümüze kadar ulaşmasını sağlayan şahsiyetleri gelin daha yakından tanıyalım.

🔸 Macaristan'daki eğitimi sırasında basım işlerini öğrenir. İstanbul'a dönünce bir matbaa kurar. İbrahim Müteferrika kurduğu matbaada ömrü boyunca 17 ayrı kitap basar.

🔸 1743 yılında bir atama emrini götürmek için Dağıstan'a gider. Bu yolculuktan döndükten sonra, Divan-ı Hümayun tarihçiliği görevi verilir ve 7 Kasım 1745'te bu görevini bırakır.

🔸 İbrahim Müteferrika 1747 yılında hayata gözlerini yumar. Cenazesi önce Aynalıkavak Mezarlığı'na defnedilir, daha sonra 1942 senesinde buradan alınarak Galata Mevlevihanesi'ne götürülür.

Dağıstan:
Kuzey Kafkasya'da bulunan Rusya'ya bağlı özerk bir cumhuriyettir.

Galata Mevlevihanesi:
Diğer bir ismiyle Kulekapı, İstanbul'un Beyoğlu semtine bağlı olan Mevlevihane'sidir.

Şeyh Şamil'in Mektupları

Vankulu Lügati'nin aslı: Tercüme-i Sıhah-ı Cevheri

🔸 Mezar taşında İbrâhim Müteferrika'nın ölüm tarihi 1160 (1747) olarak yazılsa da kitâbedeki şair Nevres'in "Basmacı" lakabından kinaye olarak, "Basdı İbrâhîm Efendi sahn-ı firdevse kadem" mısrasına düşürdüğü tarih olan 1158 (1745) ölüm yılı kabul edilir, 1160 tarihinin ise mezarının yapıldığı yıl olduğu iddia edilir.

🔸 İbrâhim Müteferrika şöhretini matbaacılığıyla kazanır. Kendi devrinde Tercüman İbrahim ve Basmacı İbrâhim Efendi olarak bilinir.

🔸 1727 yılında İbrâhim Müteferrika ile sadâret mektûbî halifelerinden Yirmisekiz Çelebizâde Mehmed Said Efendi'ye, III. Ahmed'in fermanı ve Şeyhülislâm Yenişehirli Abdullah Efendi'nin fetvası ile ilk Türk matbaasını kurma izni verilir.

Sadâret mektûbî:
Osmanlı Devleti'nde sadrazamlık makamının en önemli bürolarından biridir.

Yirmisekiz Çelebizâde Mehmed:
Yeniçeri ocağında yetişmiş olan Çelebizade Mehmed, Edirne'de doğan Osmanlı Devlet adamlarından biridir.

III. Ahmed:
23. Osmanlı sultanıdır. Divan Edebiyatı şairlerindendir ve Necib mahlasını kullanmıştır. İslam halifesi olan III. Ahmed aynı zamanda Lale Devri padişahıdır.

Şeyhülislâm Yenişehirli Abdullah Efendi:
Osmanlı'nın Lale Devri'nde yaşamış meşhur şeyhülislamıdır.

Sultan III. Ahmed'in hatları

🔸 Müteferrika'nın Yavuzselim semtindeki evinde kurulan matbaanın ilk kitabı, basımı 1729 yılının başlarında tamamlanan ve kaynaklarda daha çok Vankulu Lugatı adıyla geçen Sıhahu'l-Cevherî tercümesidir.

🔸 İbrahim Müteferrika'nın ölümüne kadar idaresi altında kalan matbaada on yedi kitap (23 cilt) basılır. Bastığı kitapların tarih, coğrafya, dil gibi konularla askerlik sahasında olduğu dikkat çeker.

İbrahim Müteferrika'nın telif eserleri

1-Risâle-i İslâmiyye
2-Vesîletü't-tıbâa
3-Usûlü'l-hikem fî nizâmi'l-ümem

İbrahim Müteferrika'nın tercüme eserleri

1.Fiyuzat-ı Mıknatısiye

Minyatürler ile Yavuz Sultan Selim

Vankulu Muhammed ibni Mustafa El-Vani

🔸 Doğum tarihi net olarak bilinmese de Vankulu'nun memleketinin Van olduğu tahmin edilir. Vanlı olduğu için Vanî veya Vankulu isimleriyle de tanınmıştır.

🔸 Yaşadığı devir itibariyle iyi bir öğrenim görme imkânı bulan Vanî, Divan Edebiyatı alanında, iyi hocalardan eğitim görerek ilim hayatına sağlam bir temel atar.

🔸 Klasik medrese tahsilini tamamladıktan sonra kendisi de bir müderris olur ve Kırkakça, Mahmut Paşa, Hankah Atik Ali Paşa ve Sahn-ı Seman Medreselerinde müderrislik görevinde bulunur.

Sahn-ı Seman Medresesi:
Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesinden sonra güzide şehirde yaptırmış olduğu üst düzey eğitim kurumudur.

İstanbul'un ilk yükseköğretim kurumu; Sahn-ı Seman medreseleri

🔸 Vankulu, müderrisliğin yanı sıra müftülük ve kadılık gibi önemli devlet görevlerini; Rodos, Manisa ve Kütahya şehirlerinde yapar. Devletin önemli kademelerinde yer alan Vanî, bir zaman sonra emekli olur.

🔸 İcra ettiği faydalı faaliyetler ve mesleği, Vanî'yi hemen bırakmaz. Bu sefer çok uzak ve özel bir yerden, Medine'den kadılık görevine çağırılır. Ömrünün kalan senelerini Medine gibi kutsal bir şehirde geçirir ve bu kutsal şehirde ruhunu hakka teslim eder.

🔸 Birçok alanda eser veren, şiir ve hat sanatı ile uğraşan, birçok eserin tercümanlığını yapan Vankulu'nun "tarihe yaptığı unutulmaz dokunuşu" muhakkak ki Cevheri'nin Es-Sıhah isimli Arapça sözlüğüne tercümanlık yapmasıdır.

Fatih Sultan Mehmet'in kılıcının sırrı neydi?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN