Arama

Üç ayların edebiyatımıza yansıması

İslam dünyasına her yıl manevi iklimler getiren ve Ramazan ile sonlanan mübarek üç aylar, asırlarca Müslümanların hayatında önemli bir yer tuttu. Yalnızca dini hayatımızda değil, sosyal hayatımızda da ayrı bir değeri vardı. Osmanlı döneminde yaşayan şairler, bu mübarek aylarda yer alan kandiller ve özel gecelerin manevi atmosferini şiirlerine taşıdı. Bu şiirler kimi zaman bestelenerek kandillerde okundu kimi zamansa müstakil eserlerde yer aldı. Hz. Peygamber'in (sav) Mirac hadisesini konu alan Miraciyyeler bunlardan yalnızca biriydi. Gelin Miraç Kandili'ni yaşadığımız bu mübarek günde, üç ayların edebiyatımıza nasıl yansıdığına bakalım…

  • 9
  • 14
EDEBİYATIMIZDA BERAT GECESİ
EDEBİYATIMIZDA BERAT GECESİ

📌 Şaban ayının 14. ya da 15. gecesinde yaşanan Berat gecesine Leyle-i Berat ismi de verilir.

Berat gecesinin önemi nedir?

📌 Berat gecesi, Kuran-ı Kerim'in Levh-i Mahfuz'dan dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna inzal denir. Kadir gecesinde ise Peygambere ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da tenzil denir. Berat gecesi böyle bir anlama da haizdir.

📌 Bir hadis-i şerifinde Peygamber Efendimiz (sav) Berat gecesinin önemi ile ilgili: "Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (şaban ayının on dördüncü günü) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: 'Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim' buyurur." (Ibn Mâce) demiştir.

📌 Berat gecesinde amel defterleri yazıldığı için gecenin önemi ve fazileti büyüktür. O yıl içinde doğacak ve ölecek olanlar ile rızıklar; Berat Kandili gecesinde amel defterine işlenir.

Müslümanlar için çok önemli bir gece olan Berat, divan şiirine de metaforik anlamlarıyla yansıdı. Klasik edebiyatın geniş anlam dünyasına göre aşığın sevgilisine kavuşması Berat gecesidir.

  • 10
  • 14

"Zat ileyem sıfat ile Kadr Berat ile
Gül-şekerem nebat ile beste dehana sığmazam"

Nesimi

Sıfat ve Zât ile birlikteyim. Kadir ve Berat gecesi ile beraberim. Şeker kamışıyla birlikte gül tatlısıyım. Bu yüzden kapalı ağızlara da sığmam.

"Ol gece meğer Kadr u Berat idi mukarrer
Çekti kamer-i çerh ana tuğra-yı mutalla"

Taşlıcalı Yahya

O gece galiba saygı değer Kadir ve Berat gecesiydi. Çünkü felek dolunaya yıldızlı bir tuğra çekti.

  • 11
  • 14
RAMAZANİYYE
RAMAZANİYYE

📌 Kameri ayların sonuncusu olan Ramazan'da insanlığa hidayet rehberi Kur'an-ı Kerim indirilmiş, hem nefsi terbiyemizi sağlayan hem de birlik ve beraberliğimizi kuvvetlendiren oruç ibadeti farz kılınmıştır.

"On bir ayın sultanı" olarak adlandırılan Ramazan, Osmanlı kültürel hayatında da önemli bir yere sahipti. Hatta öyle ki Ramazan ile ilgili yazılan şiirler ayrı bir edebiyat türü oluşturacak mahiyetteydi.

Ramazaniyyeler, divan şiirinde Ramazan'ı konu edinen manzumelere verilen isimdir. Kültürel ve toplumsal hayatımıza bir canlılık kazandırılan Ramazan ayında padişahlara kasideler sunulur, her türlü geleneğin yer aldığı ramazaniyye şiirleri çok yaygındı.

↪ Öncesinde kasideler içerisinde yer alan Ramazaniyyeler 17. yüzyıldan itibaren müstakil bir tür haline geldi. Ramazaniyye konulu on üç kaside yazan Enderunlu Fazıl, tür üzerine en fazla şiir kaleme alan şairdi.

📌 Ramazaniyye yazan diğer şairler arasında Sâbit, Nazîm, Edirneli Kâmî, Nedîm, Koca Râgıb Paşa, Şeyh Galib, Enderunlu Vâsıf, Sünbülzâde Vehbî yer alır. Koca Ragıb Paşa'nın yazdığı ramazaniye, beytin son kelimesinden dolayı iftariye olarak anılır. Ragıb Paşa'nın şiiri, iftariye türündeki tek örnektir.

  • 12
  • 14
RAMAZANİYYE ÖRNEKLERİ
RAMAZANİYYE ÖRNEKLERİ

"Âşıklara eydin salâ
Oruç ayı geldi yine
Rahmet denizi cûş edip
Âlemlere doldu yine
Kurân'da Allah öğdüğü
Cümle nebîler sevdiği
Ümmete Allah verdiği
Oruç ayı geldi yine"

Şeyh Üftâde

"Pâs-bân virdi kudûmiyle cevâb eyleyene
Ramazân geldi mi âyâ diyerek istifhâm
Çeşm-i Zerkâ-i Yemâme'yle mi bakdı bilmem
Nazar-ı şâhide ahsente zihî dikkat-i tâm

Bilemem ben de ki şâhidde mi takvîmde mi
Hele bir kizb var ortada budur sıdk-ı kelâm"

Nedim

"Ol mâh-ı mu'azzam ki bu mâh içre şeyâtîn
Mü'minler içün beste-i zencîr-girândır

Şeytân ki berî oldı müsilmâna ezadan
İdlâl idecek şimdi hemân nev'-i bütândır"


Enderunlu Fâzıl

Sultan Ahmed Han ramazan için şu kasideyi yazmıştır:

Merhabâ merhabâ meh-i Ramazân
Merhabâ halka rahmet-i Rahmân
Merhabâ verdi âleme ziynet

Merhabâ ey müzeyyen-i devrân
Gülşen-i mahfel içre medhin okur
Merhabâ deyü cümle hoş elhân
Rahmet oldu Muhammed ümmetine
Merhabâ ey refîk-i ehl-i cihân
Edeli Bahtî vasfını teşbih
Eyleyüpdür ana 'atâ Sübhan

Bahti (I. Ahmed)

  • 13
  • 14
EDEBİYATIMIZDA KADİR GECESİ
EDEBİYATIMIZDA KADİR GECESİ

📌 Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı gece olan Kadir Gecesi, toplum hayatında yer edinen en önemli zamanlardandır. İslami kültürün yoğun biçimde varlığını sürdürdüğü Osmanlı döneminde şairler "Bin aydan daha hayırlıdır" ayetleriyle kutsiyeti tescillenen böylesine bir geceye kayıtsız kalmamışlardır.

Yaratıcının merhamet kapısının sonuna kadar açıldığı Kadir Gecesi, divan şiirinde Leyle-i Kadr olarak yer almıştır. Aşıkların sevgiliye kavuştuğu gece Kadir Gecesi'dir.

Kadir Gecesi edebiyatımızda nasıl yer aldı?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN