Umberto Eco'nun kitaplar üzerine düşünceleri
İnsanlığın en büyük dostu olan olan kitaplar tarih boyunca büyük bir ilgi ve saygıya mazhar oldular. 20. ve 21. yüzyılın en büyük bibliyofillerinden olan Umberto Eco da kitap sevgisi, kitap toplayıcılığı ve kitap etrafında önemli denemeler kaleme aldı. Umberto Eco'nun okundukça açılan kitabı Bitkisel Hafıza ve Bibliyofili Üzerine Diğer Yazılar kitabından en güzel alıntıları sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 25.06.2023
14:20
Kitaplar başlangıçta rulo şeklinde olup epey sonradan günümüzde bildiğimiz kitaplara benze[1] meye başladılarsa da matbaanın icadından önce de vardılar. Hangi biçimde olurlarsa olsunlar, kitaplar yazının kişilik kazanmasına izin vermiştir, çünkü toplumsal da olsa hafızanın kişisel bir bakış açısı temelinde seçilmiş bir kısmını temsil ederlerdi.
Umberto Eco
Kitapları konuları temelinde toplayan bibliyofiller vardır tabii, hatta koleksiyonlarındaki kitapları okurlar da…
Umberto Eco
Biz bunun farkına varmasak da okuryazar olmayanlara (veya okuryazar olan, ama okumayanlara) göre daha zenginiz, çünkü onlar sadece kendi hayatlarım yaşar ve yaşayacaktır, biz ise bir sürü hayat yaşadık.
Umberto Eco
Hafızanın iki işlevi vardır. Biri, hepimizin bildiği gibi, daha önceki deneyimlerimizin verilerini hatıralar şeklinde muhafaza etmektir; diğeri de onları süzgeçten geçirip bazılarının kayıp gitmesine izin vermek, bazılarını da saklamaktır.
Umberto Eco
Tekrar baskı politikalarının piyasaya bırakıldığında herhangi bir garantisi olmadığını gördük. Ama hangi kitapların tekrar baskıyla kurtarılması gerektiği, hangilerinin nihai olarak yok edileceği konusu, bilgelerden oluşan bir komisyona bırakılsaydı daha da kötü olurdu.
Umberto Eco