Ünlü edebiyatçılara ilham olan evler
Okuduğunuz veya dinlediğiniz eserin ortaya çıkış öyküsünü hiç merak etmediniz mi? Hangi mekanlardan çıkıp bizlere ulaştığını, ne tür maceralardan geçip son şeklini aldığını... Tam da bu nedenle yazar ve şairlerin hikayelerini kaleme aldıkları evler, zamanla müzeye dönüştürüldü. İşte yazarlara ilham kaynağı olan ve ziyaretçilerini bekleyen müze evler…
Giriş Tarihi: 12.11.2019
14:28
Güncelleme Tarihi: 12.11.2022
13:01
CAHİT SITKI TARANCI / 1910 - 1956
◾ Cahit Sıtkı Tarancı'nın 35 yaş şiirini kaleme aldığı, yöresel mimarinin tipik bir örneği olan Diyarbakır evi, aynı zamanda Cahit Sıtkı'nın doğup büyüdüğü ve hayatını sürdürdüğü evdir. Tarancı'nın kişisel eşyaları, el yazması eserleri ve mektupları bu evde sergileniyor. Diyarbakır merkezinde bulunan ev, 1733 tarihinde inşa edildi.
◾ Tarihi ev, 1973 tarihinde Kültür Bakanlığı tarafından satın alınarak restore edildikten sonra, 1973 tarihinde Cahit Sıtkı Tarancı'nın anısını yaşatmak ve ismini ebedileştirmek amacı ile müze olarak hizmete açıldı.
◾ Diyarbakır'ın geleneksel konut mimarisinin tüm özelliklerini taşıyan ev, merkezi bir avlu etrafında sıralanmış dört kanattan oluşan ev, zemin ve bir katlı olarak tamamen bazalt taş kullanılarak yapıldı.
◾ Bina iklim şartlarına uygun olarak yazlık (Kuzeyde), kışlık (Güneyde), ilkbahar (Doğuda) ve sonbaharlık bölümden (Batıda) oluşur. Binada büyüklü küçüklü toplam 14 oda, mutfak, kiler ve tuvalet mevcut.
Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi açık adresi:
Cami Kebir, Telgrafhane Sk. No:19, 21300 Sur/Diyarbakır
SAİT FAİK ABASIYANIK / 1906 - 1954
◾ Sait Faik, hem geleneksel Türk hikâyesini modernist bir çizgiye taşıması hem de kendinden sonraki yazarları etkilemesi açısından Cumhuriyet dönemi Türk hikâyeciliğinin önemli isimlerinden biri.
◾ 1939 yılında babasının ölümü üzerine, kışları Şişli'de, yazları Burgazada'da yaşamaya başlayan Sait Faik Abasıyanık, yaşamının özellikle son 10 yılını adada geçirir ve ada günlerinden geriye ölümsüz eserlerden oluşan paha biçilmez bir miras bırakır. Sait Faik'in anılarına tanık olunan müze, kendisinin vasiyeti sayesinde ücretsiz olarak gezilebiliyor.
◾ Müze, ilk olarak 22 Ağustos 1959 tarihinde açıldı. 1964 yılından bu yana Darüşşafaka Cemiyeti'nin sorumluğunda olan müzede, yazarın bugüne kadar tam olarak elden geçirilmeyen ve büyük bir kısmı eski yazı olan çok sayıda el yazması, mektubu, notu, defteri, kişisel eşyaları sergilenmektedir.
Sait Faik Abasıyanık Müzesi açık adresi:
Burgazada, Çayır Sokak No:15, 34975 Adalar/İstanbul
YAHYA KEMAL BEYATLI / 1884 - 1958
◾ 1 Kasım 1958 tarihinde vefatı üzerine, İstanbul Fetih Cemiyeti'nin 7.XI.1959 günkü toplantısında Nihad Sami Banarlı'nın teklifiyle bir Yahya Kemal Enstitüsü kurulmasına karar verilir. Enstitü, alınan kararla Yahya Kemal'in hayatı, şahsiyeti, fikirleri, sanatı, eser ve tesirleri üzerinde çalışmalar yapacak, bir Yahya Kemal monoğrafisi hazırlayacak, Yahya Kemal Enstitüsü Mecmuası neşredecektir.