Ünlü edebiyatçılarımızın tuttuğu futbol takımları
Yüzlerce yıllık bir geçmişi olan Türk edebiyatının mimarları olan yazar ve şairlerin sıra dışı özellikleri, ilgileri, hayatları hemen herkesin ilgi odağı olur. Edebiyatçıların spor ve futbol merakı da bunlardan bir tanesidir. Şair ve yazar kimliğiyle "futbol tutkusunu" bir araya getirdiğimizde dikkat çekici unsurlar karşımıza çıkar. Hatta kamuoyu nezdinde tanınmış kimselerin, edebiyatçıların sempati duydukları takımlar her zaman merak edilmiş ve taraftarlar arasında çekişmeye bile neden olmuştur. Yahya Kemal'in "hatırlama ve bir çeşit dedikodu" olarak tanımladığı edebiyatın yeşil sahalardaki yerini sizin için derledik.
Giriş Tarihi: 29.03.2019
14:37
Güncelleme Tarihi: 29.03.2019
16:31
Edebiyatımızın spor tarihine dair en zengin malzeme, gençliğinde bir zamanlar futbol oynayan, resmî kuruluş tarihi 1908 olan Anadolu Gençlik Kulübü'nun kurucuları arasında bulunan ve spor ve güreş hakemliği de yapan Şeyhülmuharrirîn Burhan Felek'e aitti. Yıllarca devam ettirdiği "Geçmiş Zaman Olur ki" başlığı altındaki köşesinde zaman zaman spor yazıları kaleme alan Burhan Felek olmasaydı, spor tarihimizin ne kadar zengin olduğu herhalde bilinmeyecekti.
Çayır Hokeyi'ni ondan öğrendiğimiz gibi, İkinci Meşrutiyet'ten sonra Galatasaray, Anadoluhisarı, İdmanyurdu gibi büyük kulüplerin hokey takımlarının varlığından bizi haberdar eden Burhan Felek'ti.
FUTBOLA DAİR BİLGİ HAZİNEMİZ
Kadıköy Futbol Kulübü'nün sağbeki "Tahtaperde Aleko"yu, şişman ve kuvvetli bir futbolcu olduğu için attığı şutu tutacak kaleci nadir bulunan Dalaklı Hüseyin'i, İttihatçıların Adliye Nâzırı Müsahibzâde Müsahib Molla'nın torunu Galatasaraylı Adnan'ı, Galatasaray'ın kara yağız delikanlısı Kürt Celâl'i, Fenerbahçe'nin Aslanyan adındaki ilk şöhretli Ermeni kalecisini, golü yedikten sonra topun nereden girdiğini, kendisinin nerede kaldığını uzun uzadıya etüt eden Galatasaray'ın kalecisi Ahmet Robenson adında Güney Afrikalı mühtediyi, Kadıköy takımının "topa hakimiyeti cambazlık derecesinde olan" Pele ayarındaki Hasan'ı bize ilk tanıtan ve Anadolu Kulübü'nün maç yapmak için Kuşdili Çayırı'na yayan gittiğini ilk söyleyen yine Burhan Felek olmuştu.
TÜRKİYE'DE İLK OYNANAN OYUNLAR
Burhan Felek (1889-1982), 14-15 yaşlarındayken Türkiye'de yağlı güreş, bisiklet, halter, aletli jimnastiğin var olduğunu, bunların dışında bir nevi yerli ve vasıtasız spor olan esir almaca, birdirbir, uzuneşek gibi koşma ve atlama nevinden oyunlar oynandığını hatıralarında belirtmiş ve çelikçomağı bir nevi ilkel kriket olarak nitelendirmişti.
Futbolu ise -Burhan Felek'e göre- Türkiye'ye İngiliz aileleri getirmişlerdi. 1900 yılında İngilizlerin Modaspor Kulübü'ne üye eski hariciye memurlarından ve Robert College öğretmenlerinden Reşat Danyal'ın başkanlığında kurulmuş olan "Black Stocking", yani "Siyah Çoraplılar", sadece Türklerden müteşekkil ilk Türk futbol kulübümüzdü.