Arama

Ünlü edebiyatçıların birbirinden ilginç meslekleri

Edebiyatçıları kaleme aldıkları şiirlerden, romanlardan ve hikayelerden tanırız. Oysa kişisel hayatlarında, kaleme aldıkları eserlerin yanında geçimlerini sağlayabilmek için farklı işlerde çalışmışlar. Söz gelimi, kimi öğretmenlik yapmışken, kimi bulaşıkçılık ve ırgatlık; kimi bankacılık görevinde bulunmuşken; kimi çiftçilikle uğraşmış. Hatta öyle ki İsmet Özel işsiz kaldığı bir dönemde kendi kütüphanesinden kitaplarını satarak ailesinin geçimini sağlamış. Gelin, edebiyatçıların birbirinden farklı asıl mesleklerine yakından bakalım…

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 15
  • 19
ÖĞRETMENLİK Mİ TİCARET Mİ? - "BOHEM BİR YAŞAM"
ÖĞRETMENLİK Mİ TİCARET Mİ? - BOHEM BİR YAŞAM

🔶 Türk hikayeciliğinin öncü isimlerinden Sait Faik Abasıyanık, Dârülfünun Edebiyat Fakültesi'ne yazıldı fakat fakülteye iki sene devam ettikten sonra Uygurca öğrenmek istemediği için ayrıldı.

🔶 Babasının isteği ile ekonomi eğitimi için İsviçre'nin Lozan ve oradan Fransa'nın Grenoble şehrine gitti. Fakat burada eğitimine önem vermek yerine bohem yaşantısına devam eden Sait Faik, babası tarafından ülkeye çağrıldı.

🔶 Ülkeye döndükten sonra bir süre Halıcıoğlu Ermeni Yetim Mektebi'nde Türkçe öğretmenliği yaptı. Uzun vadeli olarak öğretmenlik yapamayacağını anlayan Sait Faik, babasının verdiği sermaye ile açtığı ticarethaneyi yürütemedi.

🔶 Adliye muhabiri olarak Haber gazetesine mahkeme röportajları hazırlayan Sait Faik, 1939'da babasının ölümü üzerine geride kalan mülklerin geliri ve yazılarıyla geçindi.

(x) 🔎 Sait Faik Abasıyanık kimdir?

  • 16
  • 19
MEMURİYETTEN İSTİFA EDEN ORHAN VELİ
MEMURİYETTEN İSTİFA EDEN ORHAN VELİ

🔶 Günümüzün en sevilen şairlerinden biri olan Orhan Veli de yolu İstanbul Üniversitesi'ne düşen edebiyatçılarımızdan. Felsefe bölümünü kazanan Orhan Veli, okuluna devam etmedi.

🔶 Ankara'da PTT Umum Müdürlüğü Telgraf İşleri Reisliği Muamelât'ta memuriyete başlayan Orhan Veli, 1945-1957 yılları arasında Millî Eğitim Bakanlığı Tercüme Bürosu'nda çalıştı.

🔶 Daha sonra memuriyetten istifasını şu dizeleriyle anlatır:

"Beni bu güzel havalar mahvetti,
Böyle havada istifa ettim
Evkaftaki memuriyetimden.
Tütüne böyle havada alıştım,
Böyle havada aşık oldum;
Eve ekmekle tuz götürmeyi
Böyle havalarda unuttum;
Şiir yazma hastalığım
Hep böyle havalarda nüksetti;
Beni bu güzel havalar mahvetti."

(x) 🔎 Orhan Veli kimdir?

  • 17
  • 19
ASKER BİR ŞAİR: TURGUT UYAR
ASKER BİR ŞAİR: TURGUT UYAR

🔶 "Göğe Bakma Durağı" şiiriyle gönüllerde taht kuran Turgut Uyar, ortaokul, lise ve üniversiteyi askeri okullarda okudu. Eğitimini tamamladıktan sonra memur olarak orduda göreve başlayan Uyar, Kars, Samsun, Ankara gibi çeşitli illerde görev aldı.

🔶 Askeriyeye daha fazla devam etmek istemeyen Uyar, 1950'lerin sonunda askeriyedeki görevinden istifa ederek Türkiye Selülöz ve Kâgıt Sanayi (SEKA) Ankara şubesinde çalışmaya başladı. 1967 yılında buradan emekli oldu.

(x) 🔎 Turgut Uyar kimdir?

  • 18
  • 19
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ PROFESÖRÜ AHMET HAMDİ TANPINAR
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ PROFESÖRÜ AHMET HAMDİ TANPINAR

🔶 Edebiyatımızın usta ismi Ahmet Hamdi Tanpınar, mesleğinde de edebiyatı seçen isimlerden. 1919'da Halkalı Baytar Mektebi'nden ayrılarak felsefe veya tarih okumak niyetiyle Darülfünûn'a kaydolanTanpınar, liseden beri şiirlerini severek takip ettiği Yahya Kemal'in edebiyat şubesinde ders verdiğini öğrenince oraya devam etti.

🔶 Tanpınar Darülfünun'da Yahya Kemal'in yanı sıra Mehmed Fuat Köprülü, Cenap Şahabettin, Ömer Ferit Kam, Babanzâde Ahmed Naim gibi kıymetli hocaların derslerine devam etti.

🔶 Üniversiteden mezun olduktan sonra Erzurum Lisesi'ne öğretmen olarak atandı. İstanbul'a döndükten sonra çeşitli liselerde dersler vermeye devam etti.

🔶 1933'te Ahmet Haşim'in vefatından sonra Güzel Sanatlar Akademisi'nde sanat tarihi hocalığına getirildi.

🔶 Tanpınar'ın yaşamının dönüm noktalarından biri hiç kuşkusuz İstanbul Üniversitesi'ndeki hocalığıydı. Tanpınar, 15 Kasım 1939'da Maarif Vekâleti tarafından Tanzimat'ın yüzüncü yıl dönümünde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yeni Türk Edebiyatı kürsüsü profesörlüğüne getirildi.

🔶 Tanpınar hocalığının yanı sıra üç buçuk yıl milletvekilliği yaptı.

(x) 🔎 Ahmet Hamdi Tanpınar kimdir?

  • 19
  • 19
EĞİTİMCİ BİR YAZAR: SABAHATTİN ALİ
EĞİTİMCİ BİR YAZAR: SABAHATTİN ALİ

🔶 Roman, hikaye ve şiir alanında eserler veren Sabahattin Ali, en sevilen edebiyatçılarımız arasındadır. Eğitimci kimliğiyle tanıdığımız Sabahattin Ali, muallim mektebini bitirdikten sonra Yozgat'ta Merkez Cumhuriyet İlkokulu'na öğretmen olarak tayin edildi.

🔶Yabancı dil eğitimi için Almanya'ya giden yazar ülkeye döndükten sonra Bursa Orhaneli'nde ilkokul öğretmenliği, Aydın Ortaokulu'nda Almanca öğretmenliği görevinde bulundu.

🔶 Dönemin siyasi atmosferini eleştirdiği gerekçesiyle görevinden uzaklaştırılan Sabahattin Ali'ye devlet memurluğuna dönebilmesi için kendisine devlet büyüklerine bağlılığını belirten bir kaside yazması söylendi.

🔶 İçinde, "Sensin Ülkü adıyla beynimde dimdik duran / Sensin çeyrek asırlık günlerimi dolduran" gibi mısraların da yer aldığı "Benim Aşkım" adlı bir şiir yazıp yayımladı.

🔶 Sabahattin Ali, bu şiirinden sonra Maarif Vekâleti'nde kendisine bir görev verildi. Çeşitli okullarda çalıştıktan sonra öğretmenliğin yanında çeviriler yapmış, Tercüme Bürosu ve Türk Dil Kurumu'nda görev almıştı.

(x) 🔎 Sabahattin Ali kimdir?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN