Ünlü yazarların kaleminden bayram
Müminler için mukaddes bir zaman olan bayramlar, muhasebe yapmamızın yanında rahmani bir havayı solumamıza imkan veren iklimdir. Bu kutlu vakitlerin değerini en güzel yansıtanlar ise şair ve yazarlardır. Bayram imgesini eserlerinde, yazılarında, şiirlerinde kendilerince yorumlayan birbirinden değerli isimler bir bayram literatürünün oluşmasına da önemli katkılar sağlamışlardır. İşte, ünlü yazar ve şairlerin kaleminden bayram...
Giriş Tarihi: 18.06.2024
15:18
Güncelleme Tarihi: 18.06.2024
15:39
💠
"Ölüm ölene bayram, bayrama sevinmek var; Oh ne güzel, bayramda tahta ata binmek var!"
Necip Fazıl Kısakürek
◼ Edebiyatımızın "şairler sultanı " olarak tanınan Necip Fazıl Kısakürek'in zihin dünyasında bayram, "tahta at " imgesiyle özdeşleşmiştir. Bayram, Necip Fazıl'ın çocukluk anıları yla zihninde imgeleşmiştir.
BİR DAVA ADAMI: NECİP FAZIL KISAKÜREK
💠
"Bayram, kazanılan ruhî ilerlemeyi bir daha çıkmamasına benliğimize geçiren ilahî damgadır."
Sezai Karakoç
◼ Hayatını ve fikirlerini İslami merkezli bir paradigma üzerine inşa eden Sezai Karakoç, bayramları İslam'ın ruhumuzdaki damgası olarak görüyordu.
SEZAİ KARAKOÇ: TÜRKİYE'NİN DİRİLİŞ ŞAİRİ VE DÜŞÜNCE ADAMI
💠
"Kurban bayramı vesilesiyle kimlerle ve nelerle yakınlık kurduğumuza bir kez daha göz atalım. Acaba bayram hayatımızda nelerin fazlalık olduğunu mu bize öğretiyor; yoksa hayatımıza fazlalıklar tıkıştırmaya mı bizi kışkırtıyor?"
İsmet Özel
◼ Edebiyat ve düşünce tarihimizin en mühim isimlerinden olan İsmet Özel, Kurban Bayramı'na farklı bir pencere den bakarak okuyucularının Kurban Bayramı ile sahici bir bağ kurmasını öğütlüyor.
10 MADDEDE İSMET ÖZEL
💠
"Müslümanın bayramı insanların birbiriyle barıştığı, birbirini bağışladığı, birbirinin gönlünü aldığı, uzak düşenlerin yakınlaştığı, üzgün olanların gönlüne ferahlık melteminin estirildiği günün adıdır. Ve her şeye rağmen, Müslümanın bayramı aynı zamanda kaçınılmazcasına insanın gönlüne hüzün usaresinin yayıldığı günlerdir de..."
Rasim Özdenören
◼ Rasim Özdenören metinlerinde bayram, dingin ve mukaddes bir vakit olarak tebarüz eder. Usta yazar bayramı tüm üzüntünün dağıldığı, rahmetin yayıldığı bir zaman olarak tasvir eder eserlerinde...
RASİM ÖZDENÖREN'DEN 70 ALINTI
💠
"Üstadım" dedim, "Bayrama ne alayım?" Dedi: "Birkaç piri fâniden gönül, birkaç çocuktan gülücük, alabilirsen birkaç fakirden de duâ al."
Cahit Zarifoğlu
◼ Kaleminden çıkan cümlelerin naifliği ile tanınan Cahit Zarifoğlu bu kısa hikayesiyle; yaşlılar, çocuklar ve fakirler üzerinden bir bayram dünyası inşa eder.
CAHİT ZARİFOĞLU'NDAN 100 ALINTI