Arama

Ünlü yazarların kaleminden "sadakat"

Sadakat, sözlükte "Kendisine iyilik edene, lütufta bulunup koruyana minnet ve şükran duyguları ile bağlanma, bu bağlılığa yakışır şekilde davranma" manasına gelir. Oysa Tanzimat edebiyatçılarından Ziya Paşa, "İnsana sadakat yaraşır görse de ikrah/ Yardımcısıdır doğruların Hazret-i Allah" şeklinde tanımlar bu insani erdemi... Ziya Paşa'ya ait bu berceste ayrıca medeniyetimizde insanın konumunu ve düşünce yapısını net bir şekilde gözler önüne serer. Peki, satırlarıyla bizleri kendisine bağlayan ünlü yazarların kaleminde sadakat nasıl şekillenmiştir?

Sesli dinlemek için tıklayınız.

Bütün aşklar tatlı başlar. Elma şekeri gibidir aşk; elinize alırsınız, şekerini yersiniz, elmayı kemirir bitirirsiniz, elinizde bir kazık kalır. O lezzeti muhafaza edip meşakkatine tahammül ederek sadakat göstermektir aşk.

Fabrika Ayarı, Hayati İnanç

"İnsanlardan dostluk bekliyor, sevgilisinden sadakat, çocuklarından saygı ve bir parça huzur bekliyor, saadet bekliyor yaşamaktan. Zaman ilerliyor, bir gün o da ölümü bekliyor artık. Aradıklarının çoğunu bulamamış, beklediklerinin çoğu gelmemiş bir insan olarak göçüp gidiyor bu dünyadan. İşte yaşamak maceramız bu."

Aşka Dair Nesirler, Ümit Yaşar Oğuzcan

Nasıl bir cağda yaşıyoruz ki 4000 küsür yıldır içine düştüğümüz kötü düşüncelerin sizamadigi cemiyetin sadakat yemini artık parçalanıyor?

Babil'de Ölüm İstanbul'da Aşk, İskender Pala

"Kendimizden çok daha büyük bir şeyin parçası olduğumuza duyduğumuz inanç, benliğimizi ve ötekini birleştiren müteal bir amaca duyduğumuz sadakat, umudun yakıtlarıdır."

Olmak Cesareti, Kemal Sayar

"Aşk artık insanlardan fedakârlık, bağlanma veya sadakat gibi duygular talep etmiyor. Aşk artık benimle ilgili. Kendimi bulmam, kendimi gerçekleştirmem, özerklik kazanmam ve kişisel olarak gelişmem için bana lazım olan bir şey."

Yavaşla, Kemal Sayar

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN