Usta şairlerden kalbe dokunan mısralar
Şiir, insan ruhunun derinliklerine işleyen, edebiyatımızın nadide türlerindendir. Sözcüklerle güzel biçimler kurma sanatı olarak tanımlanan bu kadim tür, her dönemde duygularımıza ve düşüncelerimize hitap eder. Öyle şairlerimiz vardır ki kalemi ile duygularımıza, düşüncelerimize, hasrete, vuslata, aşka dokunur. İşte büyük şairlerimiz ve yüreğimizde iz bırakan şiirleri…
Giriş Tarihi: 29.10.2022
11:24
Güncelleme Tarihi: 29.10.2022
14:21
Ellerimizin Büyük Boşluğu - Mevlana İdris Zengin
Ellerimizin Büyük Boşluğu
Burası dünya ve biz artık çok sıkıldık. Alıp başımızı sana gelmek istiyoruz Sana gelmek, orada kalmak istiyoruz
Çok unuttuk hatırlamak istiyoruz Başımızın okşanmasını, gözyaşımızın silinmesini, kolumuza girilmesini istiyoruz Yağmurunu ve meleklerini yeniden istiyoruz Rüzgârın sesini, ırmağın sesini, Dağların dağ, denizlerin deniz, kadınların kadın, çocukların çocuk Erkeklerin erkek, ekmeğin ekmek olduğu bir dünyayı yeniden isterken Seni istiyoruz aslında Bunu söyleyemiyoruz
Her yer gece, çok gece Ve biz meleklerini istiyoruz Rabbim Çok yenildik yetmez mi? Bir bankanın önünde, bir koltuğun altında, bir ziyafetin ortasında, bir günahın tenhasında Büyütüp durduk siyahı
Mevlana İdris Zengin
"Duaya sığınmanın şiiri" Şair İbrahim Sadri, Mevlana İdris'in Ellerimizin Büyük Boşluğu şiirini, "modern dünya insanının bunalımları, sıkıntıları, gitgelleri ve bütün o bunaltan tablonun içinde belki de en önemli güç olan duaya sarılmanın altını kalınca çizen olağanüstü bir şiirdir." şeklinde tanımlar.
Mevlana İdris Zengin kimdir?
🔹 Mevlâna İdris Zengin, 1966 senesinde Kahramanmaraş'ta doğar.
🔹 İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olan Mevlana İdris'in yazdığı şiir, hikaye ve denemeler İkindiyazıları, Diriliş, Dergâh, Albatros, Geniş Zamanlar ve Gerçek Hayat gibi birçok dergi ve gazetede yayımlanır.
🔹 Geçirdiği kalp rahatsızlığı sonucu 7 Haziran 2022'de Kahramanmaraş'ta vefat eden şairin kabri Eyüpsultan'da bulunan Mihrişah Valide Sultan Külliyesi haziresindedir.
Mevlana İdris'in en güzel mısraları
Ihlamurlar Çiçek Açtığı Zaman - Bahaettin Karakoç
Ihlamurlar Çiçek Açtığı Zaman
Dilimde sabah keyfiyle yeni bir umut türküsü Kar yağmış dağlara, bozulmamış ütüsü Rahvan atlar gibi ırgalanan gökyüzü Gözlerimi kamaştırsa da geleceğim sana Şimdilik bağlayıcı bir takvim sorma bana Ihlamurlar çiçek açtığı zaman.
Ay, şafağa yakın bir mum gibi erimeden Dağlar çivilendikleri yerde çürümeden Bebekler hayta hayta yürümeden Geleceğim diyorum, geleceğim sana Ne olur kesin bir takvim sorma bana Ihlamurlar çiçek açtığı zaman.
Bahaettin Karakoç
"Kelimelerle dans eden şair" 🔹 "Uzaklara Türkü" kitabında yer alan şiirin kendisindeki tanımını İbrahim Sadri şöyle açıklar:
"Sıcak bir Ramazan gününde buz gibi doğal su kaynağından çıkan su ile iftar açmak gibidir. Şırıl şırıl akar ve içinizin yangınını söndürür. Kelimeler adeta raks ederek birbiri peşi sıra akar onun şiirinde. O, Türkçenin kıymetli dil ustalarından biridir."
Türk edebiyatının 'Beyaz Kartal'ı: Bahaettin Karakoç
Aşk
Andolsun bütün örtülere, andolsun bütün örtünenlere ki, Kar altında terleyerek uyanmaktır aşk.
Yanmış iki cesedin kına gibi külleri arasından Fışkın sürerce dirilip yeniden yanmaktır aşk.
Cümle ağaç kapıları, cümle demir kapıları aşıp, Bir gönül kapısına dayanmaktır aşk.
Sevgilinin otağını gökkuşağına boyayıp gece gündüz, Hüznün safran sarısıyla boyanmaktır aşk.
Bahaettin Karakoç