Yahya Kemal'den yüzleri gülümsetecek 10 nükte
Yahya Kemal, büyük bir şair olmanın yanında aynı zamanda nüktedan ve hazırcevaplığıyla tanınan bir sanatçıydı. "Kendisi her zaman nükte ile konuşur, mizahi sözleri arasında mısralar yerleştirir" tespitinde bulunan Abdülhak Şinasi Hisar, Yahya Kemal'in nüktedan kişiliğine atıfta bulunur. Aruz üstadı Yahya Kemal'den yüzleri gülümsetecek 10 nükteyi derledik...
Giriş Tarihi: 11.05.2020
10:11
Fransız şair Verlaine'in "Mon reve famille" adlı şiirini çok seven Celal Sâhir Erozan, bir sohbet sırasında birçok şiirini okur, ardından da iki mısra söyler:
"Mon rev familya, sevgili bir şiiri Verlaine'in Vardır benim de böyle mükemmel şiirlerim"
Yahya Kemal, işte buna dayanamaz:
- Öyle şiirlerin varsa, onları okusana, der. İki saattir niçin bunları dinletiyorsun ki bize?..
Yahya Kemal Beyatlı kimdir?
Yahya Kemal'i genç şairlerden biriyle tanıştırdılar. Genç şair birkaç şiirini okuduktan sonra,
- Ben, dedi; hiç kimseden ders almadım. Kendi kendimi yetiştirdim.
Yahya Kemal acı acı gülümsedi:
- Vah vah!.. Hata etmişsiniz!..
İki üstat, iki dost: Yahya Kemal ve Münir Nurettin
Ünlü eseri Türk Tarihi ile tanınan yazar Dr. Rıza Nur'un manzum olarak tercüme ettiği "Carmen" operasını Yahya Kemal beğenmez ve tenkit eder. Bunun üzerine Rıza Nur, "Sen ne diyorsun? Ben dört sene aruz okudum!" diyerek şaire çıkışır. Beyatlı gayet sakin karşılık verir: "Öyleyse ben de dört sene tıp okuyayım. Sizinle tıbba dair münakaşalar edeyim."
Tanpınar'ın sesinden Yahya Kemal
Yazdığı her şiirin 'şaheser' olduğuna inanan biri, Yahya Kemal'e sorar:
- Üstadım, dün yayımlanan şaheserimi nasıl buldunuz? - Fena değil. - Pek beğenmemişe benziyorsunuz? - Estağfurullah! Yalnız şaheser yazmaktan vazgeçsen de, biraz eser yazsan diyecektim.
"Aziz İstanbul"un büyük şairi Yahya Kemal Urfa milletvekili olarak Ankara'da 'kerhen' bulunmaktadır. Bir gün ona, "Ankara'nın en çok neyini seversiniz?" diye sorarlar. Cevap, üstadın hasretini dillendirir: "Trene binip İstanbul'a dönmesini severim."