Arama

Yahya Kemal ve Aziz İstanbul

Eserleri ile eski ve yeni edebiyat arasında bir köprü inşa eden Yahya Kemal, Türk edebiyatında yeni bir ekolün tohumlarını attı.Şiir ve yazılarında İstanbul'un masalsı güzelliğini zarafet ve ihtişamla anlatan Beyatlı'nın, hem kendisi hem de İstanbul için bir başyapıt olan "Aziz İstanbul" adlı eserinden sizler için birbirinden güzel alıntılar derledik. Yahya Kemal Beyatlı Aziz İstanbul, Yahya Kemal Beyatlı eserleri, sözleri, şiirleri, hakkında, alıntılar...

  • 13
  • 29
Vakıflar
Vakıflar

"Vakıfların çokluğunun asıl sebebi çok daha güzeldir: Zengin ve gelirli olanlar bir câmî yâhut bir hayır müessesesi yapmakla vatan toprağının bir köşesine adlarını verirler, halkın hürmetini kazanırlar,
meşhûr olurlar, aynı zamanda uhrevî bir tesellî edinirlerdi. Az çok mal ve mülk sâhiplerinde vakfetmek arzûsu mutlaka vardı. Bu his bir an'ane olmuştu. O kadar ki, hiçbir vakfı olmayan zât, resmî sıfatiyle, yüksek mertebelere erse bile hor görülürdü. Birkaç ay devletin başına geçmiş olan İbşir Paşanın hiçbir vakfı olmaması başlıca bir ayıbı gibi kaydolunmuştu."

Yahya Kemal Beyatlı

(x) 🔍 Bilgi Notu:
İstiklal Harbi sırasında yazdığı fikri ve milli yazıları ile halkı mücadeleye davet eden Yahya Kemal, milletvekilliği ve elçilik görevlerinde bulunur.

◼ Aziz İstanbul sadece derin bir sevginin tezahürü değil, aynı zamanda ufuk açan tarihi çıkarımları da içerisinde barındırır. Eser, Müslümanların ortaya koyduğu büyük medeniyetin sırlarını açık bir şekilde izah eder.

Yahya Kemal çevresinde toplanan edebi okul: Dergah dergisi

  • 14
  • 29
Süleymaniye
Süleymaniye

"Milliyetimizin en büyük âbidesi olan Süleymâniye'de kaderin her cihetten mehîb ve güzel tecellîsini görmemek muhâldir. Mîmarı, Sinan gibi bir dâhî kemâl yaşında olmasaydı bu eser vücut bulmazdı; lâkin bânîsi Süleyman gibi fâtih ve zengin bir pâdişâh, o mimara, bir şâheseri yaratmanın, hudutsuz imkânlarını vermeseydi bu eser gene vücut bulmazdı. Genişleye genişleye, yüksele yüksele gitmiş uzun bir istîlâ târihinin gene kemâl devrinde, bu sanat mûcizesinin zuhûr edişi de insanı ne kadar düşündürür."

Yahya Kemal Beyatlı

Yahya Kemal'in Malazgirt hayali

  • 15
  • 29
Roma'nın vasfı
Roma’nın vasfı

"Roma ile bizim aramızda din, ırk, an'ane gibi hiçbir alâka yoktur. Ancak, asker ve fâtih bir millet olmak gibi, bir benzerlik vardır. Roma adının bize bir vasıf oluşu Roma'nın vaktiyle sâhibi olduğu memleketlerin vârisi olduğumuzdandır."

Yahya Kemal Beyatlı

Yahya Kemal'in en çok sevilen 20 şiiri

  • 16
  • 29
Seyyahlar ve İstanbul
Seyyahlar ve İstanbul

"İstanbul'u bir defâ görmüş olan seyyahlar dâimâ hayranlıkla hatırlamışlardır. Ömürlerinde hiç görmeyenler ise dâimâ tahayyül etmişlerdir."

Yahya Kemal Beyatlı

Bir tefekkürün arasından İstanbul'u gören Yahya Kemal'in ütopik kurguları

  • 17
  • 29
Beşiktaş sahili
Beşiktaş sahili

"Beşiktaş bir taraftan Tophâne'ye, dîğer taraftan Ortaköy'e kadar, sâhil boyunca, beş yüz sene zarfında, bir düziye, mamurlaşmış, basamaklarla çıkılan semtleriyle, tepelere kadar yayılmış, her devrin câmî, türbe, çeşme, saray ve konaklarıyla süslenmiş, tek başına bir şehir olmuştur. Pâdişâhların Topkapı Sarayında oturmamağa başladığı son asır ortalarından beri ise bu sahil, yenilik devrinin mimarîsiyle bezenmiş, başka bir üslûpta canlanmıştır."

Yahya Kemal Beyatlı

Yahya Kemal ve yanlış anlaşılmayla oluşan sanat anlayışı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN