Arama

Yahya Kemal ve Aziz İstanbul

Eserleri ile eski ve yeni edebiyat arasında bir köprü inşa eden Yahya Kemal, Türk edebiyatında yeni bir ekolün tohumlarını attı.Şiir ve yazılarında İstanbul'un masalsı güzelliğini zarafet ve ihtişamla anlatan Beyatlı'nın, hem kendisi hem de İstanbul için bir başyapıt olan "Aziz İstanbul" adlı eserinden sizler için birbirinden güzel alıntılar derledik. Yahya Kemal Beyatlı Aziz İstanbul, Yahya Kemal Beyatlı eserleri, sözleri, şiirleri, hakkında, alıntılar...

  • 17
  • 29
Beşiktaş sahili
Beşiktaş sahili

"Beşiktaş bir taraftan Tophâne'ye, dîğer taraftan Ortaköy'e kadar, sâhil boyunca, beş yüz sene zarfında, bir düziye, mamurlaşmış, basamaklarla çıkılan semtleriyle, tepelere kadar yayılmış, her devrin câmî, türbe, çeşme, saray ve konaklarıyla süslenmiş, tek başına bir şehir olmuştur. Pâdişâhların Topkapı Sarayında oturmamağa başladığı son asır ortalarından beri ise bu sahil, yenilik devrinin mimarîsiyle bezenmiş, başka bir üslûpta canlanmıştır."

Yahya Kemal Beyatlı

Yahya Kemal ve yanlış anlaşılmayla oluşan sanat anlayışı

  • 18
  • 29
Türk toprağı
Türk toprağı

"Türk toprağı eski edebiyatta yoktur. Yeni edebiyatta ise o kadar soluk bir haldedir ki bahse değmez. Hiçbir Türk şâiri Eyüb'ü Henri de Régnier' nin sonnet'lerinde gördüğümüz gibi tegannî edemedi."

Yahya Kemal Beyatlı

Yahya Kemal'in Üsküp'ten başlayan mektep hikayesi

  • 19
  • 29
Vatan tablosu
Vatan tablosu

"Bir iklîmin manzarası, mîmârîsi ve halkı arasında hâlis ve tam bir âhenk varsa, orada, gözlere bir vatan tablosu görünür."

Yahya Kemal Beyatlı

Kitapları vefatından sonra çıkan şair: Yahya Kemal Beyatlı kimdir? 🖋

  • 20
  • 29
Selatin camiler
Selatin camiler

"Yüzlerce sene vakıflarla bezenecek olan İstanbul'da, fetihten sonra, millî mîmârî yeni bir merhaleye girmişti: Millî mîmar artık mü'minleri bir tek kubbe altına almağa çalışıyordu. Bu emel câmiin bir taraftan genişlemesine, diğer taraftan yükselmesine yol açıyordu. Üstü birçok küçük kubbelerle ve içi birçok sütunlarla süslenmiş Arap ve İran câmîlerinden ayrılış noktası buradaydı. Hattâ gerek Selçuk, gerek Bursa ve Edirne'deki ilk Osmanlı câmîlerine göre bu büyük bir tekâmül farkı idi. Mü'minleri bir tek kubbe altına almak emeli, ancak selâtîn câmîlerinde tecellî edebildi."

Yahya Kemal Beyatlı

Yahya Kemal'in hatıraları

  • 21
  • 29
Yapmak ve yazmak
Yapmak ve yazmak

"Bir mîmârî edebiyat ve târihimiz olmadığı için eski Sinan, Ayas, Hayreddin, Kemâleddin gibi şerefli mimarlarımızı, karışık rivâyetler yüzünden, hayâl meyâl biliyoruz. Cedlerimiz yalnız mîmârîde değil, her şeyde, dâhiyâne yapmasını bilmişler, lâkin yazmasını unutmuşlar. Bu bizim fecî bir tâlihsizliğimizdir."

Yahya Kemal Beyatlı

İstanbul şairi Yahya Kemal'den alıntılar

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN