Arama

Yahya Kemal ve Aziz İstanbul

Eserleri ile eski ve yeni edebiyat arasında bir köprü inşa eden Yahya Kemal, Türk edebiyatında yeni bir ekolün tohumlarını attı.Şiir ve yazılarında İstanbul'un masalsı güzelliğini zarafet ve ihtişamla anlatan Beyatlı'nın, hem kendisi hem de İstanbul için bir başyapıt olan "Aziz İstanbul" adlı eserinden sizler için birbirinden güzel alıntılar derledik. Yahya Kemal Beyatlı Aziz İstanbul, Yahya Kemal Beyatlı eserleri, sözleri, şiirleri, hakkında, alıntılar...

  • 21
  • 29
Yapmak ve yazmak
Yapmak ve yazmak

"Bir mîmârî edebiyat ve târihimiz olmadığı için eski Sinan, Ayas, Hayreddin, Kemâleddin gibi şerefli mimarlarımızı, karışık rivâyetler yüzünden, hayâl meyâl biliyoruz. Cedlerimiz yalnız mîmârîde değil, her şeyde, dâhiyâne yapmasını bilmişler, lâkin yazmasını unutmuşlar. Bu bizim fecî bir tâlihsizliğimizdir."

Yahya Kemal Beyatlı

İstanbul şairi Yahya Kemal'den alıntılar

  • 22
  • 29
Kur'an sesi
Kur’an sesi

"Revan Köşkü'nde gezerken kulağıma derinden bir Kur'an sesi geldi. Birdenbire İslâm mîmârîsinî tam mânâsiyle gördüm. Çünkü İslâm mîmârîsinin İçine bir rûh gibi muhakkak rahle başında bir Kur'- an sesi lâzım. O ses olmadığı zaman bu mîmârî kuru bir şekilde görünüyor."

Yahya Kemal Beyatlı

Yahya Kemal'in şarkılara dönüşen şiirleri...

  • 23
  • 29
Ruh eserler
Ruh eserler

"Bâzı yerler vardır ki rûh eser" derler. Topkapı Sarayı'nda bir gün geçiren insan, bu sözün kuvvetini derinden derine duyar. Son iki buçuk senenin üzüntülü günlerinden birkaçını Topkapı Sarayı'nın odalarında; sofalarında; bahçelerinde geçirdim. Her ziyâretimde rûhum bu saraydan, soğuk bir demir, kızgın bir ateşten nasıl çıkarsa öyle çıktı.

Yahya Kemal Beyatlı

Yahya Kemal'in okunması gereken kitapları

  • 24
  • 29
Dünyanın yegane payitahtı
Dünyanın yegane payitahtı

"İstanbul, dünyânın yegâne payitahtıdır ki halkı sayfiyede oturur. Bu kısa cümleyi bir Türk'ün ağzından İstanbul'a hiç gelmemiş bir ecnebi işitse kim bilir ne zanna düşer? Belki zanneder ki İstanbul halkı zengin, sefîh, zevkine düşkün mirasyedidir ve Roma'nın inkıraz zamânındaki Romalılar gibi sayfiyede yaşıyor."

Yahya Kemal Beyatlı

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Mahur Beste romanından alıntılar

  • 25
  • 29
İstanbul'un kalıbı kıyafeti
İstanbul’un kalıbı kıyafeti

"İstanbul daha yüz sene evvel bütün kalıbı kıyafeti ile bir Türk şehri idi. Bütün zevk ve kalb sâhibi frenk sanatkârlarının öğürürcesine iğrendiği "tatlı su" binaları bilhassa son devirde tıpkı güve, güzel bir kumaşı yer gibi İstanbul manzarasını dişlek bir savlerle yiyor. Bu gidişle bütün İstanbul yüksek kaldırım gibi müstekreh bir binâ kümesi olacak, bunun sebebini yalnız yangınlarda; artık imâr edecek kudrette olmadığımızı, yoksullukta değil, biraz da yeniye olan ibtilâmızda aramalı."

Yahya Kemal Beyatlı

Nurettin Topçu'nun Kültür ve Medeniyet eserinden alıntılar

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN