Arama

Yahya Kemal ve Aziz İstanbul

Eserleri ile eski ve yeni edebiyat arasında bir köprü inşa eden Yahya Kemal, Türk edebiyatında yeni bir ekolün tohumlarını attı.Şiir ve yazılarında İstanbul'un masalsı güzelliğini zarafet ve ihtişamla anlatan Beyatlı'nın, hem kendisi hem de İstanbul için bir başyapıt olan "Aziz İstanbul" adlı eserinden sizler için birbirinden güzel alıntılar derledik. Yahya Kemal Beyatlı Aziz İstanbul, Yahya Kemal Beyatlı eserleri, sözleri, şiirleri, hakkında, alıntılar...

  • 26
  • 29
Toprağın en güzel beldesi
Toprağın en güzel beldesi

"Ne zamandan beri etrafıma bakarken diyordum, toprağın en güzel beldesinde yaşıyoruz. Karşıdan binbir kubbesiyle yükselen bu efsâneler pâyitahtı... Üstâd-ı şekl Theohile Gautier'nin, toprakla semâ arasında dalgalanan en güzel hat dediği Boğaziçi... Bu sâhilsaraylar, bu Osmanlı yalıları... Bu harap bahçeler... Kuytu Haliç ve müntehâsında eski Sâdâbâd... Surlar ve etrâfında ölümün servileri... Şehri çepeçevre kuşatan bu surlar... Bu beyaz Anadolu sâhili… Karşısında siyah adalar, acabâ bu bir rü 'yâ mı? Çünkü bu iklim o kadar seyyâl. Hayâli pek fazla it'âb etmeden, içinde başka bir devri, başka bir beldeyi, başka bir hayâtı tenasüh ettirebiliyoruz. Akşam Haliç kıpkırmızı bir Venedik kesiliyor... Bir ucdan bir uca göl göl giden Boğaziçi ayniyle İsviçre, Marmara'nın Anadolu sâhili de havasında mûsikî titreyen bir İtalya değil mi? Ne kadar seyyâl bir belde."

Yahya Kemal Beyatlı

Şiir sözlüğü

  • 27
  • 29
Yahya Kemal'in "Aziz İstanbul" eserinden alıntılar
Yahya Kemal’in Aziz İstanbul eserinden alıntılar

"Beynelmilel rûhun bu sirayetini düşünürken Avrupa'nın bütün eski şehirleriyle berâber, bilhassa Şark'ın güzel, eski şehirleri için üzüldüm. İstanbul' un eski hâli, bir de yarınki kılığı gözümün önüne geldi. Gözlerini kapayanlara gıpta ettim."

Yahya Kemal Beyatlı

Gerçek bir entelektüel: Erol Güngör

  • 28
  • 29
İstanbul'un taşları
İstanbul’un taşları

"Taşa elimle dokundum, sallanıyordu. Şark da her şeyin fâniliğini âdetâ lemsettim gibi. Bu taş da bütün ötekiler gibi, birkaç sene sonra kaybolacak! Bu mezar taşı yalnız dört yüz bu kadar senelik bir hâtırâ olsaydı, müzelerde yer tutardı. Bizim içinse daha nasıl bir kıymeti hâizdir? Ma mâfih burada ya hâin bir rüzgânn, yâhut da hâin bir elin itmesiyle zevâlini bekliyor. İstanbul için, fetihden bir sene evvel, şehid düşen Mahmud Çelebi ve onun gibi şehidlerin taşlan dursalar, onların yerine bizim gibi fâniler fenâyâb olsalar, daha iyi olurdu. Çünkü o taşlar Türk nesillerine bizlerden fazla hayat verebilirler."

Yahya Kemal Beyatlı

Sezai Karakoç kitapları

  • 29
  • 29
Yahya Kemal'in Eserleri
Yahya Kemal’in Eserleri

➡ Kendi Gök Kubbemiz

➡ Eski Şiirin Rüzgârıyle

➡ Rubâîler

➡ Hayyam Rubâîlerini Türkçe Söyleyiş

➡ Azîz İstanbul

➡ Edebiyata Dair

➡ Eğil Dağlar

➡ Tarih Musahabeleri

➡ Siyasi Hikayeler

➡ Siyasi ve Edebi Portreler

➡ Çocukluğum, Gençliğim, Siyasi ve Edebi Hatıralarım

➡ Mektuplar - Makaleler

➡ Bitmemiş Şiirler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN