Yapay zeka hakkında okunması gereken 12 kitap
Son yıllarda yapay zeka teknolojisi önemli bir konu haline geldi. Yapay zekalar, hayatımızda ne kadar kalacaklar ve bilinç kazanarak insanlar gibi davranacaklar mı, yoksa sadece araçlar olarak mı kalacaklar? Yapay zeka, yapay öğrenme, veri bilimi ve diğer konular günümüzün en popüler başlıkları arasında yer alıyor. Ancak, bu alanda doğru bilgiye ulaşmak zorlu bir süreç olabilir. Bu yüzden, yapay zeka hakkında başlangıç ve ileri düzeyde bilgi sağlayan kitaplar üzerinde duracağız. Hem genel okuyucular hem de teknik bilgi edinmek isteyenler için 12 kitap önerisini sizler için hazırladık.
Giriş Tarihi: 09.05.2024
14:11
Güncelleme Tarihi: 09.05.2024
15:48
Süper Zeka
🔷 Diğer hayvanların güçlü kasları ve pençeleri varken, insanlar daha akıllı beyinlere sahiptir. Bu zeka, dil, teknoloji ve karmaşık toplumsal yapılar gibi gelişmeleri mümkün kılmıştır. Her nesil, önceki nesillerin başarılarına yeni katkılarda bulunarak bu üstünlüğü daha da ileriye taşımıştır. Ancak, insan beynini aşan yapay zeka geliştirebilirsek, bu yeni süper zekânın çok güçlü olabileceği bir gerçektir.
🔶 Nick Bostrom , süper zekanın getirdiği zorlukları ve bu zorluklara nasıl karşılık verebileceğimizi anlamaya çalışmaktadır. Bu, insanlığın karşılaştığı en büyük zorluklardan biridir ve başarılı olunması veya olunmaması durumunda bile, muhtemelen karşılaşılan son zorluk olacaktır. Zekanın doğasıyla ilgili detaylı bir inceleme sunan bu kitap, doğal ve yapay zekanın içeriğini ve sınırlarını kapsamlı bir şekilde ele almaktadır.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…
Kralın Yeni Aklı
🔷 Bilgisayar ekranındaki görüntüler gerçek dünyadaki olguların bire bir temsili midir, yoksa sanal bir dünyada hayal mi görmekteyiz? Sakın evren dediğimiz, muazzam bir bilgisayar ekranından ibaret olmasın? Bilgisayarlar bilinçlendirilebilir mi?
🔶 Roger Penrose, yanıtı zor sorulara ilişkin görüşlerini, bu kitabından önce felsefenin derin tartışmalarından uzak durmuş bir matematikçi ve temel bilimcinin pratik yaklaşımıyla savunuyor.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…
VIDEO
Master Algoritma
🔷 İnsan, kendini dünyaya adapte etmek yerine dünyayı kendine adapte eden türdür. Yapay öğrenme bu milyon yıllık destanın en yeni bölümüdür: Bilgi birikiminin herkesi kapsayacak şekilde ilerlemesini hızlandıracak ve dünyayı hayal bile edemeyeceğimiz şekillerde değiştirecek. Pedro Domingos tüm zamanların en önemli ve devrim niteliğindeki entelektüel gelişmelerinden biri olan yapay öğrenmenin perdesini ilk defa kaldırıyor ve Google'a, Amazon 'a, akıllı telefonunuza güç veren öğrenen makinelerin içine göz atmamızı sağlıyor.
🔶 Büyük veri ve yapay öğrenme etrafında kopan şamatanın nedenini merak ediyorsanız ve gazetelerde gördüğünüz şeylerden daha derin bir şeyler olup bittiğinden şüpheleniyorsanız haklısınız! Master Algoritma tam bir entelektüel ziyafet olan yapay öğrenme devrimini anlama konusunda herkes için eşsiz bir rehber sizleri bekliyor.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…
Yapay Zeka - Blay Whitby
🔷 Yapay Zeka, bilişim teknolojisine sıcak bir giriş sunan ve bilgisayarların ve onları "düşünen makinelerin" hedeflendiği yapay zekâ araştırmalarının karmaşık dünyasına anlaşılabilir bir dille yaklaşan bir kitaptır.
🔷 Blay Whitby tarafından yazılan bu kitap, yapay zekâ uygulamalarını meraklı ama konuya yabancı okuyucuları göz önünde bulundurarak inceler. Terminolojiyi basitleştirir ve günlük hayattan örneklerle destekler, böylece bilgisayarların soğuk dünyasına biraz daha sıcaklık katmayı amaçlar.
🔶 "Yapay zeka konusunda, bu kitabın tümüyle reddettiği iki yaygın ve zararlı efsane vardır. Bunlardan birincisi yapay zekanın başarısız olduğudur. Bu efsane tümüyle yanlıştır. Yapay zeka yaşam biçimimizi değiştiren bir dizi başarılı teknoloji üretmeyi başarmıştır. (…) İkinci önemli efsane ise yapay zeka 'eğer başarılı olursa', insanlığın, makinelerin oluşturacağı yeni ve güçlü bir ırkın kölesi olacağı düşüncesidir. Bu ikinci efsane yalnızca yanlış değil, aynı zamanda anlamsızdır. Kabul edilmelidir ki, bu efsanenin ortaya çıkmasının sorumluluğu biraz da yapay zeka alanı içindeki belirli kişilere aittir." (s.13-14)
Yapay Zeka, Blay Whitby, 2005, İletişim Yayınları
Hayatımızdaki Algoritmalar
Hayatımızdaki Algoritmalar - Brian Christian
🔷 Ünlü yazar Brian Christian ve bilişsel bilim uzmanı Tom Griffiths , disiplinler arası çalışmalarında, bilgisayarların kullandığı algoritmaların insanlığın birçok sorununa nasıl çözüm getirebileceğini etkileyici bir şekilde okuyuculara sunuyorlar. Kitaplarında, daha iyi sezgilere nasıl sahip olunabileceğini, işleri ne zaman bitirmemiz gerektiğini, zor ve karmaşık kararlarla nasıl başa çıkılacağını ve başkalarıyla en iyi nasıl ilişki kurulabileceğini açıklıyorlar.
🔶Yaşamımızın tamamı, belirli mekân ve zaman kısıtlarıyla sınırlıdır ve bu kısıtlar çeşitli sorunlara neden olabilir. Bir günde veya ömrümüz boyunca ne yapmalı veya ne yapmamalıyız? Ne kadar karmaşıklığı kabul etmeliyiz? Bu, insanlar için karmaşık gibi görünebilir, ancak aslında öyle değil: Bilgisayarlar da aynı kısıtlamalarla karşı karşıya ve bu nedenle bilgisayar bilimcileri uzun yıllardır bu tür sorunların çeşitli versiyonlarıyla uğraşıyorlar. Ve bu sorunlara buldukları çözümler, bize çok şey öğretebilir.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…