Yapay zeka hakkında okunması gereken 12 kitap
Son yıllarda yapay zeka teknolojisi önemli bir konu haline geldi. Yapay zekalar, hayatımızda ne kadar kalacaklar ve bilinç kazanarak insanlar gibi davranacaklar mı, yoksa sadece araçlar olarak mı kalacaklar? Yapay zeka, yapay öğrenme, veri bilimi ve diğer konular günümüzün en popüler başlıkları arasında yer alıyor. Ancak, bu alanda doğru bilgiye ulaşmak zorlu bir süreç olabilir. Bu yüzden, yapay zeka hakkında başlangıç ve ileri düzeyde bilgi sağlayan kitaplar üzerinde duracağız. Hem genel okuyucular hem de teknik bilgi edinmek isteyenler için 12 kitap önerisini sizler için hazırladık.
Giriş Tarihi: 09.05.2024
14:11
Güncelleme Tarihi: 09.05.2024
15:48
Yapay Zeka - Blay Whitby
🔷 Yapay Zeka, bilişim teknolojisine sıcak bir giriş sunan ve bilgisayarların ve onları "düşünen makinelerin" hedeflendiği yapay zekâ araştırmalarının karmaşık dünyasına anlaşılabilir bir dille yaklaşan bir kitaptır.
🔷 Blay Whitby tarafından yazılan bu kitap, yapay zekâ uygulamalarını meraklı ama konuya yabancı okuyucuları göz önünde bulundurarak inceler. Terminolojiyi basitleştirir ve günlük hayattan örneklerle destekler, böylece bilgisayarların soğuk dünyasına biraz daha sıcaklık katmayı amaçlar.
🔶 "Yapay zeka konusunda, bu kitabın tümüyle reddettiği iki yaygın ve zararlı efsane vardır. Bunlardan birincisi yapay zekanın başarısız olduğudur. Bu efsane tümüyle yanlıştır. Yapay zeka yaşam biçimimizi değiştiren bir dizi başarılı teknoloji üretmeyi başarmıştır. (…) İkinci önemli efsane ise yapay zeka 'eğer başarılı olursa', insanlığın, makinelerin oluşturacağı yeni ve güçlü bir ırkın kölesi olacağı düşüncesidir. Bu ikinci efsane yalnızca yanlış değil, aynı zamanda anlamsızdır. Kabul edilmelidir ki, bu efsanenin ortaya çıkmasının sorumluluğu biraz da yapay zeka alanı içindeki belirli kişilere aittir." (s.13-14)
Yapay Zeka, Blay Whitby, 2005, İletişim Yayınları
Hayatımızdaki Algoritmalar
Hayatımızdaki Algoritmalar - Brian Christian
🔷 Ünlü yazar Brian Christian ve bilişsel bilim uzmanı Tom Griffiths , disiplinler arası çalışmalarında, bilgisayarların kullandığı algoritmaların insanlığın birçok sorununa nasıl çözüm getirebileceğini etkileyici bir şekilde okuyuculara sunuyorlar. Kitaplarında, daha iyi sezgilere nasıl sahip olunabileceğini, işleri ne zaman bitirmemiz gerektiğini, zor ve karmaşık kararlarla nasıl başa çıkılacağını ve başkalarıyla en iyi nasıl ilişki kurulabileceğini açıklıyorlar.
🔶Yaşamımızın tamamı, belirli mekân ve zaman kısıtlarıyla sınırlıdır ve bu kısıtlar çeşitli sorunlara neden olabilir. Bir günde veya ömrümüz boyunca ne yapmalı veya ne yapmamalıyız? Ne kadar karmaşıklığı kabul etmeliyiz? Bu, insanlar için karmaşık gibi görünebilir, ancak aslında öyle değil: Bilgisayarlar da aynı kısıtlamalarla karşı karşıya ve bu nedenle bilgisayar bilimcileri uzun yıllardır bu tür sorunların çeşitli versiyonlarıyla uğraşıyorlar. Ve bu sorunlara buldukları çözümler, bize çok şey öğretebilir.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…
Yapay Zeka - Nils John Nilsson
🔷 Amerikalı bilgisayar bilimci olan Nils John Nilsson , yapay zeka ile olan ilişkisini şöyle ifade ediyor: Yapay Zekâ arayışında elli yıl boyunca yer aldım; bu elli yıl benim bütün meslek yaşantımı ve bu alanın bütün ömrünü kapsar. Bu arayışın başlangıcından bugününe kadar olan öyküsünü "içeriden birinin" anlatması bana iyi bir fikir gibi geldi. Öncelikle, bir zamanlar keşfedilip sonra terk edilmiş olan pek çok fikir, teknolojik imkânların artmasıyla yaşam şansı bulabilir. Elinizdeki kitap,yapay zekanın tarihini aşağı yukarı belli bir zaman sırası takip ederek anlatıyor.
🔶 Yapat Zeka'nın başlıca hedefi, yani aradığımız o büyük "ödül " nedir? Bana kalırsa Yapay Zeka, insanların yapabildiği şeylerin çoğunu özellikle de "zekâ" gerektiren şeyleri yapan insan eseri araçlardır. Yapay zeka gelecekte pek çok alanda hayatımızda yer alacak gibi görünüyor. O günler geldiğinde, bu makinelerin bizlerle ve birbirleriyle savaşmasını olanaksız kılacak bir toplumsal düzen kurmayı başarabilecek miyiz?
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…
Anlamlı bir hayata geçişin yolu: Kitap okumak
Bilinç Açıklanıyor - Daniel Dennett
🔷 Felsefeciler, Descartes 'ın varlıklarını kanıtlama meselesini başarılı bir şekilde çözdüğüne inandıkları için bugün genellikle kendi varlıklarını kanıtlama konusunda daha az zaman harcıyorlar. Ancak Daniel Dennett, geleneksel ve sağduyuya dayalı Kartezyen bilinç modelini reddediyor ve bunun yerine nöro-bilim, psikoloji ve yapay zeka alanlarından elde edilen zengin bilgiye dayalı yeni bir model öneriyor.
🔶 Belki de hiçbir şey değil, sadece bir fıçıdaki bir beyinseniz? Bu düşünce, insanların içinde bulundukları durumu algılayıp algılayamayacaklarına ilişkin derin bir soru ortaya atar. Bilinç Açıklanıyor tüm bu ihtimaller ve meraklı soruları ele alıyor.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…
Zihin Nasıl Çalışır- Steven Pinker
🔷 Pulitzer ödüllü bilişsel bilimci ve popüler bilim yazarı Steven Pinker , modern nörobilimin son bulgularına dayanarak zihnimizin evrimini, dünyayı nasıl algıladığımızı ve düşünce ürettiğimizi açıklıyor.
🔶 Zihnin işleyişi ve dünyayı algılama konusunda çağdaş nörobilimin ve nörofelsefecilerin , nöral ağlar teorisine dayanan yaklaşımını benimseyen Pinker, dilin doğuştan geldiğini kabul ederken, evrimsel yaklaşımı nedeniyle Noam Chomsky ve diğerlerinden ayrılıyor.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…