Yazar ve şairlerimizin en yakın dostu kediler
Kediler günümüzde çok popüler, neredeyse bir internet fenomenine dönmüş durumdalar! Hayatımızın pek çok noktasında iç içe yaşadığımız kediler, birçok yazar ve şairin yazma eylemine eşlik ve yakından tanıklık eden eşsiz bir dost aynı zamanda.. Birçok şiir, hikaye, roman ve denemeye konu olan kediler, tarih boyunca edebiyatçıların ilgisini çekmeyi başardı. Dünya Kediler Günü dolayısıyla kedi sevgisinin edebiyatımızda nasıl yer edindiğine göz atalım…
Giriş Tarihi: 17.02.2021
16:38
Güncelleme Tarihi: 17.02.2022
09:44
Sesli dinlemek için tıklayınız.
NECİP FAZIL'IN ŞİİRİNDE MUTLULUĞUN HABERCİSİ KEDİLER
📌 Kedileri dizelerine taşıyan bir diğer şairimiz ise edebiyatımızın usta kalemi Necip Fazıl. Ünlü şair "Sayıklama" isimli şiirine ayak ucunda büzülüp uyuyan kedisinden bahis açmakla başlamış. Kedi ile başlayan şiir, bir kadın özlemiyle sonlanıyor. Şiirde kedi ve kadın imgesi yan yana kullanılmış. Necip Fazıl kullandığı kafiyelerle adeta okuyucuyu bir masal atmosferine sokuyor. Şiirde kedi; mutlak bir huzurun habercisi..
"Kedim, ayak ucuma büzülmüş, uyumakta; İplik iplik sarıyor sükûtu bir yumakta, Hırıl hırıl, Hırıl hırıl…
Bir göz gibi süzüyor beni camlardan gece, Dönüyor etrafımda bir sürü kambur cüce, Fırıl fırıl, Fırıl fırıl…
Söndürün lâmbaları, uzaklara gideyim; Nurdan bir şehir gibi ruhumu seyredeyim, Pırıl pırıl, Pırıl pırıl…
Sussun, sussun, uzakta ölümüme ağlayan; Gencim, ölmem, arzular kanımda bir çağlayan, Şırıl şırıl, Şırıl şırıl…
Ne olurdu, bir kadın, elleri avucumda, Bahsetse yaşamanın tadından başucumda, Mırıl mırıl, Mırıl mırıl…"
NECİP FAZIL KİMDİR?
NAZIM HİKMET'İN ŞAİR OLABİLECEĞİNİN HABERCİSİ KEDİLER
📌 Kediler, Necip Fazıl'ın dizelerine yansıdığı gibi Nazım Hikmet'in şiirlerinde de karşılığını bulmuş. Nazım Hikmet Masalların Masalı isimli şiirinde Necip Fazıl'da olduğu gibi kediyi öyküsel bir atmosferin ortasına yerleştiriyor. Şairin diğer şiirlerindeki ideolojik örgünün aksine Masalların Masalı, yaşamın ve doğanın güzel ezgisini mırıldanıyor. Doğa büyük bir huzurla yaşamla bütünleşiyor ve bir kedi yine uyuyor…
"Su başında durmuşuz. Su serin, Çınar ulu, Ben şiir yazıyorum. Kedi uyukluyor Güneş sıcak. Çok şükür yaşıyoruz. Suyun şavkı vuruyor bize Çınara bana, kediye, güneşe, bir de ömrümüze..."
🔎 Nazım Hikmet'in kedi sevgisiyle ilgili farklı bir hikayesi de var. Kız kardeşinin kedisi için yazdığı şiiri hocası Yahya Kemal'e gösteren Nazım Hikmet, hocasından farklı bir karşılık almış. Yahya Kemal, bir kediyi bile övmesini bilen Nazım Hikmet'in şair olabileceğini müjdelemiş…
"Yeşil deniz gibi gözleri vardı Beyaz tüyleriyle bir küme kardı Ağzını süsleyen sedef dişlerdi Baygın nazarı ta ruha işlerdi"
NAZIM HİKMET KİMDİR?
ORHAN VELİ'NİN "BURJUVA" CİĞERCİ KEDİSİ
📌 Edebiyatımızın muzip ismi Orhan Veli, Süleyman Efendi'nin nasırına şiir yazar da kedilere yazmaz mı? Yazar elbette, hem de kendi tarzından ödün vermeden bambaşka bir bakış açısıyla!
"Ayrı dünyalara ait" sokak kedisi ve ciğerci kedisi üzerinden şiirini kurgulayan Orhan Veli, sosyal sınıf farklılıklarını sembolik bir dille anlatmış.
"Uyuşamayız seninle yollarımız ayrı; Sen ciğercinin kedisi ben sokak kedisi; Senin yiyeceğin kalaylı kapta; Benimki aslan ağzında; Sen aşk rüyaları görürsün, ben kemik Ama seninki de kolay değil, kardeşim; Kolay değil hani; Böyle kuyruk sallamak…"
ORHAN VELİ KİMDİR?
EVLER ŞAİRİ NECATİGİL KEDİLERİ EVE HAPSETMENİN KARŞISINDA!
📌 Evler şairimiz Behçet Necatigil de evlerimizin şenliği kedileri şiirlerine konu edinmiş. Fakat ünlü şair, şiirinde kedileri evlerde "hapis" olarak tanımlarken; bir nevi yalnızlık ve kalabalıkların baş aktörü insan ve kedilerin hikayesini anlatmış…
"Evlerde hapis kediler Yalnız nedir söyledikleri Okşarsınız Bir kenara çekilirler. Kıvrıldıkları köşede Gene sizde gözleri Yerinizden kalksanız Peşinizden gelirler. Sizken tek sahipleri Kalabalık isterler Belki hepsi sizin gibi Yalnız kediler."
BEHÇET NECATİGİL KİMDİR?
CAHİT ZARİFOĞLU'NUN "YALNIZLIĞI MİYAVLAYAN" KEDİSİ
📌 Yedi güzel adamın özgün sesi Cahit Zarifoğlu Uyarılan Şair isimli şiirinde kedi ve yalnızlık imgelerini bir arada kullanmış. Doğa ve tabiat unsurlarla örülü şiirde yaşam ve ölüm iç içe adeta dans ediyor. Ve şairlerin sükunet limanları kediler, bir yalnızlığı miyavlayıp duruyor...
"Bakımlı parkların görgülü ağaçları eli yüzü düzgün kibar dalları Sarı yaprakları günışığını sarınmış bırakmamış Banklardan her birinde gündüzden kalma bir koku Bir kedi miyavlar yalnızlık hakkında elinde bir belgeyle geçer Yakın denizde bir derinlik kokusu ve kımıldayan bir ölüm duygusu Ve deniz Onun sularda olmayan bir sesle mendireğin iri kayalarına yalvarışı Işıklarını takınmış zillerini kapamış son ada vapuru Haydi ay da sulara kaysın denize yaysın gümüş dantelasını"
CAHİT ZARİFOĞLU KİMDİR?