Arama

Yeni dünya düzeni nasıl kuruldu?

İnsanlığın yegane yuvası dünya, yüzyıllardır iyi ve kötü sahnelere şahit oldu. Hakim millet arzusu kavimleri çağlar boyunca karşı karşıya getirdi. Bu karşılaşmalar ekseriyetle kan ile sonuçlandı. Dünya tarihinin sükûnet dolu zamanları Müslümanların hüküm sürdüğü vakitlerdir. Sanayi devrimi ile dünyaya hakim olan Batılı anlayış ise dünyaya kan, gözyaşı ve sömürü verdi.

◼ Bu sistemin tesis edilmesi esasında sanayi devrimine dayanıyor. Hızlı bir şekilde sanayi inkılabına girenler kendi milletlerinden vazgeçmek namına makineleşmeyi kabul ettiler.

◼ Kısa süre içerisinde köyler fabrikalardaki işçi teminatını karşılamak maksadıyla boşaltıldı. Bu durum milletlerin hayatını muhtelif yönlerde etkiledi.

Dünya tarihinin en trajik olaylarından biri: Çocuk Haçlı seferleri

◼ Bu etkilenme ikinci elden modern dünya anlayışını ve modern insan tiplemesini ortaya çıkardı. Bugün dünyanın her tarafında karşılaşılan bu tipin temeli atılmış oldu.

◼ Hakeza apartman yaşantısı, dışarıda eğlence kültürü gibi yeni davranışlar sanayi devriminin bir etkisi olarak vücut buldu.

Alev Alatlı'nın kaleminden "Batı'ya Yön Veren Metinler"

◼ Lakin Batı, kendi içerisinde ortaya koyduğu bu düşünsel yapıyı ve yeni kültürü, dünyaya ihraç etmeye karar verdiğinde ortaya farklı bir görüntü çıktı.

Bu manzara artık kendisi gibi yaşamayan, düşünmeyen ve davranmayan herkesin ötekileştirildiği ve aşağılandığı bir tabloya dönüştü.

Şehirlerinden kan sızan medeniyet: Vahşi Batı

◼ Dünya savaşları da bu mantalitenin bir ürünü, hakim kültür olmanın bir gerekliliği olarak tarih ve insanlık sahnesinde en önde yerini aldı.

◼ Bu kanlı savaşlar, insanlık tarihine Batılıların kanlı tarihinin büyük bir yansıması ve metaların değerleşmesi olarak geçti.

Görünüyorum O Halde Varım

◼ Kapitalizm her yerde ve her meselede uyguladığı sermaye pazarını savaşlar için de kullandı. Bugün Batı'nın en çok izlenen filmleri ve kitapları bu acı üzerine kurulu.

◼ Hatta bu uğur uğruna yüzyıllardır hüküm süren, belli geleneklere sahip imparatorluklar feda edildi. Birinci ve İkinci Dünya savaşının arasında yükselen milliyetçilik akımı da bu sebeplerden dolayı ortaya çıktı.

İslam uygarlığında gelişen bilim Avrupa'ya nasıl ulaştı?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN