Yusuf Atılgan'ın ortaya çıkan ilk şiirleri
Cumhuriyet dönemi edebiyatına yeni bir soluk getiren isimdir Yusuf Atılgan... Aylak Adam, Anayurt Oteli gibi romanlarıyla kitapseverlerin gönlünde taht kurmuştur. Ancak edebiyat tarihinin arka sayfaları onun da sırlarını saklamaktadır. O, iyi bir roman yazarı olduğu kadar bir de şairdir. Sizler için Yusuf Atılgan'ın şairliğinden miras ilk şiirlerini derledik.
Giriş Tarihi: 26.06.2019
10:48
Güncelleme Tarihi: 26.06.2019
16:44
-Yusuf Ziya Ortaç'a-
Malazgirt meydanında sürmedinse atını Kosova'yı şahlanıp kükreyip geçmedinse Üzülme, akınlarda görmedinse adını, Tuna kaynaklarında bir tas su içmedinse.
Mohaç ovalarında yakmadınsa meşale, Cengi sensiz geçtiyse kahraman Barbaros'un, Kıralların tacını geçirmedinse ele, Fatih'ini görmedinse Girit ile Rodos'un...
Üzülme, milletinin her sayfası şeref, şan Hepsini yaşamağa bir tek ömür yetişmez, Türk'ün altın kanile yazılan en son destan, Şehamet ölçüsünde onlardan geri düşmez!
Gölgesi bir her yerde mukaddes yıldız, ayın Savaş, yalnız sınırlarda meydanda değildir Yetişir inkılâpta en küçük şeref payın Kalem tutan el de bir, kılıç tutan el de bir.
Yazarın nüfus kayıtlarındaki tam adına işaret edecek şekilde "Yusuf Ziya Atılgan" imzasıyla basılan "Üzülme Adaş" başlıklı metin, Yusuf Atılgan'ın neşredilen ilk şiirlerinden biridir. Hecenin 14'lü kalıbı ile yazılan Üzülme Adaş'ın bütün dörtlüklerinde çapraz kâfiye düzenine uyulduğu görülür.
Şiir, Yusuf Ziya Ortaç'a ithaf edilmiş. Şiirin Yusuf Ziya Ortaç'a ithaf edilmesinin, Ortaç'ın o dönemdeki yazı ve şiirleri dikkatle incelendiğinde bilinçli bir tercih olduğu anlaşılır. Zira Yusuf Ziya Ortaç, Çınaraltı dergisinin ilk sayılarında, tarihi kahramanlıklarla dolu bir milletin torunlarının İkinci Dünya Savaşı'na katılarak kahramanlıklarını göstermeleri gerektiğini savunan yazı ve şiirler yayımlar.
Örneğin, "Eski Ev" ve "Öyle Bir Günde" adlı şiirler, Türk tarihindeki kahramanlıkları işleyen, mazinin altın sayfalarına göndermeler yapan, geçmişi hatırlatırken içinde bulunulan durumdan "rahatsız" ve "üzgün" olunduğunu vurgulayan metinlerdi. Üzülme Adaş şiirinin adı, içeriği ve Yusuf Ziya Ortaç'a ithafı bu noktada daha anlamlı hâle gelir. Bu şiir, Yusuf Ziya Ortaç'ın "Öyle Bir Günde" adlı şiirine cevap mahiyetinde yazılmış bir naziredir: