Arama

Ziya Gökalp'ın Kültür İnşası: Hars ve Medeniyet kavramları

"Hars ve Medeniyet" Ziya Gökalp'ın fikirlerini anlamak için önemli kavramlardandır. Gökalp'e göre bu kavramlar, bir toplumun modernleşme yolunda atmış olduğu adımdır. Gökalp, Türk milletinin bu iki kavramı bir araya getirerek, geleneksel değerlerin modernleşme sürecindeki etkisini araştırır. Gökalp'ın "Hars ve Medeniyet" ile kültürel gelişme ve ilerleme meselesi hakkındaki görüşlerini sizler için inceledik.

  • 8
  • 10
Ziya Gökalp'ın Kültür İnşası: Hars ve Medeniyet kavramı
Ziya Gökalp’ın Kültür İnşası: Hars ve Medeniyet kavramı

🔸 Ziya Gökalp, "Hars ve Medeniyet" kuramında, her toplumun kendi harsının doğal bir ürünü olduğunu ve bunun da değişmez bir gerçeklik olduğunu savunur. Hars, bir toplumun ortak değerlerini, inançlarını, geleneklerini ve kültürel özelliklerini içerir. Bu değerler, toplumun tarih boyunca geliştirdiği deneyimler ve birikimler sonucunda oluşmuştur. Ziya Gökalp, harsın önemini vurgulayarak, toplumun kimliğinin bu değerlerde saklı olduğunu ifade eder. Ancak Gökalp'e göre, bir toplum sadece kendi harsına dayanarak ilerleyemez. Bilimsel ve teknolojik ilerleme kaydetmiş milletlerden de gereken unsurları da alarak kendi özünde şekilendirilmesi gerekliliğini vurgular.

KÜLTÜR VE MEDENİYETİMİZE DAİR 20 İLGİNÇ BİLGİ

  • 9
  • 10
Medeniyetin gelişimi
Medeniyetin gelişimi

🔸 Medeniyet, bir toplumun harsını geliştirme ve dönüştürme potansiyelini temsil eder. Toplumların bilimsel, teknolojik, sosyal ve ekonomik açıdan ilerlemesini ifade eder. Ziya Gökalp, medeniyeti bir toplumun gelişme ve uygarlık seviyesini yükseltme aracı olarak görür. Uygarlık, Ziya Gökalp için teknolojik ilerlemedir. Türk kültürününün bir medeniyet olarak var olmasının iki temek ayağı şunlar olacaktır: Kendi köklerinden beslenmek ve teknolojik ilerlemeyi bu köklerle birleştirmek.

  • 10
  • 10
Ziya Gökalp'ın Kültür İnşası: Hars ve Medeniyet kavramı
Ziya Gökalp’ın Kültür İnşası: Hars ve Medeniyet kavramı

🔸 Ziya Gökalp'ın Hars ve Medeniyet kavramlarından yola çıkarak hem bir sosyolog hem de bir Türk düşünürü olarak yola çıktığı noktayı Aynur İlyasoğlu şu şekilde tanımlar:

"Merkez'e tekabül eden Ziya Gökalp sosyolojisi, en öz bir ifadeyle,
ulus bilincini, modern ulusal kültürü kurma yolunda kolektif temsil yoluyla
ulusal idealizmi canlandırmaya yönelik bir sosyoloji anlayışı
olarak tanımlanabilir."
(Aynur İlyasoğlu, Sosyoloji Konferansları 2015/2)

TÜRKİYE'NİN ANTİK MİRASLARI: KEŞFEDİLMEYİ BEKLEYEN KENTLER

X Halil İbrahim Kutlu

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN