Arama

Akademik mülakatlara nasıl hazırlanmalı?

Gençliğimizin en keskin virajında üniversite kapılarını aralarız. Sonrasında seneler geçtikçe büyür geleceğimiz için bilgi birikimleri yapmaya başlarız. Hele başımızdaki kepi attığımız zaman hayatın kahramanı artık bizizdir ve iş kapıları sonuna kadar açılmış bizleri bekliyor diye düşünürüz. İş hayatına atılan kişiler kadar akademik alanda da ilerleyecek kişiler vardır. Hangi mülakat tekniği kullanılırsa kullanılsın, aslında akademik mülakatların diğer mülakatlar ile arasında pek fark bulunmuyor. Özen gösterilmesi gereken hususlar hemen hemen aynı. Peki, akademik bir mülakata nasıl hazırlanmalı?

  • 3
  • 11
BAŞVURDUĞUNUZ YERİ ARAŞTIRIN
BAŞVURDUĞUNUZ YERİ ARAŞTIRIN

Başvurduğunuz kurum ve bölüm hakkında kısa bir araştırma yapın. Burada önemli olan, ilgili kurumun hedefleri ve imajı ile sizinkinin ne kadar örtüştüğüdür. Jüri üyelerinin kim olduğunu biliyorsanız, o kişiler hakkında genel bir bilgi edinmeniz, mülakat sorularını cevaplarken size yardımcı olacaktır.

  • 4
  • 11
KİŞİSEL ÖZELLİKLERİNİZLE İŞİNİZ ARASINDAKİ UYUM
KİŞİSEL ÖZELLİKLERİNİZLE İŞİNİZ ARASINDAKİ UYUM

Kendinize özgü olan özelliklerinizi göz önünde bulundurup, bunlarla işi nasıl daha iyi yapabileceğinizi düşünmeniz gerekir. Deneyiminiz mi, uzmanlık alanınız mı, uluslararası bağlantılarınız mı, yabancı dilleriniz mi, yöneticilik tecrübeniz mi, finans deneyiminiz mi yoksa yenilikçi eğitim fikirleriniz mi sizi farklı kılıyor? Cevabı bulmakta zorlanıyorsanız, meslektaşlarınızın görüşlerini alabilirsiniz.

  • 5
  • 11
MÜLAKATTAN ÖNCE KONUŞMANIZI KAYDA ALIN
MÜLAKATTAN ÖNCE KONUŞMANIZI KAYDA ALIN

Adaylar sıkça bir hatayı devam ettiriyorlar. Genellikle sorulabilecek potansiyel soruların sözlü olarak çalışılması noktasında hazırlık yapmayı bırakırlar. Hazırladıklarınızı ilk kez jürinin önünde yüksek sesle söylüyor olmak pek akıllıca olmayabilir.

Geleceğini umduğunuz soruları, kendinize sorun ve yüksek sesle cevap verin. Artık hemen hemen tüm telefonlarda ve bilgisayarlarda sesinizi kaydedebileceğiniz mikrofonlar var. Bunlardan mutlaka faydalanın. Sonra da kendinizi dinleyin. Monoton bir ses tonuyla mı konuşuyorsunuz? Nefes almadan cümleleri art arda mı sıralıyorsunuz? Yoksa kelimeleri ağzınızda mı geveliyorsunuz? Bu size sadece içerik konusunda değil, cümlelerinizin yapısı ve anlaşılırlığı konusunda da size ipuçları verecektir.

  • 6
  • 11
İŞ TANIMINIZI GENİŞ TUTUN
İŞ TANIMINIZI GENİŞ TUTUN

Akademik mülakatta doğrudan sizin çalışmalarınızla ilgili sorular gelmeyebilir. Mülakatı yapanların farklı uzmanlık alanlarına sahip olabileceği ihtimalini göz önünde bulundurun. Kendi alanınızla ilişki kurabilecek şekilde cevap vermeye hazırlıklı olun.

Pozisyonun iş tanımını değerlendirirken geniş düşünmeye çalışın, sadece kendi alanınızla sınırlı kalmayın.

  • 7
  • 11
MÜLAKAT GÜNÜ
MÜLAKAT GÜNÜ

Mülakattan 24 saat önce artık prova yapmayı bırakmış olmanız gerekir. Bu süre içinde çok iyi dinlenmelisiniz. Elbette ki, mülakatta giyeceğiniz kıyafeti de hazırlamayı ihmal etmeyin. Mülakat günü gelip çattığında mülakatın yapılacağı yere erkenden gidin. Kendinize güvenin. Pozitif ve istekli görünün. Pozisyonla gerçekten ilgilendiğinizi hissettirin.

Sakin olun ve herhangi bir konu ile ilgili tartışmaya girmeyin. Yani profesyonelliği alsa elden bırakmayın. Yanıtını bilmediğiniz soruları, "bilmiyorum" şeklinde cevaplamaktan kaçınmayın.

Son olarak, zamanınızın sınırsız olmadığını aklınızdan çıkarmayın ve süslü ve şatafatlı cümlelerle kendinizi ifade etmeye çalışırken, vurgulamak istediklerinizden uzaklaşmayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN