ALES’ten yüksek puan almanın ipuçları
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES 2021 tarihleri açıklandı. 2020 ALES güz dönemi sınavı, Covid 19 virüsü çerçevesinde alınan önlemler sebebiyle ertelenmişti. Sınav bu nedenle 21 Şubat 2021'de gerçekleştirilecek. Pek çok adayın aklında ise "ALES sınavına nasıl hazırlanırım" sorusu var. ALES için, kısa sürede çok şey başarmanızı sağlayacak püf noktalarını sizlerle paylaşıyoruz. Peki, ALES'e nasıl çalışılır? ALES'e nasıl hazırlanmalı? ALES'ten yüksek puan almanın ipuçlarını derledik.
Giriş Tarihi: 09.04.2018
18:00
Güncelleme Tarihi: 19.02.2021
18:27
📌 ÖSYM veya dengi kurumların sınavlarında, bilgi dışında istediğiniz puanı alabilmenizi sağlayacak bir konu da zaman yönetimi. Sınavda zamanınızı olabildiğince etkili kullanmalısınız.
Yeni yönetmeliğe göre, 150 dakika sürecek olan bu sınavda, 100 soru yer alıyor. Sayısal, sözel ve eşit ağırlık için farklı puan türlerinden soru çözmeniz gerekiyor. Bu nedenle kılavuzda yer alan puan türleri ve test ağırlıklarını incelemelisiniz.
Çözmeniz gereken soru miktarı ile süreyi dengelemek zorundasınız. Sınav öncesi deneme sınavlarını süre tutarak çözmek, zaman yönetimi konusunda size oldukça büyük katkı sağlayacak.
Soru türlerine göre ayrı zaman dilimleri belirlemek ise tavsiye edeceğimiz yöntemlerin en pratiği. Örneğin, "sözcükte anlam" soruları ile "paragraf" sorularını aynı sürede çözmeniz, zamanı etkili kullanamamanıza yol açar.
💠 Bu nedenle "her soruya 1,5 dakika" gibi bir zaman ayırmak, sizi büyük bir yanılgıya düşürür. Çünkü diğer soruların zamanından "kâr" etmeli ve mantık soruları için mümkün olduğunca uzun zaman ayırmalıyız.
📌 Sadece ALES değil, tüm sınav ve derslere hazırlanmanın önemli yöntemlerinden biri de çalışmada süreklilik sağlamak.
Her gün yapacağınız düzenli tekrar ve soru çözümü, konulara daha kolay adapte olabilmenizi ve konsantrasyonunuzu artıracak.
HEDEFİNİZİ DOĞRU BELİRLEYİN
📌 Birçoğumuz çalışmalarımızı yaparken sürekliliği sağlama noktasında başarılı olamıyoruz. Bunun için yapmamız gereken şey ise makul, ulaşılabilir ve bize uygun bir hedef koymak.
Sınırlarımızı aşan bir hedef, zamanla motivasyonumuzu kaybetmemize ve o hedeften uzaklaşmamıza yol açar. Bu nedenle sınırlarımızı bilmeli, o doğrultuda hedefler seçmeliyiz.
💠 Günde bir deneme sınavından fazlasını çözebilecek zamanımız yoksa, büyük bir hedef belirleyip kendi sınırımızı aşarak motivasyonumuzu kaybetmemize engel olmalıyız.
BİLMENİZ GEREKEN DİĞER ÖNEMLİ KONULAR
📌 ALES sınavı, ÖSYM'nin takvimine göre 21 Şubat 2021 tarihinde ve saat 10.15'te gerçekleştirilecek. Son yıllarda ÖSYM'nin uygulaması gereği, sınav saatinden 15 dakika önce binaya girişinizi tamamlamalısınız, aksi takdirde binaya giriş sağlayamazsınız.
ÖSYM son yönetmelikle, ALES'in geçerlilik süresini sonuçların açıklanmasından itibaren 5 yıl olarak belirledi. Alacağınız puanı, 5 yıl boyunca akademik personel olmak için veya lisansüstü eğitiminiz için kullanabilirsiniz.
💠 Sınava girerken yanınızda sınav giriş belgesi, nüfus cüzdanı (TC kimlik kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaport) bulundurmalısınız. Ehliyet veya mesleki kimlik kartı geçerli sayılmıyor.
💠 Sade, aksesuar içermeyen kıyafetler tercih etmeli, üzerinizde metal veya elektronik eşya bulundurmamalısınız.
💠 Su harici yiyecek ve içecek gibi gıda maddeleriyle; ilaç, alçı, koltuk değneği gibi sağlık malzemeleriyle sınava giremezsiniz.
💠 Sınav başladıktan ilk 110 dakika ve son 15 dakika içinde sınav salonundan çıkamazsınız.
💠 Sabah saat 10.00'dan önce sınavın gerçekleştirileceği binaya girmiş olmalısınız.
Fikriyat