Arama

Çocuklarda Manevi Eğitim

Varlıklarıyla her yana neşe saçan çocukların eğitim konusu oldukça önemlidir. Özellikle de altı yaşına kadar verilen öğretim, tüm hayatını etkilemektedir. Modern dönemde geçmişe nazaran bu mesele daha ciddiye alınır hale gelse de bir nokta ihmal ediliyor: Manevi eğitim. Peki, çocuklara manevi değerlerimiz nasıl verilmeldir?

  • 3
  • 9
Çocuk taklitle öğrenir
Çocuk taklitle öğrenir

🔸 Erken yaşlarda, çocuğa doğru rol modeller sunulmalı ve başta Allah'ın (CC) varlığı, birliği daha sonra Kur'an-ı Kerim ve onun yaşayan timsali peygamberlerden bahsedilmeli, nebilerin hayat hikayeleri çocuklara okunmalıdır.

🔸 İnsanoğlu doğumdan yetişkinliğe, taklit neticesinde öğrenir. Çocuklukların ilk taklit edeceği kişiler, annesi ve babası olacaktır. Anne ve babasını namaz kılarken gören çocuk, taklit etmek ister.

Çocukları severek büyütmekle ilgili ayet ve hadisler

  • 4
  • 9
Eğitimde kolaylaştırıcı olunmalı
Eğitimde kolaylaştırıcı olunmalı

🔸 Her eğitim çeşidinde olduğu gibi din eğitiminde de çocuğun psikolojisi ve gelişimsel düzey hakkında bilgi sahibi olunması eğitimi daha etkin kılar.

🔸 Çocuğa verilen din eğitiminde kolaylaştırıcı olmalı ve aşırılığa kaçılmamalıdır. Aynı zamanda bilinenden bilinmeyene, yakından uzağa gibi öğretim metotlarından faydalanılmalıdır.

*Bilinenden bilinmeyene ve yakından uzağa öğretim metodu nedir?
Öğrencinin önceden öğrendikleriyle yani bildikleriyle bağlantı kurması ve öğretmenin
anlatılmak istenen mesellerde örnekleri yakın çevreden vermesi, daha sonra uzak örneklere geçmesi öğrenimi kolaylaştırır.

"Çocuk eğitimi "çocuk oyuncağı" değildir!"

  • 5
  • 9
Zorlayıcı davranışlardan kaçınılmalıdır
Zorlayıcı davranışlardan kaçınılmalıdır

🔸 Çocukların din, Allah ve peygamberlerle ilgili sorularına anlayabilecekleri şekilde kısa, net ve anlaşılır şekilde cevaplar verilmelidir.

🔸 Manevi değerlerin öğretiminde dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de üslup ve tarzdır. Çocuğa bağırıp çağırılması, zorlanması dini sevmesinden çok uzaklaşmasına neden olacaktır.

6 yaşında yaramazlık yapan bir çocuk devamlı '' Allah seni sevmez cehennemde yakar'' sözleriyle vazgeçirilmeye çalışılmaktadır. Çocuk, bir gün ''Bizim köyde Allah var mı?'' diye sorunca babası niçin sorduğunu merak eder. Çocuk ''Bizim köyde Allah yoksa oraya gideceğim.'' der.

Çocuklarda dijital medya kullanımı iletişim ve gelişimi bozuyor

  • 6
  • 9
Bilinçli bir aile nasıl olmalı?
Bilinçli bir aile nasıl olmalı?

🔸 Din eğitimi korkudan ziyade sevgi eksenli olmalı, çocuğa hata ve yanlışları karşısında müsamahakâr davranılmalıdır. Merhamet ve şefkat eksenli yaklaşımlar, kalbi bozulmamış her insanda tesirli olur.

Râfi' b. Amr, hurmaları taşlayan yaramaz bir çocuktur. Bahçe sahibi onu yakalayarak Hz. Peygamber'in (SAV) huzuruna getirir. Hz. Peygamber (SAV), "Hurma ağaçlarını neden taşlıyorsun yavrucuğum?" diye sorar. Râfi' de mahcup bir şekilde "Aç idim yâ Resulallah! Yemek için..." cevabını verir. Bunun üzerine Hz. Peygamber (SAV), "Bir daha ağaçları taşlama yavrum. Ama istersen, ağaçların altına düşenleri alıp yiyebilirsin" der ve sonra onun başını okşayarak: ''Allah'ım bu yavrunun karnını Sen doyur" diye dua eder. (İbni Mace, Ticarat 67)

Çocuklarımıza Kur'ân'ı Nasıl Sevdirelim?

  • 7
  • 9
Güzel davranışlar takdir edilmeli
Güzel davranışlar takdir edilmeli

🔸 Çocuğun yaptığı güzel davranışlar, takdir edilmeli, ödüllendirilmelidir. Fakat ara sıra yapılmalı ki her doğru hareketinden sonra ödül beklememelidir.

🔸 Hatalı davranışları ise cezalandırmak için aceleci olumamalı. Kullanılacak cezalandırma yöntemlerinde fiziksel ve psikolojik şiddet kesinlikle tercih edilmemelidir.

🔸 Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus çocuğu herkesin içinde rencide edecek cezalar verilmemesidir.

🔸 Bu noktalara dikkat edilmediği takdirde çocuğun kişiliği ciddi zarara uğrar ve kendine olan güvenini azalır.

Sağlıklı toplumun temeli: Çocuk psikolojisi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN