Arama

İbn-i Sina'nın eğitimle ilgili öngörüleri

Günümüzde eğitim alanında gerçekleştirilen tüm yenilikler, aslında eski çalışmaların modern uzantıları olarak karşımıza çıkar. Buna örnek olarak, İbn-i Sina'nın eğitimle ilgili düşünceleri bugünkü anlamda bir model özelliği taşımasa da, altyapı oluşturabilir. Çocuk eğitimi konusunda modern eğitimin tespitlerini ortaya koyan İbn-i Sina'ya göre eğitimin amacı, insan yeteneklerinin ortaya çıkarılmasıdır. Sizler için İbn-i Sina'nın kitaplarında ve risalelerinde yer alan eğitimle ilgili öngörülerini derledik.

Çocuğun eğitimi; devletin değil, ailenin görevidir. O halde hangi safha ve süreçlerden geçirilerek, nasıl bir insan olarak yetiştirileceğine karar vermek; devletin değil, ailenin yetkisi dâhilindedir. 6 yaşına gelince okula gönderilmeli, 14 yaşına kadar okutulmalıdır. Öğretmen dindar, dürüst, bilgili, insaflı, temiz, kibar olmalı; çocuk eğitimi ve öğretimini bilmeli, çocukların yeteneklerini tanımalı, onlarla ilgilenmeli ve onları yalnız bırakmamalıdır.

Çocuğun oluşmasında, gelişmesinde; oyun ve oyuncak çok önemlidir. Akıl, ruh, beden terbiyesi; bu yolla daha kolay ve daha hızlı gerçekleştirilir.

Bu çocuğu kötü iş ve arkadaşlardan uzaklaştırıp iyi arkadaşlarla oynamasını sağlamak, onu iyi davranışlara teşvik ile olur. Çocuğa fazla baskı yapmamalı, hataları uygun bir biçimde düzeltilmelidir.

Çocuk 6 yaşına geldiğinde, okula başlatılmalıdır. Sınıf ortamının eğitici ve öğretici etkisinden faydalanılmalıdır.

Eğitimde ödül ve övgü çok önemlidir. Ceza son çare olarak düşünülmeli, o da eğitici bir unsur olarak değerlendirilmelidir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN