Arama

İslam'da eğitim hakkında bilinmesi gereken 10 bilgi

İslam kaynaklarındaki ortak anlayışa göre eğitim ve öğretim, bütün hayat boyunca devam etmesi gereken bir süreçtir. Uygarlıkların gelişmesindeki en büyük etkenlerden biri olan eğitim, kültürü oluşturan insanın yetiştirilmesi ile ilgili olduğu gibi, onların bir kuşaktan ötekine aktarılmasında da temel bir araçtır. Öyle ki İslam uygarlığında eğitim ücretsizdi ve her Müslüman yeni şeyler öğrenmek için büyük azim gösterirdi. Bilgiye olan açlık, Medine'deki bir caminin içinde okul açılmasına vesile olmuştu.

  • 5
  • 10
İlk medrese 1066 yılında Bağdat'ta inşa edildi
İlk medrese 1066 yılında Bağdat’ta inşa edildi

Camiden ayrı bir okul olan ilk medrese 1066 yılında Bağdat'ta inşa edildi. Dört farklı Müslüman okulu vardı; normal (ilk) okullar, okuma evleri(liseler), hadis okulları (dini okullar) ve tıp fakülteleri. Çoğu okulun, kimya, fizik ve astronomi gibi gelişmiş konularda Arapça kitaplarla dolu kütüphaneleri vardı. İslam uygarlığında eğitim ücretsizdi ve ihtiyacı olan öğrencilere kitap, harçlık ve konaklayacak yer sağlanırdı.

Medreseler hakkında ne biliyoruz?

  • 6
  • 10
Her kompleksin içinde bir cami, okul, hastane ve yemekhane bulunurdu
Her kompleksin içinde bir cami, okul, hastane ve yemekhane bulunurdu

Okul inşa etmek, öğretmenlerin maaşlarını ödemek ve öğrencilere yemek vermek için evkaf adı verilen fonlar kullanılırdı. 15'inci yüzyılda Osmanlılar okullarda devrim yapmış ve külliye adı verilen bir tür öğrenim merkezi kurmuşlardı. Her kompleksin içinde bir cami, okul, hastane ve yemekhane gibi tesisler bulunurdu.

  • 7
  • 10
Gelişmiş eğitim arayışları üniversitelerin yayılmasını sağladı
Gelişmiş eğitim arayışları üniversitelerin yayılmasını sağladı

Müslüman akademisyenlerin gelişmiş eğitim arayışları üniversitelerin yayılmasına neden olmuş ve Avrupa genelinde öğrenimin canlanmasına yol açmıştır. Arapçada Jamı'ah "üniversite" ve Jami de "cami" demektir. İlk İslam uygarlığında yetişmiş pek çok bilim insanı, inanç ile öğrenme arasında bir bağlantı kurmuştur.

İslam uygarlığında eğitime dair 22 ilginç bilgi

  • 8
  • 10
Fatima Al- Fihrî Karaviyin adlı okulu olan bir cami yaptırdı
Fatima Al- Fihrî  Karaviyin adlı okulu olan bir cami yaptırdı

Güneydeki en büyük üniversite, 12'nci yüzyıla gelindiğinde yaklaşık 25 bin öğrencisi ile Batı Afrika'da bulunan Timbuktu Mali'deydi.

Fatima Al- Fihrî yeteneğini ve servetini kullanarak Fas'ın, Fes şehrinde Karaviyin adlı okulu olan bir cami yaptırmıştır. Günümüzde dünyanın en eski üniversitesi olup, hala eğitim vermektedir.

  • 9
  • 10
Dünyanın en eski üniversiteleri
Dünyanın en eski üniversiteleri

Orta Çağ İslam uygarlığı zamanında camilere bitişik olarak yapılan bazı okullar, dünyanın en eski üniversiteleri olarak kabul edilmektedirler. Karaviyyin, zamanına göre yüksek teknoloji teçhizatları olan, astronomi aletleri, usturlaplar, güneş, kum ve su saatleri ile iyi bir donanıma sahipti. Öğrenciler zamanı, muvakkit (namaz saatlerini belirleyen kişi) tarafından denetlenen bir odada hesaplarlardı.

İslam inanç esaslarının edebiyattaki yansıması: Akaidname

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN