Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Eğitim
  • Verimli ders çalışma teknikleri hakkında örnekler… Verimli ders çalışma programı nasıl hazırlanır?

Verimli ders çalışma teknikleri hakkında örnekler… Verimli ders çalışma programı nasıl hazırlanır?

Öğrenilen bilgilerin tekrar edilmesi, önemli notlara göz atılması, temiz ve düzenli bir odada yeterince ışığın bulunduğu bir ortamda çalışma alışkanlığı kazanılması, verimli ders çalışma sağlayabilmek adına büyük önem taşır. Her gün çok vakit harcayarak yapılan çalışmalar yerine, konunun kazanımlarına odaklanarak, az zamanda daha fazla verim elde edebilmek mümkün… Peki, verimli ders çalışma teknikleri, yöntemleri nelerdir? Verimli ders çalışma programı nasıl hazırlanır? Verimli ders çalışma teknikleri hakkında bilgileri derledik.

  • 4
  • 15
HEDEFİNİZİ BELİRLEYİN
HEDEFİNİZİ BELİRLEYİN

Başarılı olabilmek için kendinize gerçekçi hedefler koyun. Hedefinizi gösteren bir fotoğrafı da göz hizanızda tutun veya duvara hedeflerinizin yazdığı kâğıtlar asın. Amacınızı, net ve açık olarak kendinize tanımlayın. Gerçekçi olun. Örneğin bir haftada yapılacak bir sunumu bir gecede tamamlayabileceğinizi düşünmeyin. Gerçekleştirmesi zor hedeflerin üstesinden gelemezseniz, moralinizi bozarak motivasyonunuzu düşürebilir ve veriminizi kaybedebilirsiniz. Bu durumun bir nevi yapacağınız işin ön gösterimi gibi düşünün. Planın en önemli işlevi aynı zamanda kendinize zaman ayırmaktır. Hangi dersi ne zaman ve nasıl çalışmanız gerektiğini düşündükten sonra plan yapın.

  • 5
  • 15
UYGUN ÇALIŞMA PLANI HAZIRLAYIN
UYGUN ÇALIŞMA PLANI HAZIRLAYIN

Zamanınızı en iyi şekilde değerlendirmek için günlük, haftalık ve dönemlik planlar yapmak çok önemlidir. Verimli çalışmanın en temel yolu, öğrencinin kendine uygun bir çalışma planı hazırlamasıdır. Her öğrencinin dersleri algılama düzeyi gün içindeki zamanlarda değişiklik gösterir. Buna bağlı olarak öğrencinin kendi potansiyeline uygun çalışma planı yapması gerekirse bu konuda rehberlik servisinden yardım alması da uygundur.

Plan yaparken hangi aralıklarda hangi derse çalışacağınızı, dinlenmek için ne kadar vakit ayıracağınızı ve uyuyup uyanacağınız saati hatta konuların hangi tarihe kadar bitmesi gerektiğini önceden belirlemelisiniz. Son ana yığılmış olan konular sizi yalnızca strese sokar. Ders çalışmanızı aksatan ve kolaylaştıran alışkanlıkların birer listesini yapın. Listenizde yer alan olumsuz alışkanlıkları bırakmaya çalışın. Olumlu alışkanlıkları pekiştirmek için çaba gösterin.

  • 6
  • 15
NASIL ÇALIŞACAĞINIZA KARAR VERİN
NASIL ÇALIŞACAĞINIZA KARAR VERİN

Aralıklı ve toplu öğrenme, bütün ya da parçalara bölerek öğrenme, tekrara yer verme, elde edilen sonucun bilinmesi, okuma ya da anlatma, bilgilerin kodlanması ve soruları çözmeye çalışma, ders çalışırken öğrenmeyi rahatlıkla kolaylaştıran yöntemlerdir. Örnek olarak sözel veya sayısal bir dersin konusu ağırdır. Bunu aralıklı çalışabilir ya da parçalara bölerek belirli zaman diliminde çalışıp rahatlıkla anlayabilirsiniz.

Unutmayın, planlı ders çalışmak, yaptığınız çalışma programına uymak ve öğrendiklerinizi tekrar etmeyi ertelememek verimli ders çalışmak için önemli ipuçlarıdır. Not tutarak da çalışmayı deneyebilirsiniz. Not tutmak, çalışılan konuya karşı ilginin dağılmaması ve bilginin akılda kalması açısından oldukça etkili bir yöntemdir. Okuma yaparken önemli yerlerin altını çizin ve gerektiğinde yanlarına eklemeler yapın.

Öğrenmede asıl olan bilgiyi kendiniz için anlamlı kılmaktır ve bu süreçte ilgi çok önemlidir. Bilgiyi öğrenme şekli, öğrencide başarıyı etkiler. Örneğin, çok çalışıyorum ama bu çabam notlarıma yansımıyor diyorsanız bunun bir nedeni öğrenme düzeyi olabilir. Öğrenme sürecinde bilgileri derin ve yüzeysel olmak üzere iki şekilde öğreniriz.

Yüzeysel öğrenmede, gerekli ve gereksiz bilgi karışık parçacıklar halindedir, ezberlenmiştir. Aralarındaki bağın öğrenilmediği bu bilgi parçacıkları kullanılamaz. Sınavda çıkar düşüncesiyle belirli bir konuyu çalışıp, özü kavrayamamak bu yüzdendir. Derinlemesine öğrenmede ise genel kavramlar ve bütünsel resim edinilir.

  • 8
  • 15
ZAMANI VERİMLİ KULLANIN
ZAMANI VERİMLİ KULLANIN

Çoğumuz yapmamız gereken bir işi elimizden geldiğince ertelemeye çalışırız. Oysa son ana bıraktığımız bu işler bizi sıkıntıya sokar. Zamanı verimli değerlendirememenin önemli nedenlerinden biri ise başarısızlık korkusudur. 'Ya başaramazsam' düşüncesiyle kafamızda kurguladığımız kötü senaryolar çoğu zaman bizi kaygıya kadar götürür. Zamanın verimli geçebilmesi için yalnızca ders çalışmak yerine çalışma saatlerinin beraberinde eğlence, dinlenme gibi aktiviteleri de plana dahil etmek gerekir.

Ders çalışma sürelerinizi kendi içinizde bölümlere ayırabilirsiniz. Zorlandığınız kısımları parçalara bölerek çalışmayı deneyin. Her parçayı çalıştıktan sonra tekrar ederek pekiştirin. Uzun süre ara vermeden çalışmak iyi bir fikir değildir. Dikkatin belli bir zaman sonra azalmaya başlayacağını unutmayın. 40 dakika çalıştığınız süre zarfına 10 ya da 15 dakika mola ekleyebilir, devamında tekrar periyodlar halinde çalışmaya devam edebilirsiniz. 15 dakikadan daha uzun süre mola verdiğinizde tekrar dersin başına oturmakta zorlanabilirsiniz.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN