Verimli ders çalışma teknikleri hakkında örnekler… Verimli ders çalışma programı nasıl hazırlanır?
Öğrenilen bilgilerin tekrar edilmesi, önemli notlara göz atılması, temiz ve düzenli bir odada yeterince ışığın bulunduğu bir ortamda çalışma alışkanlığı kazanılması, verimli ders çalışma sağlayabilmek adına büyük önem taşır. Her gün çok vakit harcayarak yapılan çalışmalar yerine, konunun kazanımlarına odaklanarak, az zamanda daha fazla verim elde edebilmek mümkün… Peki, verimli ders çalışma teknikleri, yöntemleri nelerdir? Verimli ders çalışma programı nasıl hazırlanır? Verimli ders çalışma teknikleri hakkında bilgileri derledik.
Giriş Tarihi: 05.02.2020
15:26
Güncelleme Tarihi: 05.02.2022
15:34
Çoğumuz yapmamız gereken bir işi elimizden geldiğince ertelemeye çalışırız. Oysa son ana bıraktığımız bu işler bizi sıkıntıya sokar. Zamanı verimli değerlendirememenin önemli nedenlerinden biri ise başarısızlık korkusudur . 'Ya başaramazsam' düşüncesiyle kafamızda kurguladığımız kötü senaryolar çoğu zaman bizi kaygıya kadar götürür. Zamanın verimli geçebilmesi için yalnızca ders çalışmak yerine çalışma saatlerinin beraberinde eğlence, dinlenme gibi aktiviteleri de plana dahil etmek gerekir.
Ders çalışma sürelerinizi kendi içinizde bölümlere ayırabilirsiniz. Zorlandığınız kısımları parçalara bölerek çalışmayı deneyin. Her parçayı çalıştıktan sonra tekrar ederek pekiştirin. Uzun süre ara vermeden çalışmak iyi bir fikir değildir. Dikkatin belli bir zaman sonra azalmaya başlayacağını unutmayın. 40 dakika çalıştığınız süre zarfına 10 ya da 15 dakika mola ekleyebilir, devamında tekrar periyodlar halinde çalışmaya devam edebilirsiniz. 15 dakikadan daha uzun süre mola verdiğinizde tekrar dersin başına oturmakta zorlanabilirsiniz.
Okumak, ders çalışmanın olmazsa olmazıdır. Birçok öğrenci okuma becerisi edinmekte zorlanır. Çünkü okumak bir müzik aleti çalmayı öğrenmek gibidir. Yavaş yavaş okuma alışkanlığının edinilmesi gerekir. Verimli ders çalışma esnasında tekrarların da önemi oldukça büyüktür. Öğrencinin bir dersten başarılı olabilmesi için derse hazırlıklı gelmesi ve derste işlenenleri belirli aralıklarla tekrar etmesi gerekir. Tekrar edilen konular sınavda soru olarak geldiğinde kolaylıkla yapılabilir.
*Tekrarları mümkün olduğunca son güne bırakmayın . Tekrar yapmaktan hoşlanmıyorsanız, gün içinde öğrendiklerinizin kısa bir özetini çıkarabilirsiniz. Araştırmalara göre bu yöntem de öğrenme oranınızı yüzde 80 artırır. Daha sonrasında bu bilgileri hatırlama oranınız da yüksek olur. Gün sonunda küçük bir özet çıkarmak ya da önemli noktaların altını çizmek önemli bir taktiktir .
SON HAFTALARI İYİ DEĞERLENDİRİN
Önceden hiç çalışmadığınız veya çok az bilgi sahibi olduğunuz konuları son güne bırakmayın. Bunu yaptığınız zaman kaygıyı da artırırsınız . Sınavdan önceki son haftaların önemi hakkında milyonlarca cümle duymuş olabilirsiniz. Ancak bu durumunda doğruluğu kesindir. Bu evrelerde kendinize özellikle dikkat etmeniz gerekir. Sınavın yaklaştığı zamanlarda normalden farklı şeyler yememeniz; uyku düzenini çok iyi sağlamanız; kendinizi bir başkası ile asla kıyaslamamanız gerekir. Çünkü kıyaslama da kaygıyı artıran önemli düşmanlardan biridir .
Peki, kaygınız artarsa neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
Kaygı arttığı zaman nefes, kas egzersizleri gibi tekniklerin uygulanması gerekir. Duygularımızı, düşüncelerimizi düzenlemenin ve kafamızı boşaltıp toparlamanın en etkili ve kolay yollarından birisi yazı yazmaktır. Kaygılarınızı, stresinizi yazıya dökerek zihninizi boşaltabilir ve rahatlayabilirsiniz.
Masada dik olarak oturmanız daha verimli çalışmanızı sağlar. Ders çalışırken vücudunuzu eğmeyin, sadece başınızı hareket ettirin.
Eğer ders çalışmada sıkıntılar yaşıyorsanız gece birlere ikilere kadar ders çalışmak yerine erken yatıp erken kalkarak sabahın erken saatlerinde ders çalışabilirsiniz . Çünkü beyin sabah öğrenir, gece yorumlar.
Karnınız açken derse odaklanmanız mümkün olmaz. Karnınız tokken ise üzerinizde bir ağırlık hissediyor olursunuz. Yemek yedikten yarım saat sonrasında çalışmaya başlamak en doğrusu olacaktır. Ayrıca çalışırken bir şeyler yemek isterseniz sağlıklı atıştırmalıkları tercih edin. Karbonhidrat ve şeker yüklü gıdalar ilk başta enerji veriyor gibi gelse de uzun vadede zarar sağlar. Ceviz, badem gibi kuru yemişler ve meyveler çalışırken atıştırmak için ideal tercihlerdir.