Arama

Ahşaba nakşedilen ruh: Kündekâri

Türk-İslam medeniyeti sırrı çözülememiş güzelliklerle yüzyıllardır göz kamaştırıyor. Bu medeniyetin her gördüğümüzde hayrete düşüren eserleri adeta ahşaba ve taşa ruh kazandırmış, maddelere hayat bahşetmiştir. Kündekâri tekniğiyle hiç çivi ve tutkal kullanılmadan yapılan ahşap minberler, kapılar tüm ihtişamıyla bugüne kadar ulaşabilmiştir. Peki, ahşabı düğümleyen sanat kündekâri nedir?

  • 10
  • 12

🔹Kündekârinin Osmanlı döneminden kalan en önemli örneği Evliya Çelebi'nin "Bursa'nın Ayasofya'sı" dediği Bursa Ulu Camii'nin minberidir. 6666 tane abanoz ağacı parçasından oluşan minberin her bir parçası Kuran-ı Kerim ayetlerini temsilen koyulmuştur.

Türk şiirinin kırılgan sureti: İlhami Çiçek

  • 11
  • 12

🔹611 yıllık olan minberin bütünüyle kâinatı temsil ettiği düşünülür. Her iki yüzünde de evren tasviri bulunan minberin Doğu yüzünde güneş sistemi, Batı yüzünde ise 7 galaksi sisteminin yer aldığı ve evrenin kül olarak tasvir edildiği iddia ediliyor. Bu iddialar henüz doğrulanmasa da minberde bulunan desenlerin astronomik ölçü ve oranları gerçeğine çok yakın.

  • 12
  • 12

🔹Bu eşsiz sanatın Anadolu'daki diğer örneklerini Beyşehir Eşrefoğlu Cami'nin, Manisa Ulu Cami'nin, Balıkesir Zağanos Paşa Cami'nin minberlerinde; Bursa Yeşil Cami ve Türbesi'nin kapısında ve Osmanlı döneminde yapılmış Selatin Camilerinin pek çoğunda görebilmek mümkün.

Baş üstünde taşınan gelenek: Türkistan Başlıkları

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN