Arama

Çağımızın Matrakçı Nasuh’u Nusret Çolpan’ın minyatürlerinde İstanbul

Hepimiz resimlenmiş kitapları karıştırmayı severiz değil mi? Peki, günümüz teknolojisi yok iken, çağlar öncesinde kitaplara nasıl resim yapılırdı? Hemen söyleyelim: Minyatür sanatı ile. Minyatür öncelikle dini kitaplarda anlatımı güçlendirmek için kullanıldı. Sonra ise hikaye ve şiir kitaplarında da büyük oranda kullanılmaya başlandı. Cumhuriyet'in ilk yıllarında atıl kalan, unutulmaya yüz tutan minyatür sanatını geleneksel ve modern çizgide buluşturup 2000'lere taşıyan Nusret Çolpan, bu sanatı kitap sayfalarından tablolara, çinilerle duvarlara taşıdı. Böylece hayatımıza gök mavisi nakışları işledi.

🔹Mimarlığının verdiği ilmi, minyatür sanatı ile birleştiren sanatçı önce rüyalarının şehri İstanbul'u eserlerine konu etmiş sonra ise dünyadaki diğer şehirlerin de minyatürlerini yapmıştır.

🔹Minyatür sanatını 2000'lere taşıyan Çolpan, kitap sayfalarında kalan minyatürü önce tablolara sonra duvarlara taşıyarak gün yüzüne çıkarır.

Nusret Çolpan Kimdir?

🔹Nusret Çolpan 1 Ekim 1952'de Bandırma'da doğar. Henüz çocukken resim yapmaya başlayan Çolpan, geleneksel sanatları bilmeden o derece incelikli resimler yapar ki çevresini hayrete düşürür. Ondaki bu cevheri gören aile büyüklerinden Ali Öztaylan'ın önerisi ile Süheyl Ünver'e mektup yazar.

Hâtıralardaki Süheyl Ünver - 1

🔹Süheyl Ünver Nusret Çolpan'ı Bandırma'da ziyaret eder. Bir şeyler çizmesini ister ve yeteneğini görünce İstanbul'a gelip eğitim alması gerektiğini söyler. 1971'de İstanbul'a Süheyl Ünver'in nakkaşhanesine gelen Çolpan, Ünver ve Azade Akar hocalardan ders almaya başlar ve lise eğitimini İstanbul'da devam ettirir.

  • 10
  • 18

🔹Nakkaşhanede tanıştığı dostu Semih İrteş ile Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesine giren Çolpan'ı mimarlık eğitimi alması sanatı için de önemli bir adım olur. "Eğer okumazsan yeteneğini kullanırlar." diyerek onu mimarlığı yönlendiren de Süheyl Ünver hocanın ta kendisidir.

🔹Hayatına hem mimar hem de minyatür sanatçısı olarak devam eden Nusret Çolpan ardında birçok öğrenci ve eser bırakarak 2008 yılında vefat eder.

El yazması kitaplara nakşedilen geleneksel sanatlar

  • 11
  • 18

Nusret Çolpan'ın Sanatı

🔹Nusret Çolpan'ın sanatına yön veren en büyük etkenlerden birisi hiç kuşkusuz İstanbul sevgisidir.

🔹Bandırma'da resim yaparken dahi İstanbul'u kartpostallardan görüp tahta kaşıkların üzerine işlemesi, daha İstanbul'a gelmeden rüyasında İstanbul semalarında uçarak İstanbul'u gezdiğini görmesi ve minyatürlerinde en çok İstanbul'u işlemesi bunu kanıtlar niteliktedir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN