Arama

İslam mimarisi nedir?

Müslümanların medeniyet tecrübesi içinde ortaya koydukları mimari gelenek "İslam mimarisi" olarak isimlendirilir. Peygamber Efendimizin (SAV) döneminden itibaren kendine özgü yönleriyle gelişerek İslam'ın ruhunda bulunan değerlerin yeni bir yön ve kimlik kazanmasını sağlamıştır. Peki, sık sık ismini duyduğumuz bu kavram, tam anlamıyla neyi ifade eder, İslam mimarisi nedir?

🔸 İslam mimarisi maddi, sosyolojik, psikolojik ve akli problemlerle ilgili spesifik tutum ve uygun değerlendirme sistemlerine sahipti. Tarih boyunca, medeniyetimizin değişik bölgelerinde nesiller çevresini temel İslami ilkelere göre biçimlendirmeye çalıştı ve çok sayıda mimari eser vücuda getirildi.

🔸 Sonuç olarak, İslam'ın kültürel ve sanatsal başarılarına kıyasla İslam kozmolojisinin ve inanç sisteminin dışındaki her türlü tarihselcilik tek taraflı kalmaya mahkum oldu.

🔸 İslam mimarisinin dışındaki sanat formları, mimarinin genetik temellerini anlayıp tanımlamak yeteneğinden yoksundu. Bundan dolayı da tarihte bir nokta olarak kaldılar.

Kadim kültürün zinde mirası: İstanbul mimarisi

🔸 İslam inancının mimari tasarıma yön verecek otoriteye dönüşmesiyle birlikte hem bölgelerin eski mimarisinden hem de çağdaşı olan diğer kültürlerden ayrılmaya başladı.

🔸 Üslubun şekil kazanma sürecinde yapılardaki kütle kompozisyonu, mekanların yerleşme düzeni, mimari unsurlar ve dekorasyon belirli bir istikamet kazandı. Endülüs'ten Hindistan'a kadar uzanan coğrafyadaki bölgesel çeşitlilikler yanında ortak paydalar daha çok belirdi, farklı çözümleri planlayıp çizen ve uygulayan mimarlar önemli bir toplumsal konum elde etti.

15 maddede Mimar Sinan

  • 10
  • 10

🔸 İslam mimarisi dini ideallerin neticesinde, yüce dinimizin sade ve disiplinli üslubuyla yeryüzünde hayat bulmuştur. Bugün yüce dinimizin harika kuvvet ve kudretini kendine temel alan eserler, asırlardır tüm ihtişamıyla yeryüzünü te'zin eder.

Yatay mimari mi, dikey mimari mi?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN